Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske Mandskor holdt konsert i Taubanesentralen i 2014. Wenche Ravlo peker i dette innlegget på at virksomheten har resultert i talløse kulturminner og at selskapet har vært en kulturbærer. FOTO: Christopher Engås

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske jubilerer i år. Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear.

Tekst:

Publisert:

Store Norske har 100-årsjubileum i 2016. Etableringen av selskapet i 1916 var i betydelig grad motivert av samfunnsmessige hensyn, og både datidens statsminister og utenriksminister var personlige investorer i selskapet. Store Norske tok så i sin tid initiativet til å skrive Svalbardtraktaten, som senere ble vedtatt i Versailles i 1920 i forhandlingene etter første verdenskrig.

Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear. Nye gruver er utviklet, kraftverk, boliger og veier er bygget og mange tusen mennesker har hatt sitt daglige virke på øya vår. En ikke uvesentlig del av denne virksomheten finner vi i dag igjen under andre navn og bransjer. Virksomheten har også resultert i talløse kulturminner som preger samfunnet, fra Taubanesentralen og Huset til Julenissegruve 2b.

De siste årene har hovedvirksomheten til Store Norske vært kulldrift i Svea, hvor millioner av tonn med kull er hentet ut. Samtidig har Store Norske fortsatt å være en betydelig samfunnsaktør i Longyearbyen. Som en av de største arbeidsgiverne for helårlige arbeidsplasser har gruveøkonomien støttet opp under lokalt næringsliv og det familiesamfunnet vi har i dag. Som en av de største boligforvalterne sørger fortsatt Store Norske for at folk har tak over hodet. Vi leverer kull til kraftverket vårt, og gjennom datterselskapet Pole Position Logistics bygger vi Longyearbyen til et sentralt logistikkpunkt for hele Arktis.

Det siste skuddet på stammen er at vi har gjort Gruve 3 tilgjengelig for turisme. Lokale reiselivsbedrifter selger omvisninger til sine besøkende. Med et helårlig og væruavhengig tilbud bidrar Store Norske til å fylle hotellene og til å beholde de ansatte også i lavsesong. Vi arbeider med å gjøre det samme med Svea, som er et snøsikkert og spennende turmål.

Store Norske er et aksjeselskap, heleid av den norske stat, som både trygger nasjonale interesser og sørger for bedriftsøkonomisk edruelighet.

Historien til Longyearbyen og Store Norske er tett sammenvevd, og vil fortsette å være det. Regjeringen har innstilt på at vi i enda større grad enn tidligere skal ha fokus på samfunnsoppdrag. Dette vil naturlig ta utgangspunkt i Longyearbyen og Store Norske sin naturlige kompetanse og forutsetninger. Det som er helt sikkert er at Store Norske vil jobbe til det beste for byen vår og folkene som bor her.

Wenche Ravlo
adm.dir. i Store Norske

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Er det virkelig skadelig å ikke være fysisk aktiv?

Delplan for idrett og fysisk aktivitet, 2013 – 2023 (Planforslag 2013, Longyearbyen lokalstyre). Dokumentet inneholder en hel del fornuftige planer. Men blir disse planene omsatt til handling? Eller er det velmente ambisjoner uten praktiske tiltak?

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

De første flyvningene til Longyearbyen

Passasjerfly til Svalbard på 1960-tallet: Flymeteorologiske forutsetninger.

«Uklarheter om hvem som eventuelt skulle ha sikret Lia ved skredforebygginger eller ha organisert overvåking og varsling av skredfare kan tyde på at ingen instans så langt har vært rettslig garantist med derav følgende plikter».

En reise mot Ultima Thule

Som et Ultima Thule ligger de der med sine hemmeligheter og myter.Vi snakker om brefrontene – bortenfor grensen av den kjente verden.

Isbjørnangrepet på Platåberget

Venninnen korrigerer historien om hva som skjedde da Nina Jeanette Olaussen ble drept.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!