Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norskes redningspakke

FOTO: Birger Amundsen

Store Norskes redningspakke

Hva vi kunne brukt de 500 millionene som regjeringen nå må skyte inn i Store Norske?

Tekst:

Publisert:

Miljøpartiet De Grønne tar regjeringens redningsaksjon av Store Norske til etterretning. Så lenge Store Norske, regjeringen og Svalbardsamfunnet er så dårlig rustet til den grønne omstillingen som burde startet for lenge siden, er en kortvarig videreføring av kulldriften dessverre et nødvendig onde om man ønsker å opprettholde bosetting på Svalbard.

Nå må imidlertid regjeringen benytte anledningen til å si at nok er nok. Svalbard må omstilles til et høyteknologisk grønt samfunn i verdensklasse, og slutten på kulldriften må starte NÅ. Derfor er vi glade for at stortingsflertallet 14. april stemte for vårt forslag om å planlegge for en bærekraftig framtid på Svalbard uten kull: «Stortinget ber regjeringen i den varslede stortingsmeldingen om Svalbard komme med en plan for utvikling av Svalbard-samfunnet, med vekt på bærekraft, miljøforskning, en fornybar energibase og nye næringsveier.».

Hva vi kunne brukt de 500 millionene som regjeringen nå må skyte inn i Store Norske, og de 1,2 milliardene som ble brukt på prestisjefiaskoen i Lunckefjell, kan vi bare drømme om. At det kunne skapt et stort antall jobber innen forskning og grønn utvikling, er imidlertid hevet over tvil. Nå må vi rette fokuset mot andre ting enn klimafiendtlig og ulønnsomt kull. Svalbard har store muligheter for å utvide forskningsaktiviteten, både når det gjelder polar- og klimaforskning, og forskning på nye energikilder. Dessuten ligger alt til rette for reiseliv, spesielt kvalitets- og opplevelsesturisme.

For alle som frykter for jobbene sine, vil vi minne om at slutten på kulldriften slett ikke betyr slutten på Store Norske. Kompetansen på drift, logistikk, eiendom og økonomi kan og bør bestå, slik at Store Norske kan bli et Longyearbyens Kings Bay. Å lykkes med dette tror vi fordrer en fremoverlent og optimistisk holding for fremtiden fra ledelse og ansatte– ikke et trassaktig forsvar av en svunnen tid.

Siste nytt i Leserinnlegg

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!