Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sykehuset i Longyearbyen

Ikke fredet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.11.2014 kl 09:45

Jeg viser til Svalbardposten nr. 42, 24. oktober 2014 der det står på side 10 en notis om at «Sykehuset får bygge om». Det forklares her at Universitetssykehuset Nord-Norge ønsker å bygge om en del av sykehuset i Longyearbyen i forbindelse med lagring av medisinske gasser og renseanlegg for vann. Så står det at «Siden sykehuset er fredet av Riksantikvaren, er søknaden sendt til Sysselmannen. De gir UNN tillatelse».

Faktum er at sykehuset ikke er fredet. Da Helsesektoren laget sin Landsverneplan, som gir deres vurdering av hvilke helserelaterte bygninger med videre er fredningsverdige, var det en diskusjon om sykehuset i Longyearbyen skulle være med i og med at objekter på Svalbard ikke kan fredes etter kulturminneloven. Det er som kjent svalbardmiljøloven (sml) som gjelder på øygruppen.

Longyearbyen sykehus ble derfor ikke fredet, men sykehuset, som har store arkitektoniske og kulturhistoriske verdier, ble i stedet satt i verneklasse 2 i verneplanen. Verneklasse 2 er ikke en fredning. Det er en påpeking av objektets kulturminneverdier og en tilrådning som sektoren påtar seg selv om å ta best vare på disse kulturminneverdiene. Det følger av dette at det ikke er en dispensasjonshjemmel for denne klassen. Sektoren må selv tenke på det beste for kulturminnet. De kan selvsagt be om tilrådning fra kulturminnefaglig ekspertise, som i Longyearbyen er Sysselmannen. Riksantikvaren er normalt sett ikke inne i slike saker.

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!