Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sykehuset i Longyearbyen

Ikke fredet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.11.2014 kl 09:45

Jeg viser til Svalbardposten nr. 42, 24. oktober 2014 der det står på side 10 en notis om at «Sykehuset får bygge om». Det forklares her at Universitetssykehuset Nord-Norge ønsker å bygge om en del av sykehuset i Longyearbyen i forbindelse med lagring av medisinske gasser og renseanlegg for vann. Så står det at «Siden sykehuset er fredet av Riksantikvaren, er søknaden sendt til Sysselmannen. De gir UNN tillatelse».

Faktum er at sykehuset ikke er fredet. Da Helsesektoren laget sin Landsverneplan, som gir deres vurdering av hvilke helserelaterte bygninger med videre er fredningsverdige, var det en diskusjon om sykehuset i Longyearbyen skulle være med i og med at objekter på Svalbard ikke kan fredes etter kulturminneloven. Det er som kjent svalbardmiljøloven (sml) som gjelder på øygruppen.

Longyearbyen sykehus ble derfor ikke fredet, men sykehuset, som har store arkitektoniske og kulturhistoriske verdier, ble i stedet satt i verneklasse 2 i verneplanen. Verneklasse 2 er ikke en fredning. Det er en påpeking av objektets kulturminneverdier og en tilrådning som sektoren påtar seg selv om å ta best vare på disse kulturminneverdiene. Det følger av dette at det ikke er en dispensasjonshjemmel for denne klassen. Sektoren må selv tenke på det beste for kulturminnet. De kan selvsagt be om tilrådning fra kulturminnefaglig ekspertise, som i Longyearbyen er Sysselmannen. Riksantikvaren er normalt sett ikke inne i slike saker.

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

 
Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Reisemålsutvikling i et grønt perspektiv

Visit Svalbard og medlemsbedriftene tar «grønn omstilling» på alvor, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i dette innlegget.

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!