Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tore Sørensen til minne

«Karakteristisk for Tore var også hans evne til å finne glede i det som ikke hadde mye med materielle verdier å gjøre».

Tekst:

Publisert:

En venn gjennom mange år er borte! Tore, som vi har regna som en venn fra ungene var små, er ikke lenger der. Hva er det som gjør at noen man treffer blir bekjente, kanskje kamerater i en periode - mens noen blir venner?

Det var fint å være i lag med Tore! Samtalene med han kunne være full av lun humor, de kunne være full av engasjement, de kunne være full av fakta fra hans fagfelt, de kunne være full av de store spørsmål og de kunne være full av fortvilelse. Men de var alltid fylt av tilstedeværelse - og mening.

Karakteristisk for Tore var også hans evne til å finne glede i det som ikke hadde mye med materielle verdier å gjøre: Det å oppleve naturen, ei god bok, en god dokumentar, rett og slett det å oppdage ny kunnskap! Og han viste stor glede over å dele det han hadde oppdaget-

Og Tore var en formidler. Han gledet seg over å formidle de artige episodene, de uvanlige hendelsene og ikke minst de uventa og treffende replikkene. Og alle vi som har lest en del av det han har skrevet kan si noe om hans evne til å gi liv til de menneskene han skrev om. Vi tenker på beretningene om fangsmenn- og kvinners harde vilkår og dramatiske opplevelser under overvintring på Svalbard. Med utgangpunkt i rapporter og dagboknotater klarte han å gjøre personene og de drama de gjennomlevde nær og gripende.

Det var alltid fint å høre om nye skriveprosjekter som han hadde begynt å planlegge, enten teksten skulle til Svalbardposten eller til Nordlys. Samle fakta, samle bilder, og arbeide med oppbygning og med formuleringene. Han fortalte en gang at han kunne gå i dagevis og tygge på en setning til han syntes den satt som han skulle.

Vårt bilde av fagpersonen Tore var systematikeren. Er det noen som har tall på hvor mange han i årenes løp har hjulpet videre i jakten på sine røtter? Det kunne virke som om han hadde utviklet en nesten intuitiv evne til å komme videre når noen sto fast.

Det var ikke tvil om at han kjente glede over å få utgitt artikler, og få anerkjennelse for det han skrev. Men vi hadde det klare inntrykk at han kjente en like stor glede over å hjelpe studenter, forskere og forfattere til å finne frem til de opplysninger de trengte i sitt arbeid. Det sier det noe helt essensielt om han Tore. Fagpersonen Tore - og mennesket Tore.

Heidi Aarmo Lund og Øystein Lund

Siste nytt i Leserinnlegg

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!