Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Velg den peneste av disse politikerne

Det manglet såvisst ikke på gode intensjoner fra listetoppene foran lokalvalget, men det ble etter vår oppfatning vanskelig å oppfatte vesentlige forskjeller på dem. Fra venstre: Torgeir Prytz (H), Helga Bårdsdatter Kristiansen (MDG), Eirik Berger (V), Arild Olsen (Ap), og debattleder Eirik Palm. FOTO: Christopher Engås

Velg den peneste av disse politikerne

VALG 2015: Eller den med mest eller minst hår. Det spiller trolig ingen rolle.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.09.2015 kl 07:45

Interessen for lokalpolitikk, og hvem som skal styre Longyearbyen de neste fire årene, er det ingen ting å si på. Under mandagens paneldebatt var det stinn brakke på Kroa.

Men min bastante påstand er at få, om noen, ble noe klokere av det som kom fram i det til tider svært tafatte ordskiftet som fant sted.

Vanskelig jobb

Debatten var et prisverdig initiativ av NHO Troms og Svalbard, og Svalbard Næringsforening. I panelet satt listetoppene for de fire partiene som stiller til valg: Torgeir Prytz fra Høyre, Helga Bårdsdatter Kristiansen fra Miljøpartiet De Grønne (MDG), Eirik Berger fra Venstre, og sist, men ikke minst, Arild Olsen fra det regjerende Arbeiderpartiet.

Svalbardpostens redaktør Eirik Palm hadde jobben som debattleder, det vil si skape en polemikk mellom det som burde være partier med klare visjoner - som slåss med nebb og klør for å få folks tillit til å få gjennomført det de tror på lokalt.

Stakkars mann.

Kull? Tja

For hele problemet med det politiske spekteret i Longyearbyen er at alle mener omtrent det samme.

Næring og næringsutvikling er naturlig nok et brennhett tema i disse brytingstider. Hvis vi ser bort fra MDG, som er bastant imot kull (men ellers er med på alt som er bra), er det ingen av de andre som har noen klar visjon for et samfunn uten kulldrift. Selv om MDG prisverdig nok skiller seg ut, tror jeg et fåtall av de frammøtte på Kroa er overbevist om at det lar seg gjøre å holde varmen med solenergi, eller at vi skal klare å dyrke en vesentlig grad av maten vår selv – tolv grader fra Nordpolen.

Venstre jobbe for «utvikling av fremtidens energiforsyning (…) som belyser både fornying av dagens kullkraftverk med mulig karbonfangst». Altså fortsette med kull.

Høyre og Arbeiderpartiet liker å tegne et bilde av hverandre som hovedfiender, men i Longyearbyen blir det bare spill for galleriet. Både Torgeir Prytz og Arild Olsen sier rett ut at kull er næringen å satse på – dersom det fortsatt lar seg gjøre.

Løsninger? Tja

Debattlederen forsøkte å få konkrete svar fra panelet når det gjelder visjoner for framtiden. Han fikk få, om noen, konkrete.

Helga Bårdsdatter Kristiansen og MDG er flink til å bruke store ord om turisme og forskning. Men når hun ble utfordret til å fortelle hvordan lokalsamfunnet skal kunne tåle dobbelt så mange turister som i dag, trakk hun fram gang- og sykkelstier som sitt første poeng.

Gang- og sykkelstier? Det vil nok hjelpe, men ingen på Kroa mandag tror en døyt på at en gang- og sykkelsti fra havna til Busen på Torget er den viktigste overordende oppgaven å løse hvis 80.000 flere turister skal klare å komme seg til byen og området rundt.

Til Kristiansens forsvar var hennes motstandere ikke særlig mer visjonære. Alle trakk fram infrastruktur (gang- og sykkelstier) som et element, og Prytz snakket litt om Energiverket, og behov for utbygging, og ny havn ble også nevnt av flere. Alle ville dessuten «bedre rammevilkårene for turistnæringen», som folk flest vet at Sysselmannen rår eneveldig over uansett.

Når det gjelder den andre livlinjen etter kullalderen, forskning, ønsker alle listetoppene dette velkommen. Og alle partiene vil legge til rette for nye næringer i Longyearbyen.

Det skulle ellers bare mangle, takk.

Fruktfat

Innimellom fikk de fire utkårede inn viktigheten av å skape et godt oppvekstmiljø i byen. Her kunne de frammøtte ane en viss uenighet – ei stund. Det hadde seg nemlig slik at et eller to parti ville gå inn for skolemat, mens et eller to bare ville love frukt til framtidens elever. Men publikum ble vitne til at partiene ble enige under ordskiftet, om at det i alle fall skal bli frukt i framtidens skoledag i Longyearbyen.

Mange andre tema ble forsøkt løftet fram av debattlederen, men det blir rett og slett for kjedelig å nevne alle. For det ble aldri temperatur, ingen sa noen andre imot – og alle var stort sett enige.

Det gikk heller ikke ubemerket hen at bare minutter etter at Kroa var tømt, gikk en av debattantene ut på sosiale medier og takket sine motstandere for «debatten», og tilføyde at «dere er fine folk». Det er isolert sett prisverdig, men i mine øyne var denne erklæringen bare en fortsettelse av stemningen på podiet under debatten.

Vis forskjellene

Jeg har tillatt meg å være svært subjektiv, og sette ting helt på spissen her, men dere får ha meg unnskyldt kjære lokalpolitikere. For selv om politikk handler om å skape konsensus, handler det også om å vise til vesentlige forskjeller som gir velgermassen noe å ta stilling til. Det hjelper ikke at MDG er bastant imot kull; dere er alt for like og utydelige til at det går an å gjøre et bevisst valg ut fra ideologisk eller annen overbevisning. Det blir hipp-som-happ (og da vet vi at Ap vinner).

Hvis ingen gjør mer for å vise hvorfor folk bør stemme på akkurat dem i neste debatt, er mitt forslag at dere alle sammen melder dere inn i samme parti. Og lar Svalbard Arbeider­partis valgløfte nummer fem i valgprogrammet sitt bli deres eneste mantra. Det lyder nemlig: «Gjennomføring av politiske saker»

Christopher Engås

Nøkkelord

Se bildet større

Christian Chramer fra NHO (t.v.) og Terje Aunevik fra Svalbard Næringsforening representerte initiativtakerne til debatten. Det spørs om de ble noe klokere. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Folk syntes å kose seg med hverandres selskap under ordskiftet på podiet, og det var da enda bra. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Leserinnlegg

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!