Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skredet, en skjebne?

"Farlig er sviktende årvåkenhet."

Tekst:

Publisert:

Følgene av skredet er dypt tragiske. Døden kan ikke oppheves. Det svares ved sorg og ærbødig taushet, en taushet som skriker.

Løsnet skredet som uunngåelig skjebne? Kunne vi mennesker kommet naturens krefter i forkjøpet?

Stormen ble varslet i tide og rett som en meget ekstrem hendelse. Med vindhastighet, retning, varighet samt temperaturforløp kjent, var uvanlig mye fokksnø varslet implisitt. Et enormt volum samlet i le av Sukkertoppen var å forvente. Kjent er at fersk fokksnø ikke tåler store spenninger. En ytterst skredfarlig situasjon bygget seg opp under uværets gang, åpenlyst.

En privat vitenskapelig motivert regning ut på 1990-tallet hadde vist at bebyggelsen øst for Hilmar Rekstens vei kunne rammes av snøskred, avhengig av værforløp, bruddhøyde og mobilisert snømengde i det kjente terrenget. Volum snø kan anslås av snødybde lest på faste målestaver (slik det gjøres ovenfor Gruvelageret). Fasit var blitt fortalt Svalbard Samfunnsdrift. Selve naturen har nå bekreftet regnestykket.

Som regel gjentar seg uønskete hendelser ikke i tidligere men i nye former. Farlig er sviktende årvåkenhet.

Reinhard Mook
Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!