Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske og forskning

Nysgjerrige og forventningsfulle Unis-studenter som etter sikkerhetsbrifing er i ferd med å kle seg opp til tur inn i gruva i Svea i mars 2014. FOTO: Snorre Olaussen

Store Norske og forskning

En rask avvikling av Store Norske vil også ramme forskningen på Svalbard, skriver professor Snorre Olaussen ved Unis.

Tekst:

Publisert:

En rask avvikling og fravær av et vitalt og oppegående industriselskap som Store Norske vil ramme forskningen på Svalbard. Det vil blant annet medføre en stor utfordring for rekruttering av nye fastboende forskere. Dette kommer i tillegg til de momentene som redaktøren i Svalbardposten nevner (leder 12.12.2014).

Fagspesialister fra Store Norske er viktige bidragsytere i undervisningen og forskningen ved Unis. De er gjesteforelesere på flere av kursene i energi, miljø og om bruk av geografiske informasjonssystemer (GIS). Master- og doktorgradsstudenter har fått og får veilederhjelp fra ingeniører og geologer fra Store Norske med oppgaver som er relevant for gruveselskapet. Videre er det vitenskapelige stillinger ved Unis som er knyttet til Store Norske sin virksomhet.

Det er også inspirerende å se hvordan studentene suger til seg inntrykk etter at de har vært på gruvebesøk i Svea. Her får de se moderne kulldrift og ved selvsyn forstå hva som skal til for å framskaffe energi. Vanlig tilbakemelding fra studentene er; vi visste ikke at det var så teknologisk komplekst og krevende – «awesome» er et vanlig ord som blir sagt når de kommer ut i dagslys, bedre ambassadører skal nok Store Norske lete lenge etter.

Vanligvis blir det hevdet at Longyearbyen står på tre bein: industri, forskning og turisme. Jeg vil hevde at inntil nå har vi stått på fire bein der forvaltning er det fjerde. Det beinet er selvsagt sysselmannsetaten, men også Longyearbyen lokalstyre og kirken er en del av det. Dette blir et stabilt bord med gjensidig avhengighet. Reduserer vi industribeinet, vil bordet i beste fall bli skjevt og i verste fall temmelig ustabilt. Det vil etter min mening ramme forskningen på Svalbard. Det vil bli vankeligere å rekruttere fastboende forskere – ikke alle akademikere/forskere er gift eller samboere med akademikere – og hvor skal de få jobb? Hvor attraktivt er det å bo her da?

Men det er ikke noe i veien for at vi fornyer bordbeinene, de kan bli like lange og til og med gjøre bordet mer stabilt. Kanskje noen av dem, eller helst alle fire, bør tenke litt nytt. Her ser det ut som Store Norske er i prosess med å vurdere mer satsing på industrikull og andre bruksområder for kull framfor fyringskull.

Kan rapporterings­rutiner for turisme og forskning gjøres noe enklere? Er det mulig å forbedre førsteinntrykket av Longyearbyen også når snøen har gått? Kan Unis/FoU-miljøene bygges enda sterkere og kanskje på sikt inkludere andre fag innen arktisk teknologi/forskning?

Sosialdarwinisme er farlig tankesett, men Darwin er dessverre ofte feilsitert. Han har aldri sagt at den sterkeste eller raskeste overlever, men den som er mest tilpasningsdyktig.

Jeg avslutter med et sitat fra ham på originalspråket og håper jeg ikke blir tatt til inntekt for sosialdarwinismen; it is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent; It is the one that is most acceptable to change.

Snorre Olaussen
Professor arktisk geologi, Unis

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

 
Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Reisemålsutvikling i et grønt perspektiv

Visit Svalbard og medlemsbedriftene tar «grønn omstilling» på alvor, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i dette innlegget.

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!