Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Telegrafen i Ny-Ålesund

Svalbardpostens første sak om den gamle telegrafen. FOTO: Faksimile SP 14/2008

Telegrafen i Ny-Ålesund

Telegrafen i Ny-Ålesund

Tekst:

Publisert:

Siste nummer av Svalbardposten hadde en omtale av arbeidet med å sette i stand den gamle Telegrafen i Ny-Ålesund. Den ga et fint bilde av det arbeidet som skal gjøres i et samarbeid mellom Kings Bay AS, kulturminnemyndighetene, Telenor og Svalbards miljøvernfond.

Imidlertid hevdes det at tidligere direktør Oddvar Midtkandal var negativ til planene om istandsetting for noen år siden. Dette blir svært upresist hva angår hans syn. Det forelå ingen planer om å gjøre Telegrafen til telemuseum i hans tid, men han hadde flere samtaler med Sysselmannen og Riksantikvaren/NIKU.

Alle var alle enige om at verneverdien var stor, og at bygningens særpreg måtte bevares. Vi behandlet også dette i styret. Alle var videre enige om at behovet for å gjøre bygningsmessige tiltak begynte å haste. På det tidspunktet var imidlertid også behovet stort for å ta bygningen i bruk til vitenskapelige formål, og det ble diskutert ulike alternativer for kombinert vern og daglig bruk.

De involverte var absolutt ikke uenige, men diskusjonen ble aldri brakt frem til noen konklusjoner eller anbefalinger, fordi aktuelle kunder/brukere ikke var identifisert, og det var ikke finansiering tilgjengelig. Nå er en slik avklaring funnet sted.

Han var derfor ikke motstander av å gjøre Telegrafen til museum, men ingen beslutning ble tatt, blant annet fordi vi ikke hadde midlene som skulle til den gangen.

Knut M. Ore
Styreleder Kings Bay AS

Siste nytt i Leserinnlegg

Diskusjon, ikke taushet

Debatt: I en tid hvor Longyearbyen skal igjennom en krevende omstilling, bør debatten om grunnforvaltningen løftes opp på lokalpolitisk nivå, i stedet for å legges lokk på.

Tilbakevendende kamp  eller samfunnsutvikling?

Debatt: Eiendoms- og forvaltningssjef i Store Norske misforstår lokaldemokratiets rolle i det han ber om ro rundt spørsmålet om grunnforvaltningen i Longyearbyen.

Arrangementsturisme i Longyearbyen

Debatt: Innovasjon Norge har arrangementsturisme som ett av sine satsingsområder, og i den siste Svalbard-meldingen vises det til potensialet som ligger i koblingen mellom kultur og reiseliv også lokalt. I Longyearbyen er vi nå i gang med festivalsesongen, og vi ser beviselig den effekten et levende...

Store Norske må forstå sin rolle

Debatt: Eiendoms- og forvaltningssjef i Store Norske, Sveinung Lystrup Thesen, har misforstått Store Norskes forvaltningsrolle i det han ber om politikernes taushet.

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!