Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Turistene kan bli kull verdt

«Nordområdene og Svalbard nevnes ikke ofte av regjeringen», skriver Torfinn Hjalmar Johansen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Turistene kan bli kull verdt

«Selv om mange har et heller anstrengt forhold til gåstoler, blått hår og villmarksvandring langs veiene, kan de i fremtiden bli kull verdt», skriver Torfinn Hjalmar Johansen.

Tekst:

Publisert:

Det sies at Gud skapte Stockholm, Kongen København og kommunen Oslo. Når det gjelder Longyearbyen, er det mer avklart. Derimot er mye uavklart hvordan vi skal løse de store utfordringene Longyearbyen står overfor i fremtiden. Disse må nødvendigvis løses av Longyearbyen lokalstyre. At vi da har Tverrpolitisk Fellesliste og Konsekvensliste gjør ikke saken bedre. Konsekvenslista har jo som mål å få lagt ned lokalstyret. De ønsker ganske enkelt ikke lokaldemokrati. Ett ganske stappmett standpunkt, spør du meg. Nå sier ryktene at Tverrpolitisk Fellesliste antagelig forsvinner ved neste lokalvalg og inn kommer Venstre. Da har de nå en åpen politisk linje ned til Stortinget. Det kan trengs.

Store Norske, som er mye av grunnpilaren her oppe, sliter som kjent om dagen. Et voksende miljøengasjement og lave kullpriser er nøkkelord her. Men nå er det nå slik at mye av kullet som utvinnes her oppe går til metallurgiindustrien for fremstilling av kvalitetsstål og puttes ikke inn i kullkraftverk. Det snakkes det lite om i miljøbevegelser. Men i en verden hvor alt måles i lønnsomhet blir det ikke lett om prisen på ettertraktet kvalitetskull ligger under totalkostnadene med å få kullet frem til sluttbruker. Prisutsiktene fremover er heller ikke oppløftende.

Jeg blir heller ikke direkte beroliget av vår nye regjering når jeg ser den umusikalitet de har prestert i tiden siden de overtok. Og alle velgerne som tidligere stemte på Arbeiderpartiet, men som ved siste stortingsvalg valgte å bytte til Høyre, må gjerne sitte med magesyre opp til ørene når de nå ser hva Høyre egentlig står for. Forsøket på å svekke retten til selvbestemt abort, vikardirektivet som deler inn arbeidsfolk i A- og B-lag når det gjelder lønn og forslaget til uthulingen av Arbeidsmiljøloven var ikke akkurat det Høyre reklamerte med i valgkampen. For egentlig sa de minst mulig fordi de ikke ante hva Frp ville finne på i regjeringsforhandlingene. Hva regjeringen ønsker med Svalbard og Longyearbyen er høyst uklart. Nordområdene og Svalbard nevnes ikke ofte.

Men skal vi klare å opprettholde et familiesamfunn her oppe av en vettig størrelse, og hvor Store Norske ikke lenger er en avgjørende nøkkelfaktor, må vi vri oss en del grader. Turistnæringen er godt etablert og de satser med hovedmotoren Spitsbergen Travel i front. Cruisenæringen er også i vekst og bidrar med havneavgifter i hundretusenklassen og det sies at hver turist vi får i land legger igjen rundt 500 kroner til lokalt næringsliv. Så da er det bare å glede seg til slutten av juli. Da kommer det visstnok 10.000 turister til byen på en dag.

Og det er jo en bra begynnelse, selv om mange har et heller anstrengt forhold til gåstoler, blått hår og villmarksvandring langs veiene. I fremtiden kan de være kull verdt.

Torfinn Hjalmar Johansen

Siste nytt i Leserinnlegg

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!