Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Til minne om Jon Sandmo

Jon Sandmo forelsket seg i Svalbard. FOTO: Birger Amundsen

Til minne om Jon Sandmo

Til minne om Jon Sandmo

Tekst:

Publisert:

Lege Jon Sandmo døde ikke helt uventet onsdag 30. januar på Ullevål sykehus. Han hadde selv gått ut sommeren 2012 og sagt offentlig at han hadde uhelbredelig kreft i bukspyttkjertelen og var forberedt på at tiden han hadde igjen å leve var begrenset.

Han er fra Tromsø, men var født i Harstad. Han bodde noen år i Tromsø, men vokste opp i Bærum. Med legefar ble det en del flytting. Jon studerte medisin i Dublin. Han etablerte praksis på Fevik ved Grimstad og drev sin legepraksis i Sømsveien før han sammen med kollega Jan Lier etablerte Fevik legesenter der det nå ligger.

Jeg var sammen med Jon da han første gang besøkte Svalbard. Vi var på kurs i akuttmedisin. For Jon ble det forelsk­else ved første blikk. Han begynte først som overlege ved Longyearbyen sykehus, men etablerte etter en tid verdens nordligste legekontor. Han fikk interesse for yrkesmedisin og ble spesialist­utdannet i Skien. Som spesialist var han også konsulent ved sykehuset i Arendal. Legepraksisen i Longyearbyen var beskjeden, så han begynte etter hvert også som guide med turer for besøkende turister. I perioder dro han til fastlandet og arbeidet i flere omganger som allmennlege i Sverige.

Sin interesse for arbeidsmedisin kom kanskje av forholdene i Longyearbyen, der Store Norske var den store bedriften. Gruveselskapet drev Svalbard. Også sykehuset var drevet av Store Norske, og verkslegene var bedriftens ansatte. Jon skrev en flott bok om legevirksomheten på Svalbard og omtalte alle verkslegene som har arbeidet ved sykehuset i Longyearbyen inntil staten overtok ansvaret for helsetjenesten. Han bidro med sin bok med et unikt historisk materiale som del av Svalbards og Longyearbyens historie. Han var også bedriftslege. Ved ett av mine besøk på Svalbard, kom jeg i prat med sjefen for Coop i Longyearbyen. Han skrøt av Jons kompetanse som bedriftslege.

Jon var kjent for sitt engasjement og sto på for sine meninger. Han ble i 2007 valgt inn i lokalstyret på Svalbard på egen politisk liste, Svalbardlista. Det var et nytt kulturhus han var imot. Og der sa han at han ikke ville sette sin fot. Et løfte han nok holdt. Ved neste valg ble han valgt inn for Konsekvenslista.

Jon bygget seg hytte i Todalen, som han flittig benyttet. Som et siste tegn på sin kjærlighet til Svalbard, søkte han om, og fikk tillatelse til, å få sin aske spredt i Adventdalen. Lokalstyret æret en engasjert svalbardentusiast ved å fire flaggene på halv stang.

Tankene våre går til hans barn og hustru som sitter igjen med sorgen og savnet. Men de har også mange gode minner om en mann av hel ved.

Kjell Malde
Grimstad

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!