Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norskes redningspakke

FOTO: Birger Amundsen

Store Norskes redningspakke

Hva vi kunne brukt de 500 millionene som regjeringen nå må skyte inn i Store Norske?

Tekst:

Publisert:

Miljøpartiet De Grønne tar regjeringens redningsaksjon av Store Norske til etterretning. Så lenge Store Norske, regjeringen og Svalbardsamfunnet er så dårlig rustet til den grønne omstillingen som burde startet for lenge siden, er en kortvarig videreføring av kulldriften dessverre et nødvendig onde om man ønsker å opprettholde bosetting på Svalbard.

Nå må imidlertid regjeringen benytte anledningen til å si at nok er nok. Svalbard må omstilles til et høyteknologisk grønt samfunn i verdensklasse, og slutten på kulldriften må starte NÅ. Derfor er vi glade for at stortingsflertallet 14. april stemte for vårt forslag om å planlegge for en bærekraftig framtid på Svalbard uten kull: «Stortinget ber regjeringen i den varslede stortingsmeldingen om Svalbard komme med en plan for utvikling av Svalbard-samfunnet, med vekt på bærekraft, miljøforskning, en fornybar energibase og nye næringsveier.».

Hva vi kunne brukt de 500 millionene som regjeringen nå må skyte inn i Store Norske, og de 1,2 milliardene som ble brukt på prestisjefiaskoen i Lunckefjell, kan vi bare drømme om. At det kunne skapt et stort antall jobber innen forskning og grønn utvikling, er imidlertid hevet over tvil. Nå må vi rette fokuset mot andre ting enn klimafiendtlig og ulønnsomt kull. Svalbard har store muligheter for å utvide forskningsaktiviteten, både når det gjelder polar- og klimaforskning, og forskning på nye energikilder. Dessuten ligger alt til rette for reiseliv, spesielt kvalitets- og opplevelsesturisme.

For alle som frykter for jobbene sine, vil vi minne om at slutten på kulldriften slett ikke betyr slutten på Store Norske. Kompetansen på drift, logistikk, eiendom og økonomi kan og bør bestå, slik at Store Norske kan bli et Longyearbyens Kings Bay. Å lykkes med dette tror vi fordrer en fremoverlent og optimistisk holding for fremtiden fra ledelse og ansatte– ikke et trassaktig forsvar av en svunnen tid.

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!