Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vår gode venn, elektrisiteten

Energiverket i Longyearbyen slipper ut CO2 når det produserer elektrisitet. Forfatteren stiller spørsmål ved batterirevolusjonen og utslippene når batterier skal lades opp. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Leserinnlegg:

Vår gode venn, elektrisiteten

"Heldigvis er jeg oppsagt på grunn av nedbemanning som følge av lave kullpriser."

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.11.2015 kl 21:31

El-bil er kjempebra for miljøet, så den blir subsidiert «opp stolper og ned vegger» for at flest mulig skal kjøre den. Det er en sannhet. At den blir subsidiert altså. Men hvor sann er den miljøvennlige siden av vår venn egentlig? Er det kanskje slik at dette bare er en slags konspirasjon satt i scene av andre venner slik at elektrisiteten blir godt likt i gjengen? Man leser jo stadig om at batteripakkene i disse bilene blir produsert på en slik måte at de skaper en ekstrem CO2-gjeld. Og gjeld vet jo vi, som har dette i banken, må jo betales tilbake. Med rente.

Hvis man ser på gjelden som antall kilometer denne bilen må tilbakelegge, og renten er ekstra CO2-utslipp det miljømessig koster å produsere elektrisitet for å lade opp batteriene, hvordan blir da regnestykket?

I utgangspunktet bør man jo kjøre minst mulig bil selvfølgelig, men med el-bil blir det vel slik at jo mer man kjører jo mindre effektiv rente får man? I Norge er nok renten ganske lav i og med at vi har vannkraft-generert elektrisitet, som kun har den miljømessige ulempen at den ødelegger vassdrag og lokalsamfunn, men andre steder i verden er vel renten en del høyere da man bruker kull- og kjernekraftverk. Et slikt kraftverk genererer i seg selv en ganske formidabel CO2-gjeld i fasen mot oppstart, for ikke å snakke om nedleggingen av det, spesielt for kjernekraft. Og driften er vel heller ikke helt ren?

Jeg jobber for Norges eneste kullgruve, på Svalbard, så jeg vet litt om hva som kreves av energi for å vriste kullet ut fra moder jord, langt inne i moder jord. Så det må vel tas inn i regnestykket som renters rente kanskje?

Heldigvis er jeg oppsagt på grunn av nedbemanning som følge av lave kullpriser, så renters rente vil jo gå litt ned, og snart står bare igjen de kullprodusentene som kan levere billig, altså lavkostland som Kina og Colombia hvor jeg neppe ville jobbet, uansett rente.

Tilbake til den mulige konspirasjonen; gjeld, rente og renters rente. Det verserer en del regnestykker rundt dette, men jeg kan ikke huske å ha sett ett eneste som kommer fra dyktige medarbeidere eller godt betalte innleide konsulenter i AS Norge. Hadde det ikke vært på sin plass og satt opp dette regnestykket en gang for alle, på en slik måte at vi alle hadde forstått det. Forstått grunnen til gratis parkering, gratis fergebilletter, gratis bomringpassering og muligheten til å kjøre en bil helt alene i et kollektivt kjørefelt?

Eller er det slik at de som bestemmer dette i AS Norge bare ble med på flott grønn bølge når denne revolusjonerende tanken om batterier istedenfor illeluktende oljebasert drivstoff flommet inn over oss, er litt redde for hvordan regnestykket blir i praksis? Kan de være litt korrupte, eller i beste fall korrumperte, da de fleste nettopp kan bevege seg helt alene i et kollektivt felt for allmennheten? Jeg har ikke svaret, men jeg føler det er et betimelig spørsmål.

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!