Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbardbutikkens kulinariske mysterier

Svalbardbutikkens kulinariske mysterier

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.09.2012 kl 11:18

Det er en helt alminnelig fredags ettermiddag i Longyearbyen. Folk strømmer til Svalbardbutikken for å ta for seg av det fantastiske utvalget av kolonial- og delikatessevarer. Planlagt tacomiddag kan fort bli erstattet med fiskeboller i karrisaus og hermetiserte grønnsaker, på grunn av fenomenal logistikk og varebestilling over Barentshavet. Man må gjerne ha med seg tre ulike sett med handlelister. En A, B og en C-plan. I slutten av måneden finner man ut at man har større utgifter på gule og rosa post-it-lapper enn på lettmelk!

Melke- og ferskvareproduktene er gjerne så dyre at det hadde vært rimeligere å sende med «poden» en six pack med øl på skolen i stedet for en kartong Litago. Det hadde nok vært mer økonomisk å fostre opp unger her om de hadde levd på røyk og brennevin. Det usunne er billig, og det sunne er dyrt. Et nokså vanlig fenomen her oppe er skrumplever og nikotingule negler i gave på konfirmasjonsdagen. Selv sitter den eldre garde (30- og 40-åringer) med emfysem og kols-symptomer.

Mang en svalbardianer har nok stått og ergret seg både gul og blå over mangelen på diverse husholdningsartikler i hyllene på den lokale «sjappa». På spørsmål om hvorfor de er fri for spesifikke varer, som for eksempel Libresse g-string-bind, får du det geniale svar: «den varen gikk det så mye av at den har vi sluttet å ta inn». Det hadde vært kjappere å ta en telefon til oldemor i Trondheim, for å få noen tips om hva den generasjonen «putta mellom bena» når «tante rød» kom på besøk.

Kommer du tilfeldigvis over «en skatt» av en Norvegia hvitost som er utgått på dato og tror du har gjort dagens «deal», så tro om igjen! En heller sur butikkansatt forteller deg fort at «best før og holdbarhetsdato er to vidt forskjellige ting, og at denne varen holder minst en måned til». Da er det bare å bite i det sure eplet, trø til kassa og betale en formue for en halvgrønn ost som for lengst har sett sine velmaktsdager!

Nå når det atter går mot helg, og byens innvånere igjen strømmer til vår «kjære» Coop, får vi håpe at hyllene bugner av de lekreste delikatesser og helgefristelser. Jeg for min del tar ingen sjanser og har lomma full av gule og rosa post-it-lapper.

God helg!

Lillian Maria Sæter

Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

UNIKT, TRYGT OG  SKAPENDE - FOR ANDRE ENN LOKALSTYRE SELV ?

Leserinnlegg: Lokalstyres avslag av søknad om bygging av flytebrygge på Hotellneset, hemmer næringsutviklingen.

Else Christie  Kielland – Kunstner i mellomkrigstidens Svalbard

Leserinnlegg: Else Christie Kielland hadde flere kunstneropphold i Longyearbyen på 30-tallet. Hun ønsket seg stadig tilbake til øya hvor hun hentet inspirasjon til sin kunst.

Longyearbyen  – et historieløst samfunn

Leserinnlegg: Hallvard Holm oppfordrer turistnæringen til grundigere opplæring av guidene på øya.

Retten til å dø på Svalbard

Leserinnlegg: Leif Magne Helgesen knuser noen av mytene som eksisterer om livet på Svalbard.

Møte i Arktisk forening

Leserbrev: Søndag 16. oktober inviterte Arktisk forening til ei markering i forbindelse med at Store Norske er 100 år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!