Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Til innbyggerne i Longyearbyen

Deltakerne på turen ble samlet i hovedleiren ved Tempelfjorden etter isbjørnangrepet. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Til innbyggerne i Longyearbyen

"Et av medlemmene i gruppen vår ble drept under den tragiske hendelsen. Fire av oss ble skadet."

Tekst:

Publisert:

Tidlig på morgenen den 5. august 2011, mens vi campet ved foten av Von Postbreen på en ungdomsekspedisjon med London-baserte Britich Scools Exploring Society (BSES), ble gruppen vår angrepet av en eldre og sulten isbjørnhann. Et av medlemmene i gruppen vår, 17 år gamle Horatio Chappel, ble drept under den tragiske hendelsen. Fire av oss ble skadet.
Under angrepet mobiliserte Sysselmannen to redningshelikoptre og nådde oss på mindre enn en time. De fire skadde medlemmene i gruppa ble tatt med til oppfølging på sykehuset her i Longyearbyen. De uskadde ble i mellomtiden tatt hånd om og fikk hjep og støtte av medlemmer fra menigheten i kirken. I løpet av de kommende dagene viste hele samfunnet en utrolig støtte for hele ekspedisjonen.

De to skadde lederne i gruppen, Spike Reid og Andy Ruck, var bevisstløse på dette tidspunktet, men har vært dypt rørt over alt vi det vi har fått høre i ettertid.
Dette er hovedgrunnen til at vi bestemte oss for å komme tilbake hit i april i år, sammen med Matt Bruke, et av medlemmene i gruppen vår. Vi kom med en gruppe på tretten, inkludert Richard Payne (leder av 2011-ekspedisjonen) og Chris Press (ekspedisjonslegen), og det har vært en sterk påminnelse om det storslagne og vakre landskapet som tiltrakk oss alle mot Svalbard første gang.

På slutten av turen denne våren møtte vi en gruppe mennesker som sørget for nødvendig og umiddelbar hjelp til oss etter hendelsen; fra kirken, sykehuset og Sysselmannen. Det var et fantastisk møte som også hjalp oss med å fylle en del mindre hull i hukommelsen, og minne oss om den fantastisket samfunnsånden her i Longyearbyen. For en utrolig plass!
Spike og Andy har begge blitt friske og sterke etter de livstruende skadene, og har gjenopptatt det gamle livet (vi må komme tilbake hit for å nyte Svalbard igjen til fulle). Flesteparten av de unge medlemmene i gruppa vår har deltatt i flere ekspedisjoner og reiser, særlig Matt. Ekspedisjonen var en erfaring som har satt sitt preg på oss alle siden den tragiske hendelsen i august 2011.

Dette er ikke rent lite, takket være innsatsen i lokalsamfunnet her. Longyearbyen, med all vilje og vennlighet overfor oss fremmede, har vært et eksempel og en inspirasjon for oss alle og de rundt oss.


Med vennlig hilsen og mange takk
Spike Reid, Andy Ruck og Matt Burke

Siste nytt i Leserinnlegg

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

 
Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Reisemålsutvikling i et grønt perspektiv

Visit Svalbard og medlemsbedriftene tar «grønn omstilling» på alvor, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i dette innlegget.

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!