Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Takk for din usvikelige lojalitet og livsglede gjennom alle år»

Paal Y. Johansen på messa i Ny-Ålesund 1979. FOTO: Birger Amundsen

«Takk for din usvikelige lojalitet og livsglede gjennom alle år»

Paal Y. Johansen (67) er død.

Tekst:

Publisert:

For oss som overvintret i Ny-Ålesund i 1970– og 1980-årene var Paal Yngvar Johansen fra Namsos det sentrale midtpunkt, den som holdt oss i humør – og i live ikke minst. Lørdag 30. april døde vår venn etter kort tids sykeleie, 67 år gammel.

Paal fant veien nordover i 1967, han var 19 år og hadde fått jobb som messegutt i Ny-Ålesund. Den gamle gruvebyen var i forvandling etter ulykka høsten 1962 da 21 mann omkom i en eksplosjonsulykke i gruva, og som i neste omgang førte til nedleggelse av kulldriften året etter. Paal kom sammen med faren, som jobbet som snekker for bygningsfirmaet Birger Pedersen AS i Namsos. Den europeiske romfartsorganisasjonen ESRO hadde etablert satellittstasjon så å si på ruinene etter kullvirksomheten.

Paal ble værende etter at anleggsperioden var forbi og satellittstasjonen var kommet i drift. Han tok kokk og stuertutdannelse og regjerte etter hvert ikke bare på kjøkkenet og i messebygningen, hvor han for øvrig hadde sin residens i øverste etasje, men ble en institusjon i Ny-Ålesund. Han var Ny-Ålesund. Helt fram til han i 1988 fikk klar beskjed av Kings Bay-direktøren at det var på tide å avslutte i Ny-Ålesund.

Paal var ikke den som snakket for mye, han var heller stillferdig av seg. Men det han sa, det hørte folk på.

Paal fikk et spesielt nært forhold til Isfjord Radio og folkene der. Det skyltes ikke minst at det var der han fikk sin polare dåp i 1967. På vei til Ny-Ålesund tok bygningsgjengen seg nemlig tid til en visitt på stasjonen, hvor det også vanket sterke dråper. «Æ var ung og uerfaren da, og ble skjenket kraftig full. Og siden så ble æ godt kjent med gjengen og var på besøk hvert eneste år», fortalte Paal en gang vi mimret sammen.

Det var alltid latter og munterhet rundt Paal. Ikke minst når han mintes de mange artighetene i Ny-Ålesund, som foreningen Fyllego´. Med egen reisekasse og uniform, hvit kjeldress og svart skipperlue. Paals siste besøk på Svalbard var i 2007, og han var fortsatt like knyttet til sin skamferte og rabiesinfiserte skinnlue han en gang i 1970-årene hadde kjøpt på gammelkaia i «byen» da han og fyllego-kompis Ole Kristian Røren var på tur.

Takk for din usvikelige lojalitet og livsglede gjennom alle år, Paal. Fred med ditt minne.

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Er det virkelig skadelig å ikke være fysisk aktiv?

Delplan for idrett og fysisk aktivitet, 2013 – 2023 (Planforslag 2013, Longyearbyen lokalstyre). Dokumentet inneholder en hel del fornuftige planer. Men blir disse planene omsatt til handling? Eller er det velmente ambisjoner uten praktiske tiltak?

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

De første flyvningene til Longyearbyen

Passasjerfly til Svalbard på 1960-tallet: Flymeteorologiske forutsetninger.

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske jubilerer i år. Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear.

«Uklarheter om hvem som eventuelt skulle ha sikret Lia ved skredforebygginger eller ha organisert overvåking og varsling av skredfare kan tyde på at ingen instans så langt har vært rettslig garantist med derav følgende plikter».

En reise mot Ultima Thule

Som et Ultima Thule ligger de der med sine hemmeligheter og myter.Vi snakker om brefrontene – bortenfor grensen av den kjente verden.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!