Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norskes redningspakke

FOTO: Birger Amundsen

Store Norskes redningspakke

Hva vi kunne brukt de 500 millionene som regjeringen nå må skyte inn i Store Norske?

Tekst:

Publisert:

Miljøpartiet De Grønne tar regjeringens redningsaksjon av Store Norske til etterretning. Så lenge Store Norske, regjeringen og Svalbardsamfunnet er så dårlig rustet til den grønne omstillingen som burde startet for lenge siden, er en kortvarig videreføring av kulldriften dessverre et nødvendig onde om man ønsker å opprettholde bosetting på Svalbard.

Nå må imidlertid regjeringen benytte anledningen til å si at nok er nok. Svalbard må omstilles til et høyteknologisk grønt samfunn i verdensklasse, og slutten på kulldriften må starte NÅ. Derfor er vi glade for at stortingsflertallet 14. april stemte for vårt forslag om å planlegge for en bærekraftig framtid på Svalbard uten kull: «Stortinget ber regjeringen i den varslede stortingsmeldingen om Svalbard komme med en plan for utvikling av Svalbard-samfunnet, med vekt på bærekraft, miljøforskning, en fornybar energibase og nye næringsveier.».

Hva vi kunne brukt de 500 millionene som regjeringen nå må skyte inn i Store Norske, og de 1,2 milliardene som ble brukt på prestisjefiaskoen i Lunckefjell, kan vi bare drømme om. At det kunne skapt et stort antall jobber innen forskning og grønn utvikling, er imidlertid hevet over tvil. Nå må vi rette fokuset mot andre ting enn klimafiendtlig og ulønnsomt kull. Svalbard har store muligheter for å utvide forskningsaktiviteten, både når det gjelder polar- og klimaforskning, og forskning på nye energikilder. Dessuten ligger alt til rette for reiseliv, spesielt kvalitets- og opplevelsesturisme.

For alle som frykter for jobbene sine, vil vi minne om at slutten på kulldriften slett ikke betyr slutten på Store Norske. Kompetansen på drift, logistikk, eiendom og økonomi kan og bør bestå, slik at Store Norske kan bli et Longyearbyens Kings Bay. Å lykkes med dette tror vi fordrer en fremoverlent og optimistisk holding for fremtiden fra ledelse og ansatte– ikke et trassaktig forsvar av en svunnen tid.

Siste nytt i Leserinnlegg

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

UNIKT, TRYGT OG  SKAPENDE - FOR ANDRE ENN LOKALSTYRE SELV ?

Leserinnlegg: Lokalstyres avslag av søknad om bygging av flytebrygge på Hotellneset, hemmer næringsutviklingen.

Else Christie  Kielland – Kunstner i mellomkrigstidens Svalbard

Leserinnlegg: Else Christie Kielland hadde flere kunstneropphold i Longyearbyen på 30-tallet. Hun ønsket seg stadig tilbake til øya hvor hun hentet inspirasjon til sin kunst.

Longyearbyen  – et historieløst samfunn

Leserinnlegg: Hallvard Holm oppfordrer turistnæringen til grundigere opplæring av guidene på øya.

Retten til å dø på Svalbard

Leserinnlegg: Leif Magne Helgesen knuser noen av mytene som eksisterer om livet på Svalbard.

Møte i Arktisk forening

Leserbrev: Søndag 16. oktober inviterte Arktisk forening til ei markering i forbindelse med at Store Norske er 100 år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!