Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Velkommen, midnattssol!

Leserbrev fra Reinhard Mook.

Tekst:

Publisert:

Sola er i ferd med å reise seg over horisonten, også i nord. Ved klarvær kan en se grønngule farger rundt og under sola. Den samme fargetonen opptrer omkring sola når den står i sør, men fjellene hindrer utsikten fra Longyearbyen. Over sola sees et blekt, blått lys. Dess høyere over horisonten, dess kraftigere og mørkere blir blåfargen. Ved dis i lufta, sees rødbrune og lyserøde toner like over horisonten.

Fargeinntrykk har både fysikalske og fysiologiske årsaker. Når sollyset treffer luftgassenes molekyler, sendes lyset videre. Lyset reflekteres sterkere framover og bakover, enn sidelengs. Disens partikler sender lyset videre sterkest framover. Gassenes molekyler påvirker retningen av blått lys sterkere enn av rødt. Står sola nær horisonten, så blir lysets vei gjennom atmosfæren lang. Retningen til det blå lyset endres mye sterkere enn rødt og gult lys. De sistnevnte dominerer det lyset som når våre øyne.

Det fysiologiske fargeinntrykket betinges av tre forhold: 1) Bestemte bølgelengder av lyset utløser impulser som skaper rene farger i hjernen. 2) Øyet mottar mange ulike bølgelengder og således blandete farger. Jo sterkere blanding, jo blekere blir fargeinntrykket. 3) Hvor lyst vi ser, avhenger av lysets intensitet eller densitet på de ulike bølgelengder og øyets følsomhet for disse.

Det samlete fargeinntrykket er et resultat av de tre forholdene. Ulike konstellasjoner av disse kan gi det samme fargeinntrykk.

Reinhard Mook
Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

 
Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Reisemålsutvikling i et grønt perspektiv

Visit Svalbard og medlemsbedriftene tar «grønn omstilling» på alvor, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i dette innlegget.

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!