Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Til innbyggerne i Longyearbyen

Deltakerne på turen ble samlet i hovedleiren ved Tempelfjorden etter isbjørnangrepet. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Til innbyggerne i Longyearbyen

"Et av medlemmene i gruppen vår ble drept under den tragiske hendelsen. Fire av oss ble skadet."

Tekst:

Publisert:

Tidlig på morgenen den 5. august 2011, mens vi campet ved foten av Von Postbreen på en ungdomsekspedisjon med London-baserte Britich Scools Exploring Society (BSES), ble gruppen vår angrepet av en eldre og sulten isbjørnhann. Et av medlemmene i gruppen vår, 17 år gamle Horatio Chappel, ble drept under den tragiske hendelsen. Fire av oss ble skadet.
Under angrepet mobiliserte Sysselmannen to redningshelikoptre og nådde oss på mindre enn en time. De fire skadde medlemmene i gruppa ble tatt med til oppfølging på sykehuset her i Longyearbyen. De uskadde ble i mellomtiden tatt hånd om og fikk hjep og støtte av medlemmer fra menigheten i kirken. I løpet av de kommende dagene viste hele samfunnet en utrolig støtte for hele ekspedisjonen.

De to skadde lederne i gruppen, Spike Reid og Andy Ruck, var bevisstløse på dette tidspunktet, men har vært dypt rørt over alt vi det vi har fått høre i ettertid.
Dette er hovedgrunnen til at vi bestemte oss for å komme tilbake hit i april i år, sammen med Matt Bruke, et av medlemmene i gruppen vår. Vi kom med en gruppe på tretten, inkludert Richard Payne (leder av 2011-ekspedisjonen) og Chris Press (ekspedisjonslegen), og det har vært en sterk påminnelse om det storslagne og vakre landskapet som tiltrakk oss alle mot Svalbard første gang.

På slutten av turen denne våren møtte vi en gruppe mennesker som sørget for nødvendig og umiddelbar hjelp til oss etter hendelsen; fra kirken, sykehuset og Sysselmannen. Det var et fantastisk møte som også hjalp oss med å fylle en del mindre hull i hukommelsen, og minne oss om den fantastisket samfunnsånden her i Longyearbyen. For en utrolig plass!
Spike og Andy har begge blitt friske og sterke etter de livstruende skadene, og har gjenopptatt det gamle livet (vi må komme tilbake hit for å nyte Svalbard igjen til fulle). Flesteparten av de unge medlemmene i gruppa vår har deltatt i flere ekspedisjoner og reiser, særlig Matt. Ekspedisjonen var en erfaring som har satt sitt preg på oss alle siden den tragiske hendelsen i august 2011.

Dette er ikke rent lite, takket være innsatsen i lokalsamfunnet her. Longyearbyen, med all vilje og vennlighet overfor oss fremmede, har vært et eksempel og en inspirasjon for oss alle og de rundt oss.


Med vennlig hilsen og mange takk
Spike Reid, Andy Ruck og Matt Burke

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!