Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbard i novemberlys

Svalbard i novemberlys

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.11.2012 kl 13:18

Svalbard fascinerer i november med landskapet i grå farger over flere timer. Slik som også akromatiske svart/hvitt fotografier ofte er meget givende. Øyets staver, særs lysfølsomme, reagerer selv på meget svakt lys som når dem fra snø og fra stein. Vi ser gråskalaen fra svart til hvit, der er ikke brokete farger. For også ulikt lyst grått er for farger å regne.

Fargesynet, ved øyets tapper, formidler en større lysstyrke, også fargetone og fargemetning. Dette er avhengig av bølgelengde, fordeling av intensitet eller styrke av impulser utløst i reseptorene. I tilfeller der øyets staver kun sanser grå farger i det svake lyset, er det verken fargetone eller fargemetning, kun ulike grader av å være lyst.

Ikke-brokete farger opptrer også på lyse dagen. Da er forutsetningen at lys på alle bølgelengder i spektret blandes med fysikalsk samme strålingsstyrke. Øyets fargefølsomme tapper aktiveres i så fall ved like sterke impulser og ser objekter fra svart til hvitt, alt etter hvor sterkt lys som mottas derfra.

Reinhard Mook
Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

Er det virkelig skadelig å ikke være fysisk aktiv?

Delplan for idrett og fysisk aktivitet, 2013 – 2023 (Planforslag 2013, Longyearbyen lokalstyre). Dokumentet inneholder en hel del fornuftige planer. Men blir disse planene omsatt til handling? Eller er det velmente ambisjoner uten praktiske tiltak?

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

De første flyvningene til Longyearbyen

Passasjerfly til Svalbard på 1960-tallet: Flymeteorologiske forutsetninger.

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske jubilerer i år. Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear.

«Uklarheter om hvem som eventuelt skulle ha sikret Lia ved skredforebygginger eller ha organisert overvåking og varsling av skredfare kan tyde på at ingen instans så langt har vært rettslig garantist med derav følgende plikter».

En reise mot Ultima Thule

Som et Ultima Thule ligger de der med sine hemmeligheter og myter.Vi snakker om brefrontene – bortenfor grensen av den kjente verden.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!