Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sykehuset i Longyearbyen

Ikke fredet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.11.2014 kl 09:45

Jeg viser til Svalbardposten nr. 42, 24. oktober 2014 der det står på side 10 en notis om at «Sykehuset får bygge om». Det forklares her at Universitetssykehuset Nord-Norge ønsker å bygge om en del av sykehuset i Longyearbyen i forbindelse med lagring av medisinske gasser og renseanlegg for vann. Så står det at «Siden sykehuset er fredet av Riksantikvaren, er søknaden sendt til Sysselmannen. De gir UNN tillatelse».

Faktum er at sykehuset ikke er fredet. Da Helsesektoren laget sin Landsverneplan, som gir deres vurdering av hvilke helserelaterte bygninger med videre er fredningsverdige, var det en diskusjon om sykehuset i Longyearbyen skulle være med i og med at objekter på Svalbard ikke kan fredes etter kulturminneloven. Det er som kjent svalbardmiljøloven (sml) som gjelder på øygruppen.

Longyearbyen sykehus ble derfor ikke fredet, men sykehuset, som har store arkitektoniske og kulturhistoriske verdier, ble i stedet satt i verneklasse 2 i verneplanen. Verneklasse 2 er ikke en fredning. Det er en påpeking av objektets kulturminneverdier og en tilrådning som sektoren påtar seg selv om å ta best vare på disse kulturminneverdiene. Det følger av dette at det ikke er en dispensasjonshjemmel for denne klassen. Sektoren må selv tenke på det beste for kulturminnet. De kan selvsagt be om tilrådning fra kulturminnefaglig ekspertise, som i Longyearbyen er Sysselmannen. Riksantikvaren er normalt sett ikke inne i slike saker.

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

UNIKT, TRYGT OG  SKAPENDE - FOR ANDRE ENN LOKALSTYRE SELV ?

Leserinnlegg: Lokalstyres avslag av søknad om bygging av flytebrygge på Hotellneset, hemmer næringsutviklingen.

Else Christie  Kielland – Kunstner i mellomkrigstidens Svalbard

Leserinnlegg: Else Christie Kielland hadde flere kunstneropphold i Longyearbyen på 30-tallet. Hun ønsket seg stadig tilbake til øya hvor hun hentet inspirasjon til sin kunst.

Longyearbyen  – et historieløst samfunn

Leserinnlegg: Hallvard Holm oppfordrer turistnæringen til grundigere opplæring av guidene på øya.

Retten til å dø på Svalbard

Leserinnlegg: Leif Magne Helgesen knuser noen av mytene som eksisterer om livet på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!