Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skredet, en skjebne?

"Farlig er sviktende årvåkenhet."

Tekst:

Publisert:

Følgene av skredet er dypt tragiske. Døden kan ikke oppheves. Det svares ved sorg og ærbødig taushet, en taushet som skriker.

Løsnet skredet som uunngåelig skjebne? Kunne vi mennesker kommet naturens krefter i forkjøpet?

Stormen ble varslet i tide og rett som en meget ekstrem hendelse. Med vindhastighet, retning, varighet samt temperaturforløp kjent, var uvanlig mye fokksnø varslet implisitt. Et enormt volum samlet i le av Sukkertoppen var å forvente. Kjent er at fersk fokksnø ikke tåler store spenninger. En ytterst skredfarlig situasjon bygget seg opp under uværets gang, åpenlyst.

En privat vitenskapelig motivert regning ut på 1990-tallet hadde vist at bebyggelsen øst for Hilmar Rekstens vei kunne rammes av snøskred, avhengig av værforløp, bruddhøyde og mobilisert snømengde i det kjente terrenget. Volum snø kan anslås av snødybde lest på faste målestaver (slik det gjøres ovenfor Gruvelageret). Fasit var blitt fortalt Svalbard Samfunnsdrift. Selve naturen har nå bekreftet regnestykket.

Som regel gjentar seg uønskete hendelser ikke i tidligere men i nye former. Farlig er sviktende årvåkenhet.

Reinhard Mook
Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

Er det virkelig skadelig å ikke være fysisk aktiv?

Delplan for idrett og fysisk aktivitet, 2013 – 2023 (Planforslag 2013, Longyearbyen lokalstyre). Dokumentet inneholder en hel del fornuftige planer. Men blir disse planene omsatt til handling? Eller er det velmente ambisjoner uten praktiske tiltak?

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

De første flyvningene til Longyearbyen

Passasjerfly til Svalbard på 1960-tallet: Flymeteorologiske forutsetninger.

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske jubilerer i år. Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear.

«Uklarheter om hvem som eventuelt skulle ha sikret Lia ved skredforebygginger eller ha organisert overvåking og varsling av skredfare kan tyde på at ingen instans så langt har vært rettslig garantist med derav følgende plikter».

En reise mot Ultima Thule

Som et Ultima Thule ligger de der med sine hemmeligheter og myter.Vi snakker om brefrontene – bortenfor grensen av den kjente verden.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!