Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Varsle eller ikke varsle

Opplæring: Denne uka var det skredopplæring i Longyearbyen. Forfatteren av innlegget stiller spørsmål ved effekten skredvarsling. FOTO: Geir Barstein

Varsle eller ikke varsle

Jeg er redd et omfattende varslingssystem om skredfare kan komme til å gi en falsk trygghet for mange.

Tekst:

Publisert:

Som gammel «stresslesskjærring», uten den helt store utferdstrangen, skal jeg være forsiktig med å mene for sterkt om skredvarsling eller ikke.

Det er like tragisk hver gang vi mister noen i skred og andre ulykker og om det hadde vært mulig å sikre alle som ferdes i naturen så ville jeg sagt: gjør det!

Så dukker et spørsmål opp i mitt lille hode: er det manglende kunnskap som forårsaker ulykker?

Er det fordi man ikke vet at kjøring utenfor løyper - enkelte steder - er forbundet med fare, at noen velger å trosse skilt og oppmerking? Er det fordi man ikke vet at det kan medføre fare for både eget og andres liv at man kaster seg ut fra stupbratte fjell; selv om det er forbudt. Når noen kjører i fylla – bryter fartsgrenser – dropper setebeltet, er det fordi man ikke vet bedre?

Når enkelte gir blaffen i værvarsler - sjø og fjellvettregler – og legger avgårde, er det fordi det blir varslet for lite eller for dårlig?

Jeg er redd et omfattende varslingssystem om skredfare kan komme til å gi en falsk trygghet for mange som ferdes rundt på øya, og kanskje spesielt farlig i nærområdene. Vi har ikke hørt/sett noe varsel, da er det vel trygt?

I perioder med ekstra farlige tilstander er det – i mine øyne – fornuftig med generell varsling, sånn at folk kan være oppmerksomme. Ellers tenker jeg at den enkelte må ta naturen på alvor – kanskje gå glipp av et ekstra kick – men komme velberget hjem.

Ulykker og uhell slår til når man minst aner det. Selv fikk jeg et alvorlig kompressjonsbrudd i ryggen – nettopp da det passet som best å gi litt ekstra gass – tenk om det «spretthoppet» hadde vært merket. Fra glede til smerte på null komma niks. Heldigvis ikke verre enn at det er til å leve med. Alle er ikke like heldige og jeg føler dypt og inderlig med alle som har opplevd naturen på sitt mest brutale.

Kan varsling gi oss en sikrere verden så er det aldeles strålende. Om det derimot gir falsk trygghet og muligens «amerikanske tilstander» - med jakt etter syndebukker og krav om erstatninger - på grunn av for dårlig/lite varsling, så ... ja, hva så?

Takk og lov for alle gode krefter som settes inn når det kreves og takk for dem som har folkets beste for øyet når viktige valg skal tas.

God og ulykkesfri tursesong ønsker jeg oss alle.

Siste nytt i Leserinnlegg

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

 
Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Reisemålsutvikling i et grønt perspektiv

Visit Svalbard og medlemsbedriftene tar «grønn omstilling» på alvor, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i dette innlegget.

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!