Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Som man roper i skogen …

Gul snø i Longyearbyen. FOTO: Anders Fjellestad (illustrasjon)

Som man roper i skogen …

… og som man formulerer sine spørsmål får man svar.

Tekst:

Publisert:

Irriterer du deg over gule flekker i snøen? Nei, på generelt grunnlag gjør vel de fleste ikke det. Dersom spørsmålet derimot hadde vært: irriterer du deg over gule flekker (les hundepiss) ved inngangene til Post- og bankbygget, Næringsbygget, kulturhuset, Lompen, butikken utenfor barnehagene - kort sagt ved alle offentlige bygg i sentrum, da hadde muligens svarprosenten fordelt seg litt annerledes?

Jeg lar meg i alle fall irritere og provosere over den likegyldigheten som synes å råde blant alt for mange av byens hundeeiere.

Dyrene må få gjøre fra seg, sier du? Ja, selvfølgelig må de det, men det må da vel ikke på død og liv være på dørstokkene til byens forretninger og kontorbygg, og langs hele gågata? Når hundene har lyst til å markere på blomsterkasser, monumenter og trapper og hushjørner, så må det vel være mulig å dressere dem til å la det være? Om de ville pisse på familiens egen trapp, gravstein, lekekasse eller barnevogn, så våger jeg den påstanden at den lysten fort ville blitt plukket fra dem.

Dersom et menneske – i nøden – skulle være så ulykkelig å gi etter for «naturen» så er bot og oppslag i avisa det neste som venter. Med mindre mannen «signerer», så er ikke jeg i stand til å se forskjell på flekkene. De er ufyselige i sentrum, samme hvilket «dyr» det er som har forårsaket dem. Flere steder på fastlandet er det nå innført bøter for hundeeiere/ luftere som ikke fjerner etterlatenskapene etter hundene. Det skulle være meg en sann fryd om også vi – som er så opptatte av miljø og uberørt natur – kunne få på plass en bøteleggingsordning som svidde «på pungen». Da kunne vi kanskje få et litt mer appetittlig sentrum. En gul flekk på tundraen - eller i en grøftekant langs veiene her - kan sikkert de aller fleste leve godt med. Et sentrum som den reneste «utedass» betakker jeg meg for.

Mens jeg er «i gang»: Det hadde heller ikke skadet estetikken i byen om alle snusere og røykere kunne spart oss for snusputer og sneiper – slengt og spyttet ut i hele sentrum. Det er også noe svineri, og ingen fryd for øyet, og såpass respekt for seg selv og oss andre burde det være mulig å mobilisere.

«Noe må man tåle», sier du? Det har du sikkert rett i, men den styggedommen som vi må forsere når vi skal på butikk, kontor eller kafe er ikke av det slaget som noen burde tåle.

Det er rett og slett ei skam for byen vår.

Anne Lise K. Sandvik
Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

UNIKT, TRYGT OG  SKAPENDE - FOR ANDRE ENN LOKALSTYRE SELV ?

Leserinnlegg: Lokalstyres avslag av søknad om bygging av flytebrygge på Hotellneset, hemmer næringsutviklingen.

Else Christie  Kielland – Kunstner i mellomkrigstidens Svalbard

Leserinnlegg: Else Christie Kielland hadde flere kunstneropphold i Longyearbyen på 30-tallet. Hun ønsket seg stadig tilbake til øya hvor hun hentet inspirasjon til sin kunst.

Longyearbyen  – et historieløst samfunn

Leserinnlegg: Hallvard Holm oppfordrer turistnæringen til grundigere opplæring av guidene på øya.

Retten til å dø på Svalbard

Leserinnlegg: Leif Magne Helgesen knuser noen av mytene som eksisterer om livet på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!