Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske må forstå sin rolle

Kjetil Figenschou ønsker debatt om Store Norskes rolle som grunnforvalter. FOTO: Christopher Engås

Store Norske må forstå sin rolle

Debatt: Eiendoms- og forvaltningssjef i Store Norske, Sveinung Lystrup Thesen, har misforstått Store Norskes forvaltningsrolle i det han ber om politikernes taushet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.10.2016 kl 08:03

Store Norske forvalter grunneiendommen på vegne av Næringsdepartementet, det er en tjeneste som departementet kjøper av selskapet. SNSK er altså en del av den Statlige forvaltningen, eller byråkratiet om man vil. Som forvalter og byråkrat har man ikke mandat til å mene så mye i den offentlige debatten, det er ens oppdragsgivers privilegium.

Det blir derfor mildt sagt oppsiktsvekkende at SNSK ved eiendomssjef Sveinung Lystrup Thesen kritiserer lokale politikere, og Arild Olsen i særdeleshet, for å argumentere for at forvaltningen av grunneiendommen på matrikkel 22 skal overføres til Longyearbyen Lokalstyre. Jeg og flere med meg har riktig nok kritisert Arild Olsen for å bringe dette på banen under høringen i Stortinget, men det er ikke dermed sagt at vi er uenige i uttalelsen. Tvert imot, kritikken gikk kun på at Lokalstyret hadde valgt en annen strategi enn å ta dette opp i høringsuttalelsen, og lokalstyret har faktisk et gyldig vedtak fra 2003 på å jobbe for å overta forvaltningen av grunneiendommen.

På SNSKs egne nettsider kan man lese følgende «Staten som eier i Store Norske har fra 2016 definert sitt eierskap i kategori 4 – Selskaper med sektorpolitiske mål». Dette er noe administrasjonen i selskapet må ta innover seg, for denne endringen betyr i praksis at politikken skal sette retningen for selskapet, og ikke omvendt. At Thesen i innlegg i Svalbardposten forsøker å fremstille gårdagens og dagens løsning som eneste gangbare løsning for morgendagen, og deretter be politikerne om ro i saken er nærmest uhørt. Som politikere er det vår rett og plikt å mene noe om alle forhold rundt selskapet, det være seg eiendomsforvaltning, reiselivssatsing eller driftshvile.

En del av årsaken til denne diskusjonen er nok at politikken ikke har vært flink nok til å sette kursen for SNSK, det er det på høy tid å gjøre noe med. Jeg ser derfor frem til å bidra til en bred debatt om selskapet.
Kjetil Figenschou
Gruppeleder Svalbard Høyre

Siste nytt i Leserinnlegg

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!