Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Spurvefugler på avveie

Arten munk er sett færre enn ti ganger på Svalbard. FOTO: Georg Bangjord

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Tekst:

Publisert:

Hver høst trekker mengder av spurvefugler på fastlandet mot sør for å overleve vinteren. Noen av dem, spesielt førstegangstrekkende ungfugler, navigerer i gal retning eller blir fordrevet fra vanlig rute av sterke vinder som bringer dem nordover.

På Svalbard er bare snøspurven en vanlig spurvefugl. Alle andre spurvefugler kan regnes som sjeldne. De fleste av de sjeldne spurvefuglene ses om høsten i september og oktober. Når det blir frost og snø, blir ikke insekter lenger tilgjengelige på tundraen og fuglene trekker inn mot steder der mennesker bor for å lete etter mat.

Også i år er det sett ulike arter spurvefugler i Longyearbyen. Myrsanger ble sett for første gang på Svalbard ved stallen, hvor både munk og steinskvett også er sett. Andre spurvefugler som er observert i Longyearbyen de siste dagene er rødvingetrost og måltrost. Trolig flyr det også rundt både gransanger og svarttrost også. Oftest ses de sjeldne fuglene ved stallen eller ved hundegårdene. Dette skyldes trolig at det er flere større insekter (fluer) på disse stedene.

Ser du uvanlige fugler på Svalbard, vil LoFF gjerne høre om observasjonene. Ta bilder. Dagens telefoner har ofte kameraer som er såpass gode at det er mulig å bestemme hvilken fugl du har sett, selv om fuglen bare ser ut som en prikk på bildet.

I 2016 er det så langt sett 83 arter fugl og blant disse tre helt nye arter for Svalbard, gulbeinsnipe, rørdrum og myrsanger. 216 forskjellige fuglearter er sett på Svalbard.

Bjørn Frantzen
Longyearbyen Feltbiologiske Forening (LoFF)

Se bildet større

Den første myrsangeren på Svalbard ble sett ved stallen. FOTO: Bjørn Olav Tveit

Siste nytt i Leserinnlegg

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!