Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Turisme på Svalbard

Reiselivet på Svalbard vil heller ikke i framtida bestå av bare snøskutere, skriver forfatteren av innlegget. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Leserinnlegg:

Turisme på Svalbard

Karl Våtvik i Svalbard Villmarkssenter har i siste Svalbardposten et leserinnlegg om utviklingen av turismen på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Ønsket om å ta godt vare på svalbardnaturen er det lett å være enig med Våtvik i, og det inngår også som ett av målene i svalbardpolitikken. Svalbardmiljøloven er et viktig virkemiddel for å nå dette målet.

Sysselmannen forvalter mange av bestemmelsene i svalbardmiljøloven. Loven og tilhørende forskrifter gir blant annet regler om hva vi skal ta hensyn til når noen søker om å sette opp en bygning, plassere ut en flyttbar installasjon eller lage en teltleir. Dagens regelverk skiller ikke mellom adkomst med snøskuter og adkomst med hundespann. Regelverket for hytter, installasjoner og teltleirer er også det samme innenfor skuterfrie områder som utenfor. Sysselmannen er selvsagt opptatt av de politiske føringer Stortinget gir. Samtidig må behandlingen av enkeltsaker være innenfor de lover og forskrifter politikerne allerede har vedtatt.

Når vi så langt har sagt nei til utplassering av noen flyttbare hytteinstallasjoner, er det fordi vi ønsker en samlet vurdering av slike flyttbare installasjoner framover, og en ramme for bruken av dem. Vi tror det er bedre enn en utvikling basert på enkeltsaker. En samlet, helhetlig vurdering er etter vår vurdering i reiselivets interesse, i tråd med innholdet i reiselivets egen masterplan og også det beste for svalbardnaturen. Derfor ser vi fram til å fortsette dialogen med reiselivsnæringen, inkludert Svalbard Villmarkssenter, om denne saken.

Reiselivet på Svalbard vil også i framtida bestå både av ikke-motoriserte og motoriserte aktiviteter. Etterspørselen etter ikke-motoriserte aktiviteter fortsetter å øke. Det gjør at det framover må tilrettelegges på en god måte også for disse aktivitetene.

Vi ser fram til spennende og konstruktive diskusjoner om dette og andre viktige tema om reiseliv lokalt på Svalbard. Først skal regjeringen og Stortinget behandle den nye stortingsmeldingen om Svalbard. Først da vet vi hvilke rammer vi skal operere innenfor lokalt i de neste årene.

Knut Fossum
miljøvernsjef

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!