Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Som man roper i skogen …

Gul snø i Longyearbyen. FOTO: Anders Fjellestad (illustrasjon)

Som man roper i skogen …

… og som man formulerer sine spørsmål får man svar.

Tekst:

Publisert:

Irriterer du deg over gule flekker i snøen? Nei, på generelt grunnlag gjør vel de fleste ikke det. Dersom spørsmålet derimot hadde vært: irriterer du deg over gule flekker (les hundepiss) ved inngangene til Post- og bankbygget, Næringsbygget, kulturhuset, Lompen, butikken utenfor barnehagene - kort sagt ved alle offentlige bygg i sentrum, da hadde muligens svarprosenten fordelt seg litt annerledes?

Jeg lar meg i alle fall irritere og provosere over den likegyldigheten som synes å råde blant alt for mange av byens hundeeiere.

Dyrene må få gjøre fra seg, sier du? Ja, selvfølgelig må de det, men det må da vel ikke på død og liv være på dørstokkene til byens forretninger og kontorbygg, og langs hele gågata? Når hundene har lyst til å markere på blomsterkasser, monumenter og trapper og hushjørner, så må det vel være mulig å dressere dem til å la det være? Om de ville pisse på familiens egen trapp, gravstein, lekekasse eller barnevogn, så våger jeg den påstanden at den lysten fort ville blitt plukket fra dem.

Dersom et menneske – i nøden – skulle være så ulykkelig å gi etter for «naturen» så er bot og oppslag i avisa det neste som venter. Med mindre mannen «signerer», så er ikke jeg i stand til å se forskjell på flekkene. De er ufyselige i sentrum, samme hvilket «dyr» det er som har forårsaket dem. Flere steder på fastlandet er det nå innført bøter for hundeeiere/ luftere som ikke fjerner etterlatenskapene etter hundene. Det skulle være meg en sann fryd om også vi – som er så opptatte av miljø og uberørt natur – kunne få på plass en bøteleggingsordning som svidde «på pungen». Da kunne vi kanskje få et litt mer appetittlig sentrum. En gul flekk på tundraen - eller i en grøftekant langs veiene her - kan sikkert de aller fleste leve godt med. Et sentrum som den reneste «utedass» betakker jeg meg for.

Mens jeg er «i gang»: Det hadde heller ikke skadet estetikken i byen om alle snusere og røykere kunne spart oss for snusputer og sneiper – slengt og spyttet ut i hele sentrum. Det er også noe svineri, og ingen fryd for øyet, og såpass respekt for seg selv og oss andre burde det være mulig å mobilisere.

«Noe må man tåle», sier du? Det har du sikkert rett i, men den styggedommen som vi må forsere når vi skal på butikk, kontor eller kafe er ikke av det slaget som noen burde tåle.

Det er rett og slett ei skam for byen vår.

Anne Lise K. Sandvik
Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!