Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sende sjefene på tundraen?

Sende sjefene på tundraen?

Tekst:

Publisert:

Svalbardposten nummer 6/2013 forteller om en ny KS-konsulent-rapport som anbefaler å organisere Longyearbyen etter samme mal som andre kommuner av samme kaliber på fastlandet. Men her kommer det vel an på øynene som ser?

Longyearbyen lokalstyre ble organisert etter foretaksmodellen. Valget var ikke et tilfeldig resultat ut fra terningkast, men det skjedde ut fra tunge argumenter etter grundig utredning. Etter åtte år kan det være grunn til å spørre om modellen trenger å reformeres eller å erstattes av en ny. Samtidig er det grunn til å være særdeles kritisk til endringer av et opplegg som har vært valgt vel gjennomtenkt.

Har foretaksmodellen faktisk eller kun tilsynelatende ikke virket tilfredsstillende? Er modellens forutsetninger blitt satt til side, med rette eller ei? Ville den ellers vanlige kommunale modellen avbøte foretaksmodellens mulige svakheter uten å medføre nye mangler? Om det er slik at politikerne har vanskelig for å følge med driften til Longyearbyen lokalstyre, så er det fristende å foreslå at de burde anstrenge seg mer. Klarsynt oversikt er nemlig neppe den automatiske følgen av fastlandets kommunale organisasjon.

«Kostnadseffektiv tjenesteproduksjon» er vanskelig å måle objektivt, selv om krone­beløp kan gi den illusjonen. Kvalitet og «kostnadseffektivitet» er ikke nødvendigvis korrelerende! Kanskje Longyear-samfunnets kvaliteter som unikt, trygt og skapende kan takke nettopp andre kriterier?

Med all respekt for politikere, noen representerer også undertegnede: Hvor mektige bør de være? Kunne det ikke tenkes at noen vise, opplyste og dyktige sjefer som trekkhunder i visse situasjoner, var mer å lite på til å finne veien enn velmenende, hvitt-blendede, uenige politikere?

Reinhard Mook
Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

Isbjørnangrepet  i 1995

« Vi var litt eldre og veldig heldige».

Et spark nedover

«Når man leser arbeidsgivers egen versjon inne i avisa fikk jeg ikke den til å stemme overens med forsiden».

Kritisk journalistikk?

«Jeg prøvde etter beste evne å forklare journalisten at dette ikke stemte helt med virkeligheten, men da avisen kom ut, var denne historien slått stort opp på forsiden».

Peder Åsmund Pedersen til minne

Ble født på Blomstrandhalvøya i 1930.

«Etter mine begreper er de siste tiårenes essens nå i ferd med å bli et særs dårlig brygg».

Minneord

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!