Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbard i novemberlys

Svalbard i novemberlys

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.11.2012 kl 13:18

Svalbard fascinerer i november med landskapet i grå farger over flere timer. Slik som også akromatiske svart/hvitt fotografier ofte er meget givende. Øyets staver, særs lysfølsomme, reagerer selv på meget svakt lys som når dem fra snø og fra stein. Vi ser gråskalaen fra svart til hvit, der er ikke brokete farger. For også ulikt lyst grått er for farger å regne.

Fargesynet, ved øyets tapper, formidler en større lysstyrke, også fargetone og fargemetning. Dette er avhengig av bølgelengde, fordeling av intensitet eller styrke av impulser utløst i reseptorene. I tilfeller der øyets staver kun sanser grå farger i det svake lyset, er det verken fargetone eller fargemetning, kun ulike grader av å være lyst.

Ikke-brokete farger opptrer også på lyse dagen. Da er forutsetningen at lys på alle bølgelengder i spektret blandes med fysikalsk samme strålingsstyrke. Øyets fargefølsomme tapper aktiveres i så fall ved like sterke impulser og ser objekter fra svart til hvitt, alt etter hvor sterkt lys som mottas derfra.

Reinhard Mook
Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!