Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sykehuset i Longyearbyen

Ikke fredet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.11.2014 kl 09:45

Jeg viser til Svalbardposten nr. 42, 24. oktober 2014 der det står på side 10 en notis om at «Sykehuset får bygge om». Det forklares her at Universitetssykehuset Nord-Norge ønsker å bygge om en del av sykehuset i Longyearbyen i forbindelse med lagring av medisinske gasser og renseanlegg for vann. Så står det at «Siden sykehuset er fredet av Riksantikvaren, er søknaden sendt til Sysselmannen. De gir UNN tillatelse».

Faktum er at sykehuset ikke er fredet. Da Helsesektoren laget sin Landsverneplan, som gir deres vurdering av hvilke helserelaterte bygninger med videre er fredningsverdige, var det en diskusjon om sykehuset i Longyearbyen skulle være med i og med at objekter på Svalbard ikke kan fredes etter kulturminneloven. Det er som kjent svalbardmiljøloven (sml) som gjelder på øygruppen.

Longyearbyen sykehus ble derfor ikke fredet, men sykehuset, som har store arkitektoniske og kulturhistoriske verdier, ble i stedet satt i verneklasse 2 i verneplanen. Verneklasse 2 er ikke en fredning. Det er en påpeking av objektets kulturminneverdier og en tilrådning som sektoren påtar seg selv om å ta best vare på disse kulturminneverdiene. Det følger av dette at det ikke er en dispensasjonshjemmel for denne klassen. Sektoren må selv tenke på det beste for kulturminnet. De kan selvsagt be om tilrådning fra kulturminnefaglig ekspertise, som i Longyearbyen er Sysselmannen. Riksantikvaren er normalt sett ikke inne i slike saker.

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Er det virkelig skadelig å ikke være fysisk aktiv?

Delplan for idrett og fysisk aktivitet, 2013 – 2023 (Planforslag 2013, Longyearbyen lokalstyre). Dokumentet inneholder en hel del fornuftige planer. Men blir disse planene omsatt til handling? Eller er det velmente ambisjoner uten praktiske tiltak?

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

De første flyvningene til Longyearbyen

Passasjerfly til Svalbard på 1960-tallet: Flymeteorologiske forutsetninger.

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske jubilerer i år. Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear.

«Uklarheter om hvem som eventuelt skulle ha sikret Lia ved skredforebygginger eller ha organisert overvåking og varsling av skredfare kan tyde på at ingen instans så langt har vært rettslig garantist med derav følgende plikter».

En reise mot Ultima Thule

Som et Ultima Thule ligger de der med sine hemmeligheter og myter.Vi snakker om brefrontene – bortenfor grensen av den kjente verden.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!