Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Så ble det oss, Stordalen og meg

Selv om en hundesledetur føles mer miljøvennlig enn en skutertur, er den ikke nødvendigvis det, skriver Linda Bakken. FOTO: Geir Barstein

Linda Bakken:

– Så ble det oss, Stordalen og meg

Debatt.

Tekst:

Publisert:

Så ble det oss, Stordalen og meg. Miljøvennlige miljøsvin, om enn i ulik skala! I Svalbardposten 28/15 –kom forsker Kim Senger på banen og ga oss gode verktøy for å finne fakta i klimakaoset. i ulik skala!

Tallenes tale bekrefter dessverre at Svalbardbeboeren belaster klimaet mer enn den gjengse nordmann. Vi føler oss miljøriktige fordi vi lever tett på naturen.

Og en hundesledetur føles mer miljøvennlig enn en scootertur, selv om den faktisk ikke er det. Det helthetlige bildet er så utrolig komplekst.

Turismen er på mange måter bra – blant annet blir vi som bor her litt mer miljøvennlige med fulle fly og flere til å dele klimaavtrykket (selv om fastboende kan få miljøgebyret tilbakebetalt).

Tallene er interessante, - men jeg vet fortsatt ikke hvor mye CO2 en gjennomsnittsturist koster per dag. På Svalbard gjenstår mye som kan forskes på!

Å tenke globalt innebærer kanskje at vi bør fortsette vår kulldrift – enn så lenge.

Og selv om mine og andres lokale miljøtiltak i hverdagen er små, hjelper det å handle lokalt, bokstavelig talt gjennom aktiv bruk av Kjøp og salg-gruppa, nyoppusset Bruktikk med mer.

Videre er by-sparker, by-sykler, lokalproduserte suvenirer og lokal mat en god trend på veien mot et mer miljøvennlig øysamfunn. Jeg takker for all respons på leserinnlegget i SP 25/15 og ser fram til å følge forskning, debatt og lokale tiltak framover.

Jeg håper jeg får oppleve klodens mest miljøbevisste kullgruve og ser fram til å ønske flere forskere og turister velkomne til Svea og Svalbard generelt.

Linda Bakken, limanysgjerrig

Siste nytt i Leserinnlegg

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!