Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skam deg, redaktør!

Oj oj oj, redaktør, hva er det du sier om gamle og hederskronte «Nordsyssel» i blekkja di? «Det var ikke rare skuta». Hæ!

Tekst:

Publisert:

Har du sett «Nordsyssel»? Har du vært om bord? Har du vært om bord når skuta har bauet seg inn Isfjorden fullpakket av drivis? Eik og greenhardt, mahogni og teak, blankpusset messing. Lekker og samtidig ei av Norges kraftigste treskuter, og da regner jeg med alle ishavsskutene både fra Balsfjord og fra Brandal, uten sammenligning for øvrig. Bygget for is den gang det var is både i Isfjorden og de andre fjordene på Svalbard. Bekvemmelig som en luksusyacht. Ei skute som i si tid skapte furore i Rødehavet og som i mange år dekket de fleste behov for «lokaltrafikk» på Svalbard den gang Statens øverste myndighet på øygruppa besto av to personer, en sysselmann og en betjent. Ei prektig skute, etterlengtet når hun var borte fra øya og elsket når hun var her fra mai til november. Før den ble for liten for en etat som vokste som matsopp om høsten i en bøkeskog på Sørlandet, og skuta måtte skiftes ut med ei større.

Når «Nordsyssel» som siste båt forlot Longyear etter endt sommersesong, var det folksomt på Gamlekaia. Med fyrverkeri ble skuta ønsket god hjemreise. Og velkommen tilbake neste sommer. Ei flott skute!

«Ikke rare skuta». Skamme deg, burde du! – Så, da er det sagt: Skamme seg!
Med hilsen, redaktør, og med ønsker om god bedring.

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!