Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske Mandskor holdt konsert i Taubanesentralen i 2014. Wenche Ravlo peker i dette innlegget på at virksomheten har resultert i talløse kulturminner og at selskapet har vært en kulturbærer. FOTO: Christopher Engås

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske jubilerer i år. Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear.

Tekst:

Publisert:

Store Norske har 100-årsjubileum i 2016. Etableringen av selskapet i 1916 var i betydelig grad motivert av samfunnsmessige hensyn, og både datidens statsminister og utenriksminister var personlige investorer i selskapet. Store Norske tok så i sin tid initiativet til å skrive Svalbardtraktaten, som senere ble vedtatt i Versailles i 1920 i forhandlingene etter første verdenskrig.

Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear. Nye gruver er utviklet, kraftverk, boliger og veier er bygget og mange tusen mennesker har hatt sitt daglige virke på øya vår. En ikke uvesentlig del av denne virksomheten finner vi i dag igjen under andre navn og bransjer. Virksomheten har også resultert i talløse kulturminner som preger samfunnet, fra Taubanesentralen og Huset til Julenissegruve 2b.

De siste årene har hovedvirksomheten til Store Norske vært kulldrift i Svea, hvor millioner av tonn med kull er hentet ut. Samtidig har Store Norske fortsatt å være en betydelig samfunnsaktør i Longyearbyen. Som en av de største arbeidsgiverne for helårlige arbeidsplasser har gruveøkonomien støttet opp under lokalt næringsliv og det familiesamfunnet vi har i dag. Som en av de største boligforvalterne sørger fortsatt Store Norske for at folk har tak over hodet. Vi leverer kull til kraftverket vårt, og gjennom datterselskapet Pole Position Logistics bygger vi Longyearbyen til et sentralt logistikkpunkt for hele Arktis.

Det siste skuddet på stammen er at vi har gjort Gruve 3 tilgjengelig for turisme. Lokale reiselivsbedrifter selger omvisninger til sine besøkende. Med et helårlig og væruavhengig tilbud bidrar Store Norske til å fylle hotellene og til å beholde de ansatte også i lavsesong. Vi arbeider med å gjøre det samme med Svea, som er et snøsikkert og spennende turmål.

Store Norske er et aksjeselskap, heleid av den norske stat, som både trygger nasjonale interesser og sørger for bedriftsøkonomisk edruelighet.

Historien til Longyearbyen og Store Norske er tett sammenvevd, og vil fortsette å være det. Regjeringen har innstilt på at vi i enda større grad enn tidligere skal ha fokus på samfunnsoppdrag. Dette vil naturlig ta utgangspunkt i Longyearbyen og Store Norske sin naturlige kompetanse og forutsetninger. Det som er helt sikkert er at Store Norske vil jobbe til det beste for byen vår og folkene som bor her.

Wenche Ravlo
adm.dir. i Store Norske

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!