Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sende sjefene på tundraen?

Sende sjefene på tundraen?

Tekst:

Publisert:

Svalbardposten nummer 6/2013 forteller om en ny KS-konsulent-rapport som anbefaler å organisere Longyearbyen etter samme mal som andre kommuner av samme kaliber på fastlandet. Men her kommer det vel an på øynene som ser?

Longyearbyen lokalstyre ble organisert etter foretaksmodellen. Valget var ikke et tilfeldig resultat ut fra terningkast, men det skjedde ut fra tunge argumenter etter grundig utredning. Etter åtte år kan det være grunn til å spørre om modellen trenger å reformeres eller å erstattes av en ny. Samtidig er det grunn til å være særdeles kritisk til endringer av et opplegg som har vært valgt vel gjennomtenkt.

Har foretaksmodellen faktisk eller kun tilsynelatende ikke virket tilfredsstillende? Er modellens forutsetninger blitt satt til side, med rette eller ei? Ville den ellers vanlige kommunale modellen avbøte foretaksmodellens mulige svakheter uten å medføre nye mangler? Om det er slik at politikerne har vanskelig for å følge med driften til Longyearbyen lokalstyre, så er det fristende å foreslå at de burde anstrenge seg mer. Klarsynt oversikt er nemlig neppe den automatiske følgen av fastlandets kommunale organisasjon.

«Kostnadseffektiv tjenesteproduksjon» er vanskelig å måle objektivt, selv om krone­beløp kan gi den illusjonen. Kvalitet og «kostnadseffektivitet» er ikke nødvendigvis korrelerende! Kanskje Longyear-samfunnets kvaliteter som unikt, trygt og skapende kan takke nettopp andre kriterier?

Med all respekt for politikere, noen representerer også undertegnede: Hvor mektige bør de være? Kunne det ikke tenkes at noen vise, opplyste og dyktige sjefer som trekkhunder i visse situasjoner, var mer å lite på til å finne veien enn velmenende, hvitt-blendede, uenige politikere?

Reinhard Mook
Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!