Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Spurvefugler på avveie

Arten munk er sett færre enn ti ganger på Svalbard. FOTO: Georg Bangjord

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Tekst:

Publisert:

Hver høst trekker mengder av spurvefugler på fastlandet mot sør for å overleve vinteren. Noen av dem, spesielt førstegangstrekkende ungfugler, navigerer i gal retning eller blir fordrevet fra vanlig rute av sterke vinder som bringer dem nordover.

På Svalbard er bare snøspurven en vanlig spurvefugl. Alle andre spurvefugler kan regnes som sjeldne. De fleste av de sjeldne spurvefuglene ses om høsten i september og oktober. Når det blir frost og snø, blir ikke insekter lenger tilgjengelige på tundraen og fuglene trekker inn mot steder der mennesker bor for å lete etter mat.

Også i år er det sett ulike arter spurvefugler i Longyearbyen. Myrsanger ble sett for første gang på Svalbard ved stallen, hvor både munk og steinskvett også er sett. Andre spurvefugler som er observert i Longyearbyen de siste dagene er rødvingetrost og måltrost. Trolig flyr det også rundt både gransanger og svarttrost også. Oftest ses de sjeldne fuglene ved stallen eller ved hundegårdene. Dette skyldes trolig at det er flere større insekter (fluer) på disse stedene.

Ser du uvanlige fugler på Svalbard, vil LoFF gjerne høre om observasjonene. Ta bilder. Dagens telefoner har ofte kameraer som er såpass gode at det er mulig å bestemme hvilken fugl du har sett, selv om fuglen bare ser ut som en prikk på bildet.

I 2016 er det så langt sett 83 arter fugl og blant disse tre helt nye arter for Svalbard, gulbeinsnipe, rørdrum og myrsanger. 216 forskjellige fuglearter er sett på Svalbard.

Bjørn Frantzen
Longyearbyen Feltbiologiske Forening (LoFF)

Se bildet større

Den første myrsangeren på Svalbard ble sett ved stallen. FOTO: Bjørn Olav Tveit

Siste nytt i Leserinnlegg

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

 
Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Reisemålsutvikling i et grønt perspektiv

Visit Svalbard og medlemsbedriftene tar «grønn omstilling» på alvor, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i dette innlegget.

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!