Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norskes redningspakke

FOTO: Birger Amundsen

Store Norskes redningspakke

Hva vi kunne brukt de 500 millionene som regjeringen nå må skyte inn i Store Norske?

Tekst:

Publisert:

Miljøpartiet De Grønne tar regjeringens redningsaksjon av Store Norske til etterretning. Så lenge Store Norske, regjeringen og Svalbardsamfunnet er så dårlig rustet til den grønne omstillingen som burde startet for lenge siden, er en kortvarig videreføring av kulldriften dessverre et nødvendig onde om man ønsker å opprettholde bosetting på Svalbard.

Nå må imidlertid regjeringen benytte anledningen til å si at nok er nok. Svalbard må omstilles til et høyteknologisk grønt samfunn i verdensklasse, og slutten på kulldriften må starte NÅ. Derfor er vi glade for at stortingsflertallet 14. april stemte for vårt forslag om å planlegge for en bærekraftig framtid på Svalbard uten kull: «Stortinget ber regjeringen i den varslede stortingsmeldingen om Svalbard komme med en plan for utvikling av Svalbard-samfunnet, med vekt på bærekraft, miljøforskning, en fornybar energibase og nye næringsveier.».

Hva vi kunne brukt de 500 millionene som regjeringen nå må skyte inn i Store Norske, og de 1,2 milliardene som ble brukt på prestisjefiaskoen i Lunckefjell, kan vi bare drømme om. At det kunne skapt et stort antall jobber innen forskning og grønn utvikling, er imidlertid hevet over tvil. Nå må vi rette fokuset mot andre ting enn klimafiendtlig og ulønnsomt kull. Svalbard har store muligheter for å utvide forskningsaktiviteten, både når det gjelder polar- og klimaforskning, og forskning på nye energikilder. Dessuten ligger alt til rette for reiseliv, spesielt kvalitets- og opplevelsesturisme.

For alle som frykter for jobbene sine, vil vi minne om at slutten på kulldriften slett ikke betyr slutten på Store Norske. Kompetansen på drift, logistikk, eiendom og økonomi kan og bør bestå, slik at Store Norske kan bli et Longyearbyens Kings Bay. Å lykkes med dette tror vi fordrer en fremoverlent og optimistisk holding for fremtiden fra ledelse og ansatte– ikke et trassaktig forsvar av en svunnen tid.

Siste nytt i Leserinnlegg

Isbjørnangrepet  i 1995

« Vi var litt eldre og veldig heldige».

Et spark nedover

«Når man leser arbeidsgivers egen versjon inne i avisa fikk jeg ikke den til å stemme overens med forsiden».

Kritisk journalistikk?

«Jeg prøvde etter beste evne å forklare journalisten at dette ikke stemte helt med virkeligheten, men da avisen kom ut, var denne historien slått stort opp på forsiden».

Peder Åsmund Pedersen til minne

Ble født på Blomstrandhalvøya i 1930.

«Etter mine begreper er de siste tiårenes essens nå i ferd med å bli et særs dårlig brygg».

Minneord

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!