Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Takk for din usvikelige lojalitet og livsglede gjennom alle år»

Paal Y. Johansen på messa i Ny-Ålesund 1979. FOTO: Birger Amundsen

«Takk for din usvikelige lojalitet og livsglede gjennom alle år»

Paal Y. Johansen (67) er død.

Tekst:

Publisert:

For oss som overvintret i Ny-Ålesund i 1970– og 1980-årene var Paal Yngvar Johansen fra Namsos det sentrale midtpunkt, den som holdt oss i humør – og i live ikke minst. Lørdag 30. april døde vår venn etter kort tids sykeleie, 67 år gammel.

Paal fant veien nordover i 1967, han var 19 år og hadde fått jobb som messegutt i Ny-Ålesund. Den gamle gruvebyen var i forvandling etter ulykka høsten 1962 da 21 mann omkom i en eksplosjonsulykke i gruva, og som i neste omgang førte til nedleggelse av kulldriften året etter. Paal kom sammen med faren, som jobbet som snekker for bygningsfirmaet Birger Pedersen AS i Namsos. Den europeiske romfartsorganisasjonen ESRO hadde etablert satellittstasjon så å si på ruinene etter kullvirksomheten.

Paal ble værende etter at anleggsperioden var forbi og satellittstasjonen var kommet i drift. Han tok kokk og stuertutdannelse og regjerte etter hvert ikke bare på kjøkkenet og i messebygningen, hvor han for øvrig hadde sin residens i øverste etasje, men ble en institusjon i Ny-Ålesund. Han var Ny-Ålesund. Helt fram til han i 1988 fikk klar beskjed av Kings Bay-direktøren at det var på tide å avslutte i Ny-Ålesund.

Paal var ikke den som snakket for mye, han var heller stillferdig av seg. Men det han sa, det hørte folk på.

Paal fikk et spesielt nært forhold til Isfjord Radio og folkene der. Det skyltes ikke minst at det var der han fikk sin polare dåp i 1967. På vei til Ny-Ålesund tok bygningsgjengen seg nemlig tid til en visitt på stasjonen, hvor det også vanket sterke dråper. «Æ var ung og uerfaren da, og ble skjenket kraftig full. Og siden så ble æ godt kjent med gjengen og var på besøk hvert eneste år», fortalte Paal en gang vi mimret sammen.

Det var alltid latter og munterhet rundt Paal. Ikke minst når han mintes de mange artighetene i Ny-Ålesund, som foreningen Fyllego´. Med egen reisekasse og uniform, hvit kjeldress og svart skipperlue. Paals siste besøk på Svalbard var i 2007, og han var fortsatt like knyttet til sin skamferte og rabiesinfiserte skinnlue han en gang i 1970-årene hadde kjøpt på gammelkaia i «byen» da han og fyllego-kompis Ole Kristian Røren var på tur.

Takk for din usvikelige lojalitet og livsglede gjennom alle år, Paal. Fred med ditt minne.

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!