Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske må forstå sin rolle

Kjetil Figenschou ønsker debatt om Store Norskes rolle som grunnforvalter. FOTO: Christopher Engås

Store Norske må forstå sin rolle

Debatt: Eiendoms- og forvaltningssjef i Store Norske, Sveinung Lystrup Thesen, har misforstått Store Norskes forvaltningsrolle i det han ber om politikernes taushet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.10.2016 kl 08:03

Store Norske forvalter grunneiendommen på vegne av Næringsdepartementet, det er en tjeneste som departementet kjøper av selskapet. SNSK er altså en del av den Statlige forvaltningen, eller byråkratiet om man vil. Som forvalter og byråkrat har man ikke mandat til å mene så mye i den offentlige debatten, det er ens oppdragsgivers privilegium.

Det blir derfor mildt sagt oppsiktsvekkende at SNSK ved eiendomssjef Sveinung Lystrup Thesen kritiserer lokale politikere, og Arild Olsen i særdeleshet, for å argumentere for at forvaltningen av grunneiendommen på matrikkel 22 skal overføres til Longyearbyen Lokalstyre. Jeg og flere med meg har riktig nok kritisert Arild Olsen for å bringe dette på banen under høringen i Stortinget, men det er ikke dermed sagt at vi er uenige i uttalelsen. Tvert imot, kritikken gikk kun på at Lokalstyret hadde valgt en annen strategi enn å ta dette opp i høringsuttalelsen, og lokalstyret har faktisk et gyldig vedtak fra 2003 på å jobbe for å overta forvaltningen av grunneiendommen.

På SNSKs egne nettsider kan man lese følgende «Staten som eier i Store Norske har fra 2016 definert sitt eierskap i kategori 4 – Selskaper med sektorpolitiske mål». Dette er noe administrasjonen i selskapet må ta innover seg, for denne endringen betyr i praksis at politikken skal sette retningen for selskapet, og ikke omvendt. At Thesen i innlegg i Svalbardposten forsøker å fremstille gårdagens og dagens løsning som eneste gangbare løsning for morgendagen, og deretter be politikerne om ro i saken er nærmest uhørt. Som politikere er det vår rett og plikt å mene noe om alle forhold rundt selskapet, det være seg eiendomsforvaltning, reiselivssatsing eller driftshvile.

En del av årsaken til denne diskusjonen er nok at politikken ikke har vært flink nok til å sette kursen for SNSK, det er det på høy tid å gjøre noe med. Jeg ser derfor frem til å bidra til en bred debatt om selskapet.
Kjetil Figenschou
Gruppeleder Svalbard Høyre

Siste nytt i Leserinnlegg

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

UNIKT, TRYGT OG  SKAPENDE - FOR ANDRE ENN LOKALSTYRE SELV ?

Leserinnlegg: Lokalstyres avslag av søknad om bygging av flytebrygge på Hotellneset, hemmer næringsutviklingen.

Else Christie  Kielland – Kunstner i mellomkrigstidens Svalbard

Leserinnlegg: Else Christie Kielland hadde flere kunstneropphold i Longyearbyen på 30-tallet. Hun ønsket seg stadig tilbake til øya hvor hun hentet inspirasjon til sin kunst.

Longyearbyen  – et historieløst samfunn

Leserinnlegg: Hallvard Holm oppfordrer turistnæringen til grundigere opplæring av guidene på øya.

Retten til å dø på Svalbard

Leserinnlegg: Leif Magne Helgesen knuser noen av mytene som eksisterer om livet på Svalbard.

Møte i Arktisk forening

Leserbrev: Søndag 16. oktober inviterte Arktisk forening til ei markering i forbindelse med at Store Norske er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!