Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Så ble det oss, Stordalen og meg

Selv om en hundesledetur føles mer miljøvennlig enn en skutertur, er den ikke nødvendigvis det, skriver Linda Bakken. FOTO: Geir Barstein

Linda Bakken:

– Så ble det oss, Stordalen og meg

Debatt.

Tekst:

Publisert:

Så ble det oss, Stordalen og meg. Miljøvennlige miljøsvin, om enn i ulik skala! I Svalbardposten 28/15 –kom forsker Kim Senger på banen og ga oss gode verktøy for å finne fakta i klimakaoset. i ulik skala!

Tallenes tale bekrefter dessverre at Svalbardbeboeren belaster klimaet mer enn den gjengse nordmann. Vi føler oss miljøriktige fordi vi lever tett på naturen.

Og en hundesledetur føles mer miljøvennlig enn en scootertur, selv om den faktisk ikke er det. Det helthetlige bildet er så utrolig komplekst.

Turismen er på mange måter bra – blant annet blir vi som bor her litt mer miljøvennlige med fulle fly og flere til å dele klimaavtrykket (selv om fastboende kan få miljøgebyret tilbakebetalt).

Tallene er interessante, - men jeg vet fortsatt ikke hvor mye CO2 en gjennomsnittsturist koster per dag. På Svalbard gjenstår mye som kan forskes på!

Å tenke globalt innebærer kanskje at vi bør fortsette vår kulldrift – enn så lenge.

Og selv om mine og andres lokale miljøtiltak i hverdagen er små, hjelper det å handle lokalt, bokstavelig talt gjennom aktiv bruk av Kjøp og salg-gruppa, nyoppusset Bruktikk med mer.

Videre er by-sparker, by-sykler, lokalproduserte suvenirer og lokal mat en god trend på veien mot et mer miljøvennlig øysamfunn. Jeg takker for all respons på leserinnlegget i SP 25/15 og ser fram til å følge forskning, debatt og lokale tiltak framover.

Jeg håper jeg får oppleve klodens mest miljøbevisste kullgruve og ser fram til å ønske flere forskere og turister velkomne til Svea og Svalbard generelt.

Linda Bakken, limanysgjerrig

Siste nytt i Leserinnlegg

Er det virkelig skadelig å ikke være fysisk aktiv?

Delplan for idrett og fysisk aktivitet, 2013 – 2023 (Planforslag 2013, Longyearbyen lokalstyre). Dokumentet inneholder en hel del fornuftige planer. Men blir disse planene omsatt til handling? Eller er det velmente ambisjoner uten praktiske tiltak?

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

De første flyvningene til Longyearbyen

Passasjerfly til Svalbard på 1960-tallet: Flymeteorologiske forutsetninger.

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske jubilerer i år. Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear.

«Uklarheter om hvem som eventuelt skulle ha sikret Lia ved skredforebygginger eller ha organisert overvåking og varsling av skredfare kan tyde på at ingen instans så langt har vært rettslig garantist med derav følgende plikter».

En reise mot Ultima Thule

Som et Ultima Thule ligger de der med sine hemmeligheter og myter.Vi snakker om brefrontene – bortenfor grensen av den kjente verden.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!