Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Takk for din usvikelige lojalitet og livsglede gjennom alle år»

Paal Y. Johansen på messa i Ny-Ålesund 1979. FOTO: Birger Amundsen

«Takk for din usvikelige lojalitet og livsglede gjennom alle år»

Paal Y. Johansen (67) er død.

Tekst:

Publisert:

For oss som overvintret i Ny-Ålesund i 1970– og 1980-årene var Paal Yngvar Johansen fra Namsos det sentrale midtpunkt, den som holdt oss i humør – og i live ikke minst. Lørdag 30. april døde vår venn etter kort tids sykeleie, 67 år gammel.

Paal fant veien nordover i 1967, han var 19 år og hadde fått jobb som messegutt i Ny-Ålesund. Den gamle gruvebyen var i forvandling etter ulykka høsten 1962 da 21 mann omkom i en eksplosjonsulykke i gruva, og som i neste omgang førte til nedleggelse av kulldriften året etter. Paal kom sammen med faren, som jobbet som snekker for bygningsfirmaet Birger Pedersen AS i Namsos. Den europeiske romfartsorganisasjonen ESRO hadde etablert satellittstasjon så å si på ruinene etter kullvirksomheten.

Paal ble værende etter at anleggsperioden var forbi og satellittstasjonen var kommet i drift. Han tok kokk og stuertutdannelse og regjerte etter hvert ikke bare på kjøkkenet og i messebygningen, hvor han for øvrig hadde sin residens i øverste etasje, men ble en institusjon i Ny-Ålesund. Han var Ny-Ålesund. Helt fram til han i 1988 fikk klar beskjed av Kings Bay-direktøren at det var på tide å avslutte i Ny-Ålesund.

Paal var ikke den som snakket for mye, han var heller stillferdig av seg. Men det han sa, det hørte folk på.

Paal fikk et spesielt nært forhold til Isfjord Radio og folkene der. Det skyltes ikke minst at det var der han fikk sin polare dåp i 1967. På vei til Ny-Ålesund tok bygningsgjengen seg nemlig tid til en visitt på stasjonen, hvor det også vanket sterke dråper. «Æ var ung og uerfaren da, og ble skjenket kraftig full. Og siden så ble æ godt kjent med gjengen og var på besøk hvert eneste år», fortalte Paal en gang vi mimret sammen.

Det var alltid latter og munterhet rundt Paal. Ikke minst når han mintes de mange artighetene i Ny-Ålesund, som foreningen Fyllego´. Med egen reisekasse og uniform, hvit kjeldress og svart skipperlue. Paals siste besøk på Svalbard var i 2007, og han var fortsatt like knyttet til sin skamferte og rabiesinfiserte skinnlue han en gang i 1970-årene hadde kjøpt på gammelkaia i «byen» da han og fyllego-kompis Ole Kristian Røren var på tur.

Takk for din usvikelige lojalitet og livsglede gjennom alle år, Paal. Fred med ditt minne.

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!