Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Takk for din usvikelige lojalitet og livsglede gjennom alle år»

Paal Y. Johansen på messa i Ny-Ålesund 1979. FOTO: Birger Amundsen

«Takk for din usvikelige lojalitet og livsglede gjennom alle år»

Paal Y. Johansen (67) er død.

Tekst:

Publisert:

For oss som overvintret i Ny-Ålesund i 1970– og 1980-årene var Paal Yngvar Johansen fra Namsos det sentrale midtpunkt, den som holdt oss i humør – og i live ikke minst. Lørdag 30. april døde vår venn etter kort tids sykeleie, 67 år gammel.

Paal fant veien nordover i 1967, han var 19 år og hadde fått jobb som messegutt i Ny-Ålesund. Den gamle gruvebyen var i forvandling etter ulykka høsten 1962 da 21 mann omkom i en eksplosjonsulykke i gruva, og som i neste omgang førte til nedleggelse av kulldriften året etter. Paal kom sammen med faren, som jobbet som snekker for bygningsfirmaet Birger Pedersen AS i Namsos. Den europeiske romfartsorganisasjonen ESRO hadde etablert satellittstasjon så å si på ruinene etter kullvirksomheten.

Paal ble værende etter at anleggsperioden var forbi og satellittstasjonen var kommet i drift. Han tok kokk og stuertutdannelse og regjerte etter hvert ikke bare på kjøkkenet og i messebygningen, hvor han for øvrig hadde sin residens i øverste etasje, men ble en institusjon i Ny-Ålesund. Han var Ny-Ålesund. Helt fram til han i 1988 fikk klar beskjed av Kings Bay-direktøren at det var på tide å avslutte i Ny-Ålesund.

Paal var ikke den som snakket for mye, han var heller stillferdig av seg. Men det han sa, det hørte folk på.

Paal fikk et spesielt nært forhold til Isfjord Radio og folkene der. Det skyltes ikke minst at det var der han fikk sin polare dåp i 1967. På vei til Ny-Ålesund tok bygningsgjengen seg nemlig tid til en visitt på stasjonen, hvor det også vanket sterke dråper. «Æ var ung og uerfaren da, og ble skjenket kraftig full. Og siden så ble æ godt kjent med gjengen og var på besøk hvert eneste år», fortalte Paal en gang vi mimret sammen.

Det var alltid latter og munterhet rundt Paal. Ikke minst når han mintes de mange artighetene i Ny-Ålesund, som foreningen Fyllego´. Med egen reisekasse og uniform, hvit kjeldress og svart skipperlue. Paals siste besøk på Svalbard var i 2007, og han var fortsatt like knyttet til sin skamferte og rabiesinfiserte skinnlue han en gang i 1970-årene hadde kjøpt på gammelkaia i «byen» da han og fyllego-kompis Ole Kristian Røren var på tur.

Takk for din usvikelige lojalitet og livsglede gjennom alle år, Paal. Fred med ditt minne.

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

 
Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Reisemålsutvikling i et grønt perspektiv

Visit Svalbard og medlemsbedriftene tar «grønn omstilling» på alvor, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i dette innlegget.

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!