Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Til innbyggerne i Longyearbyen

Deltakerne på turen ble samlet i hovedleiren ved Tempelfjorden etter isbjørnangrepet. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Til innbyggerne i Longyearbyen

"Et av medlemmene i gruppen vår ble drept under den tragiske hendelsen. Fire av oss ble skadet."

Tekst:

Publisert:

Tidlig på morgenen den 5. august 2011, mens vi campet ved foten av Von Postbreen på en ungdomsekspedisjon med London-baserte Britich Scools Exploring Society (BSES), ble gruppen vår angrepet av en eldre og sulten isbjørnhann. Et av medlemmene i gruppen vår, 17 år gamle Horatio Chappel, ble drept under den tragiske hendelsen. Fire av oss ble skadet.
Under angrepet mobiliserte Sysselmannen to redningshelikoptre og nådde oss på mindre enn en time. De fire skadde medlemmene i gruppa ble tatt med til oppfølging på sykehuset her i Longyearbyen. De uskadde ble i mellomtiden tatt hånd om og fikk hjep og støtte av medlemmer fra menigheten i kirken. I løpet av de kommende dagene viste hele samfunnet en utrolig støtte for hele ekspedisjonen.

De to skadde lederne i gruppen, Spike Reid og Andy Ruck, var bevisstløse på dette tidspunktet, men har vært dypt rørt over alt vi det vi har fått høre i ettertid.
Dette er hovedgrunnen til at vi bestemte oss for å komme tilbake hit i april i år, sammen med Matt Bruke, et av medlemmene i gruppen vår. Vi kom med en gruppe på tretten, inkludert Richard Payne (leder av 2011-ekspedisjonen) og Chris Press (ekspedisjonslegen), og det har vært en sterk påminnelse om det storslagne og vakre landskapet som tiltrakk oss alle mot Svalbard første gang.

På slutten av turen denne våren møtte vi en gruppe mennesker som sørget for nødvendig og umiddelbar hjelp til oss etter hendelsen; fra kirken, sykehuset og Sysselmannen. Det var et fantastisk møte som også hjalp oss med å fylle en del mindre hull i hukommelsen, og minne oss om den fantastisket samfunnsånden her i Longyearbyen. For en utrolig plass!
Spike og Andy har begge blitt friske og sterke etter de livstruende skadene, og har gjenopptatt det gamle livet (vi må komme tilbake hit for å nyte Svalbard igjen til fulle). Flesteparten av de unge medlemmene i gruppa vår har deltatt i flere ekspedisjoner og reiser, særlig Matt. Ekspedisjonen var en erfaring som har satt sitt preg på oss alle siden den tragiske hendelsen i august 2011.

Dette er ikke rent lite, takket være innsatsen i lokalsamfunnet her. Longyearbyen, med all vilje og vennlighet overfor oss fremmede, har vært et eksempel og en inspirasjon for oss alle og de rundt oss.


Med vennlig hilsen og mange takk
Spike Reid, Andy Ruck og Matt Burke

Siste nytt i Leserinnlegg

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!