Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Telegrafen i Ny-Ålesund

Svalbardpostens første sak om den gamle telegrafen. FOTO: Faksimile SP 14/2008

Telegrafen i Ny-Ålesund

Telegrafen i Ny-Ålesund

Tekst:

Publisert:

Siste nummer av Svalbardposten hadde en omtale av arbeidet med å sette i stand den gamle Telegrafen i Ny-Ålesund. Den ga et fint bilde av det arbeidet som skal gjøres i et samarbeid mellom Kings Bay AS, kulturminnemyndighetene, Telenor og Svalbards miljøvernfond.

Imidlertid hevdes det at tidligere direktør Oddvar Midtkandal var negativ til planene om istandsetting for noen år siden. Dette blir svært upresist hva angår hans syn. Det forelå ingen planer om å gjøre Telegrafen til telemuseum i hans tid, men han hadde flere samtaler med Sysselmannen og Riksantikvaren/NIKU.

Alle var alle enige om at verneverdien var stor, og at bygningens særpreg måtte bevares. Vi behandlet også dette i styret. Alle var videre enige om at behovet for å gjøre bygningsmessige tiltak begynte å haste. På det tidspunktet var imidlertid også behovet stort for å ta bygningen i bruk til vitenskapelige formål, og det ble diskutert ulike alternativer for kombinert vern og daglig bruk.

De involverte var absolutt ikke uenige, men diskusjonen ble aldri brakt frem til noen konklusjoner eller anbefalinger, fordi aktuelle kunder/brukere ikke var identifisert, og det var ikke finansiering tilgjengelig. Nå er en slik avklaring funnet sted.

Han var derfor ikke motstander av å gjøre Telegrafen til museum, men ingen beslutning ble tatt, blant annet fordi vi ikke hadde midlene som skulle til den gangen.

Knut M. Ore
Styreleder Kings Bay AS

Siste nytt i Leserinnlegg

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

UNIKT, TRYGT OG  SKAPENDE - FOR ANDRE ENN LOKALSTYRE SELV ?

Leserinnlegg: Lokalstyres avslag av søknad om bygging av flytebrygge på Hotellneset, hemmer næringsutviklingen.

Else Christie  Kielland – Kunstner i mellomkrigstidens Svalbard

Leserinnlegg: Else Christie Kielland hadde flere kunstneropphold i Longyearbyen på 30-tallet. Hun ønsket seg stadig tilbake til øya hvor hun hentet inspirasjon til sin kunst.

Longyearbyen  – et historieløst samfunn

Leserinnlegg: Hallvard Holm oppfordrer turistnæringen til grundigere opplæring av guidene på øya.

Retten til å dø på Svalbard

Leserinnlegg: Leif Magne Helgesen knuser noen av mytene som eksisterer om livet på Svalbard.

Møte i Arktisk forening

Leserbrev: Søndag 16. oktober inviterte Arktisk forening til ei markering i forbindelse med at Store Norske er 100 år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!