Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Telegrafen i Ny-Ålesund

Svalbardpostens første sak om den gamle telegrafen. FOTO: Faksimile SP 14/2008

Telegrafen i Ny-Ålesund

Telegrafen i Ny-Ålesund

Tekst:

Publisert:

Siste nummer av Svalbardposten hadde en omtale av arbeidet med å sette i stand den gamle Telegrafen i Ny-Ålesund. Den ga et fint bilde av det arbeidet som skal gjøres i et samarbeid mellom Kings Bay AS, kulturminnemyndighetene, Telenor og Svalbards miljøvernfond.

Imidlertid hevdes det at tidligere direktør Oddvar Midtkandal var negativ til planene om istandsetting for noen år siden. Dette blir svært upresist hva angår hans syn. Det forelå ingen planer om å gjøre Telegrafen til telemuseum i hans tid, men han hadde flere samtaler med Sysselmannen og Riksantikvaren/NIKU.

Alle var alle enige om at verneverdien var stor, og at bygningens særpreg måtte bevares. Vi behandlet også dette i styret. Alle var videre enige om at behovet for å gjøre bygningsmessige tiltak begynte å haste. På det tidspunktet var imidlertid også behovet stort for å ta bygningen i bruk til vitenskapelige formål, og det ble diskutert ulike alternativer for kombinert vern og daglig bruk.

De involverte var absolutt ikke uenige, men diskusjonen ble aldri brakt frem til noen konklusjoner eller anbefalinger, fordi aktuelle kunder/brukere ikke var identifisert, og det var ikke finansiering tilgjengelig. Nå er en slik avklaring funnet sted.

Han var derfor ikke motstander av å gjøre Telegrafen til museum, men ingen beslutning ble tatt, blant annet fordi vi ikke hadde midlene som skulle til den gangen.

Knut M. Ore
Styreleder Kings Bay AS

Siste nytt i Leserinnlegg

Er det virkelig skadelig å ikke være fysisk aktiv?

Delplan for idrett og fysisk aktivitet, 2013 – 2023 (Planforslag 2013, Longyearbyen lokalstyre). Dokumentet inneholder en hel del fornuftige planer. Men blir disse planene omsatt til handling? Eller er det velmente ambisjoner uten praktiske tiltak?

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

De første flyvningene til Longyearbyen

Passasjerfly til Svalbard på 1960-tallet: Flymeteorologiske forutsetninger.

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske jubilerer i år. Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear.

«Uklarheter om hvem som eventuelt skulle ha sikret Lia ved skredforebygginger eller ha organisert overvåking og varsling av skredfare kan tyde på at ingen instans så langt har vært rettslig garantist med derav følgende plikter».

En reise mot Ultima Thule

Som et Ultima Thule ligger de der med sine hemmeligheter og myter.Vi snakker om brefrontene – bortenfor grensen av den kjente verden.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!