Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skam deg, redaktør!

Oj oj oj, redaktør, hva er det du sier om gamle og hederskronte «Nordsyssel» i blekkja di? «Det var ikke rare skuta». Hæ!

Tekst:

Publisert:

Har du sett «Nordsyssel»? Har du vært om bord? Har du vært om bord når skuta har bauet seg inn Isfjorden fullpakket av drivis? Eik og greenhardt, mahogni og teak, blankpusset messing. Lekker og samtidig ei av Norges kraftigste treskuter, og da regner jeg med alle ishavsskutene både fra Balsfjord og fra Brandal, uten sammenligning for øvrig. Bygget for is den gang det var is både i Isfjorden og de andre fjordene på Svalbard. Bekvemmelig som en luksusyacht. Ei skute som i si tid skapte furore i Rødehavet og som i mange år dekket de fleste behov for «lokaltrafikk» på Svalbard den gang Statens øverste myndighet på øygruppa besto av to personer, en sysselmann og en betjent. Ei prektig skute, etterlengtet når hun var borte fra øya og elsket når hun var her fra mai til november. Før den ble for liten for en etat som vokste som matsopp om høsten i en bøkeskog på Sørlandet, og skuta måtte skiftes ut med ei større.

Når «Nordsyssel» som siste båt forlot Longyear etter endt sommersesong, var det folksomt på Gamlekaia. Med fyrverkeri ble skuta ønsket god hjemreise. Og velkommen tilbake neste sommer. Ei flott skute!

«Ikke rare skuta». Skamme deg, burde du! – Så, da er det sagt: Skamme seg!
Med hilsen, redaktør, og med ønsker om god bedring.

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

UNIKT, TRYGT OG  SKAPENDE - FOR ANDRE ENN LOKALSTYRE SELV ?

Leserinnlegg: Lokalstyres avslag av søknad om bygging av flytebrygge på Hotellneset, hemmer næringsutviklingen.

Else Christie  Kielland – Kunstner i mellomkrigstidens Svalbard

Leserinnlegg: Else Christie Kielland hadde flere kunstneropphold i Longyearbyen på 30-tallet. Hun ønsket seg stadig tilbake til øya hvor hun hentet inspirasjon til sin kunst.

Longyearbyen  – et historieløst samfunn

Leserinnlegg: Hallvard Holm oppfordrer turistnæringen til grundigere opplæring av guidene på øya.

Retten til å dø på Svalbard

Leserinnlegg: Leif Magne Helgesen knuser noen av mytene som eksisterer om livet på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!