Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbard i novemberlys

Svalbard i novemberlys

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.11.2012 kl 13:18

Svalbard fascinerer i november med landskapet i grå farger over flere timer. Slik som også akromatiske svart/hvitt fotografier ofte er meget givende. Øyets staver, særs lysfølsomme, reagerer selv på meget svakt lys som når dem fra snø og fra stein. Vi ser gråskalaen fra svart til hvit, der er ikke brokete farger. For også ulikt lyst grått er for farger å regne.

Fargesynet, ved øyets tapper, formidler en større lysstyrke, også fargetone og fargemetning. Dette er avhengig av bølgelengde, fordeling av intensitet eller styrke av impulser utløst i reseptorene. I tilfeller der øyets staver kun sanser grå farger i det svake lyset, er det verken fargetone eller fargemetning, kun ulike grader av å være lyst.

Ikke-brokete farger opptrer også på lyse dagen. Da er forutsetningen at lys på alle bølgelengder i spektret blandes med fysikalsk samme strålingsstyrke. Øyets fargefølsomme tapper aktiveres i så fall ved like sterke impulser og ser objekter fra svart til hvitt, alt etter hvor sterkt lys som mottas derfra.

Reinhard Mook
Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!