Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbardbutikkens kulinariske mysterier

Svalbardbutikkens kulinariske mysterier

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.09.2012 kl 11:18

Det er en helt alminnelig fredags ettermiddag i Longyearbyen. Folk strømmer til Svalbardbutikken for å ta for seg av det fantastiske utvalget av kolonial- og delikatessevarer. Planlagt tacomiddag kan fort bli erstattet med fiskeboller i karrisaus og hermetiserte grønnsaker, på grunn av fenomenal logistikk og varebestilling over Barentshavet. Man må gjerne ha med seg tre ulike sett med handlelister. En A, B og en C-plan. I slutten av måneden finner man ut at man har større utgifter på gule og rosa post-it-lapper enn på lettmelk!

Melke- og ferskvareproduktene er gjerne så dyre at det hadde vært rimeligere å sende med «poden» en six pack med øl på skolen i stedet for en kartong Litago. Det hadde nok vært mer økonomisk å fostre opp unger her om de hadde levd på røyk og brennevin. Det usunne er billig, og det sunne er dyrt. Et nokså vanlig fenomen her oppe er skrumplever og nikotingule negler i gave på konfirmasjonsdagen. Selv sitter den eldre garde (30- og 40-åringer) med emfysem og kols-symptomer.

Mang en svalbardianer har nok stått og ergret seg både gul og blå over mangelen på diverse husholdningsartikler i hyllene på den lokale «sjappa». På spørsmål om hvorfor de er fri for spesifikke varer, som for eksempel Libresse g-string-bind, får du det geniale svar: «den varen gikk det så mye av at den har vi sluttet å ta inn». Det hadde vært kjappere å ta en telefon til oldemor i Trondheim, for å få noen tips om hva den generasjonen «putta mellom bena» når «tante rød» kom på besøk.

Kommer du tilfeldigvis over «en skatt» av en Norvegia hvitost som er utgått på dato og tror du har gjort dagens «deal», så tro om igjen! En heller sur butikkansatt forteller deg fort at «best før og holdbarhetsdato er to vidt forskjellige ting, og at denne varen holder minst en måned til». Da er det bare å bite i det sure eplet, trø til kassa og betale en formue for en halvgrønn ost som for lengst har sett sine velmaktsdager!

Nå når det atter går mot helg, og byens innvånere igjen strømmer til vår «kjære» Coop, får vi håpe at hyllene bugner av de lekreste delikatesser og helgefristelser. Jeg for min del tar ingen sjanser og har lomma full av gule og rosa post-it-lapper.

God helg!

Lillian Maria Sæter

Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!