Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sykehuset i Longyearbyen

Ikke fredet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.11.2014 kl 09:45

Jeg viser til Svalbardposten nr. 42, 24. oktober 2014 der det står på side 10 en notis om at «Sykehuset får bygge om». Det forklares her at Universitetssykehuset Nord-Norge ønsker å bygge om en del av sykehuset i Longyearbyen i forbindelse med lagring av medisinske gasser og renseanlegg for vann. Så står det at «Siden sykehuset er fredet av Riksantikvaren, er søknaden sendt til Sysselmannen. De gir UNN tillatelse».

Faktum er at sykehuset ikke er fredet. Da Helsesektoren laget sin Landsverneplan, som gir deres vurdering av hvilke helserelaterte bygninger med videre er fredningsverdige, var det en diskusjon om sykehuset i Longyearbyen skulle være med i og med at objekter på Svalbard ikke kan fredes etter kulturminneloven. Det er som kjent svalbardmiljøloven (sml) som gjelder på øygruppen.

Longyearbyen sykehus ble derfor ikke fredet, men sykehuset, som har store arkitektoniske og kulturhistoriske verdier, ble i stedet satt i verneklasse 2 i verneplanen. Verneklasse 2 er ikke en fredning. Det er en påpeking av objektets kulturminneverdier og en tilrådning som sektoren påtar seg selv om å ta best vare på disse kulturminneverdiene. Det følger av dette at det ikke er en dispensasjonshjemmel for denne klassen. Sektoren må selv tenke på det beste for kulturminnet. De kan selvsagt be om tilrådning fra kulturminnefaglig ekspertise, som i Longyearbyen er Sysselmannen. Riksantikvaren er normalt sett ikke inne i slike saker.

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!