Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Telegrafen i Ny-Ålesund

Svalbardpostens første sak om den gamle telegrafen. FOTO: Faksimile SP 14/2008

Telegrafen i Ny-Ålesund

Telegrafen i Ny-Ålesund

Tekst:

Publisert:

Siste nummer av Svalbardposten hadde en omtale av arbeidet med å sette i stand den gamle Telegrafen i Ny-Ålesund. Den ga et fint bilde av det arbeidet som skal gjøres i et samarbeid mellom Kings Bay AS, kulturminnemyndighetene, Telenor og Svalbards miljøvernfond.

Imidlertid hevdes det at tidligere direktør Oddvar Midtkandal var negativ til planene om istandsetting for noen år siden. Dette blir svært upresist hva angår hans syn. Det forelå ingen planer om å gjøre Telegrafen til telemuseum i hans tid, men han hadde flere samtaler med Sysselmannen og Riksantikvaren/NIKU.

Alle var alle enige om at verneverdien var stor, og at bygningens særpreg måtte bevares. Vi behandlet også dette i styret. Alle var videre enige om at behovet for å gjøre bygningsmessige tiltak begynte å haste. På det tidspunktet var imidlertid også behovet stort for å ta bygningen i bruk til vitenskapelige formål, og det ble diskutert ulike alternativer for kombinert vern og daglig bruk.

De involverte var absolutt ikke uenige, men diskusjonen ble aldri brakt frem til noen konklusjoner eller anbefalinger, fordi aktuelle kunder/brukere ikke var identifisert, og det var ikke finansiering tilgjengelig. Nå er en slik avklaring funnet sted.

Han var derfor ikke motstander av å gjøre Telegrafen til museum, men ingen beslutning ble tatt, blant annet fordi vi ikke hadde midlene som skulle til den gangen.

Knut M. Ore
Styreleder Kings Bay AS

Siste nytt i Leserinnlegg

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!