Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Verdien av en dom

FOTO: Christopher Engås

Verdien av en dom

Leserbrev: En domfellelse etter skredulykken i fjor, vil kunne skape presedens og dermed klargjøre hvem som skal holdes ansvarlig for at ingen tiltak ble iverksatt i forkant av ulykken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.11.2016 kl 10:10

Jussens logikk kan til tider ende opp med slutninger som ikke rimer med dagliglivets «sunne fornuft». Juridiske og moralske plikter kan peke i ulike retninger. Skjønt lover følger den alminnelige rettsoppfatning og over tid endres med denne.

Dommer kan ha den verdien å definere og å trekke opp klare grenser mellom rett og urett, mellom skyld-skapende og ikke skyld-skapende handling. Diffuse oppfatninger presiseres. Dommer bekrefter tidligere eller knesetter endrete normer. Dommer danner presedens og lover.

Under tittelen «Dialog – ingen erstatning» forteller SP nr. 42/2016 at Longyearbyen Lokalstyre og Store Norske ønsker en minnelig overenskomst med foreldrene til Nikoline som omkom i skredet den 19. desember 2015. Ansvaret for katastrofen sees hos «skjebnen» så langt.

Noen kan mene at kjennskap til forhold med potensiale å koste liv eller helse forplikter å varsle og å treffe tiltak. Å tie eller tillate «laissez-faire» åpner for at faren virkeliggjøres ved en ulykke. Det trenger ikke å gjelde kategorisk. En dom ville kunne skape klarhet på dette felt og forebygge myter.


Reinhard Mook
Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!