Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Takk for din usvikelige lojalitet og livsglede gjennom alle år»

Paal Y. Johansen på messa i Ny-Ålesund 1979. FOTO: Birger Amundsen

«Takk for din usvikelige lojalitet og livsglede gjennom alle år»

Paal Y. Johansen (67) er død.

Tekst:

Publisert:

For oss som overvintret i Ny-Ålesund i 1970– og 1980-årene var Paal Yngvar Johansen fra Namsos det sentrale midtpunkt, den som holdt oss i humør – og i live ikke minst. Lørdag 30. april døde vår venn etter kort tids sykeleie, 67 år gammel.

Paal fant veien nordover i 1967, han var 19 år og hadde fått jobb som messegutt i Ny-Ålesund. Den gamle gruvebyen var i forvandling etter ulykka høsten 1962 da 21 mann omkom i en eksplosjonsulykke i gruva, og som i neste omgang førte til nedleggelse av kulldriften året etter. Paal kom sammen med faren, som jobbet som snekker for bygningsfirmaet Birger Pedersen AS i Namsos. Den europeiske romfartsorganisasjonen ESRO hadde etablert satellittstasjon så å si på ruinene etter kullvirksomheten.

Paal ble værende etter at anleggsperioden var forbi og satellittstasjonen var kommet i drift. Han tok kokk og stuertutdannelse og regjerte etter hvert ikke bare på kjøkkenet og i messebygningen, hvor han for øvrig hadde sin residens i øverste etasje, men ble en institusjon i Ny-Ålesund. Han var Ny-Ålesund. Helt fram til han i 1988 fikk klar beskjed av Kings Bay-direktøren at det var på tide å avslutte i Ny-Ålesund.

Paal var ikke den som snakket for mye, han var heller stillferdig av seg. Men det han sa, det hørte folk på.

Paal fikk et spesielt nært forhold til Isfjord Radio og folkene der. Det skyltes ikke minst at det var der han fikk sin polare dåp i 1967. På vei til Ny-Ålesund tok bygningsgjengen seg nemlig tid til en visitt på stasjonen, hvor det også vanket sterke dråper. «Æ var ung og uerfaren da, og ble skjenket kraftig full. Og siden så ble æ godt kjent med gjengen og var på besøk hvert eneste år», fortalte Paal en gang vi mimret sammen.

Det var alltid latter og munterhet rundt Paal. Ikke minst når han mintes de mange artighetene i Ny-Ålesund, som foreningen Fyllego´. Med egen reisekasse og uniform, hvit kjeldress og svart skipperlue. Paals siste besøk på Svalbard var i 2007, og han var fortsatt like knyttet til sin skamferte og rabiesinfiserte skinnlue han en gang i 1970-årene hadde kjøpt på gammelkaia i «byen» da han og fyllego-kompis Ole Kristian Røren var på tur.

Takk for din usvikelige lojalitet og livsglede gjennom alle år, Paal. Fred med ditt minne.

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

UNIKT, TRYGT OG  SKAPENDE - FOR ANDRE ENN LOKALSTYRE SELV ?

Leserinnlegg: Lokalstyres avslag av søknad om bygging av flytebrygge på Hotellneset, hemmer næringsutviklingen.

Else Christie  Kielland – Kunstner i mellomkrigstidens Svalbard

Leserinnlegg: Else Christie Kielland hadde flere kunstneropphold i Longyearbyen på 30-tallet. Hun ønsket seg stadig tilbake til øya hvor hun hentet inspirasjon til sin kunst.

Longyearbyen  – et historieløst samfunn

Leserinnlegg: Hallvard Holm oppfordrer turistnæringen til grundigere opplæring av guidene på øya.

Retten til å dø på Svalbard

Leserinnlegg: Leif Magne Helgesen knuser noen av mytene som eksisterer om livet på Svalbard.

Møte i Arktisk forening

Leserbrev: Søndag 16. oktober inviterte Arktisk forening til ei markering i forbindelse med at Store Norske er 100 år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!