Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Så ble det oss, Stordalen og meg

Selv om en hundesledetur føles mer miljøvennlig enn en skutertur, er den ikke nødvendigvis det, skriver Linda Bakken. FOTO: Geir Barstein

Linda Bakken:

– Så ble det oss, Stordalen og meg

Debatt.

Tekst:

Publisert:

Så ble det oss, Stordalen og meg. Miljøvennlige miljøsvin, om enn i ulik skala! I Svalbardposten 28/15 –kom forsker Kim Senger på banen og ga oss gode verktøy for å finne fakta i klimakaoset. i ulik skala!

Tallenes tale bekrefter dessverre at Svalbardbeboeren belaster klimaet mer enn den gjengse nordmann. Vi føler oss miljøriktige fordi vi lever tett på naturen.

Og en hundesledetur føles mer miljøvennlig enn en scootertur, selv om den faktisk ikke er det. Det helthetlige bildet er så utrolig komplekst.

Turismen er på mange måter bra – blant annet blir vi som bor her litt mer miljøvennlige med fulle fly og flere til å dele klimaavtrykket (selv om fastboende kan få miljøgebyret tilbakebetalt).

Tallene er interessante, - men jeg vet fortsatt ikke hvor mye CO2 en gjennomsnittsturist koster per dag. På Svalbard gjenstår mye som kan forskes på!

Å tenke globalt innebærer kanskje at vi bør fortsette vår kulldrift – enn så lenge.

Og selv om mine og andres lokale miljøtiltak i hverdagen er små, hjelper det å handle lokalt, bokstavelig talt gjennom aktiv bruk av Kjøp og salg-gruppa, nyoppusset Bruktikk med mer.

Videre er by-sparker, by-sykler, lokalproduserte suvenirer og lokal mat en god trend på veien mot et mer miljøvennlig øysamfunn. Jeg takker for all respons på leserinnlegget i SP 25/15 og ser fram til å følge forskning, debatt og lokale tiltak framover.

Jeg håper jeg får oppleve klodens mest miljøbevisste kullgruve og ser fram til å ønske flere forskere og turister velkomne til Svea og Svalbard generelt.

Linda Bakken, limanysgjerrig

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!