Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Spurvefugler på avveie

Arten munk er sett færre enn ti ganger på Svalbard. FOTO: Georg Bangjord

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Tekst:

Publisert:

Hver høst trekker mengder av spurvefugler på fastlandet mot sør for å overleve vinteren. Noen av dem, spesielt førstegangstrekkende ungfugler, navigerer i gal retning eller blir fordrevet fra vanlig rute av sterke vinder som bringer dem nordover.

På Svalbard er bare snøspurven en vanlig spurvefugl. Alle andre spurvefugler kan regnes som sjeldne. De fleste av de sjeldne spurvefuglene ses om høsten i september og oktober. Når det blir frost og snø, blir ikke insekter lenger tilgjengelige på tundraen og fuglene trekker inn mot steder der mennesker bor for å lete etter mat.

Også i år er det sett ulike arter spurvefugler i Longyearbyen. Myrsanger ble sett for første gang på Svalbard ved stallen, hvor både munk og steinskvett også er sett. Andre spurvefugler som er observert i Longyearbyen de siste dagene er rødvingetrost og måltrost. Trolig flyr det også rundt både gransanger og svarttrost også. Oftest ses de sjeldne fuglene ved stallen eller ved hundegårdene. Dette skyldes trolig at det er flere større insekter (fluer) på disse stedene.

Ser du uvanlige fugler på Svalbard, vil LoFF gjerne høre om observasjonene. Ta bilder. Dagens telefoner har ofte kameraer som er såpass gode at det er mulig å bestemme hvilken fugl du har sett, selv om fuglen bare ser ut som en prikk på bildet.

I 2016 er det så langt sett 83 arter fugl og blant disse tre helt nye arter for Svalbard, gulbeinsnipe, rørdrum og myrsanger. 216 forskjellige fuglearter er sett på Svalbard.

Bjørn Frantzen
Longyearbyen Feltbiologiske Forening (LoFF)

Se bildet større

Den første myrsangeren på Svalbard ble sett ved stallen. FOTO: Bjørn Olav Tveit

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Peder Åsmund Pedersen til minne

Peder Åsmund var en av de første som ble født under overvintring på Svalbard.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!