Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Verdien av en dom

FOTO: Christopher Engås

Verdien av en dom

Leserbrev: En domfellelse etter skredulykken i fjor, vil kunne skape presedens og dermed klargjøre hvem som skal holdes ansvarlig for at ingen tiltak ble iverksatt i forkant av ulykken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.11.2016 kl 10:10

Jussens logikk kan til tider ende opp med slutninger som ikke rimer med dagliglivets «sunne fornuft». Juridiske og moralske plikter kan peke i ulike retninger. Skjønt lover følger den alminnelige rettsoppfatning og over tid endres med denne.

Dommer kan ha den verdien å definere og å trekke opp klare grenser mellom rett og urett, mellom skyld-skapende og ikke skyld-skapende handling. Diffuse oppfatninger presiseres. Dommer bekrefter tidligere eller knesetter endrete normer. Dommer danner presedens og lover.

Under tittelen «Dialog – ingen erstatning» forteller SP nr. 42/2016 at Longyearbyen Lokalstyre og Store Norske ønsker en minnelig overenskomst med foreldrene til Nikoline som omkom i skredet den 19. desember 2015. Ansvaret for katastrofen sees hos «skjebnen» så langt.

Noen kan mene at kjennskap til forhold med potensiale å koste liv eller helse forplikter å varsle og å treffe tiltak. Å tie eller tillate «laissez-faire» åpner for at faren virkeliggjøres ved en ulykke. Det trenger ikke å gjelde kategorisk. En dom ville kunne skape klarhet på dette felt og forebygge myter.


Reinhard Mook
Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

 
Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Reisemålsutvikling i et grønt perspektiv

Visit Svalbard og medlemsbedriftene tar «grønn omstilling» på alvor, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i dette innlegget.

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!