Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Retten til å dø på Svalbard

Sokneprest Helgesen brukte prekenen allehelgenssøndag på å belyse myten om at det ikke er lov å dø på Svalbard. Det er problematisk at man opprettholder slike feilforestillinger, fordi publikum skal kunne føle seg trygg på at man blir ivaretatt ved en krise. FOTO: Hilde Røsvik

Retten til å dø på Svalbard

Leserinnlegg: Leif Magne Helgesen knuser noen av mytene som eksisterer om livet på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Det er mange guider i Longyearbyen. En god guide er en viktig ambassadør som snakker levende og engasjert. Sannheten kan gjerne pepres og saltes. Krydder er en viktig del av et måltid, slik det også er med på å gi en fortelling vinger. Det som er mer alvorlig er når guidene bevisst forteller det som er løgn. Da blir det feil.

En løgn som mange forteller er at det er forbudt å dø på Svalbard. Hvorfor er dette en myte som spres? Er det tøft å si det på den måten? Gjør det Longyearbyen til et ekstra spennende sted å bo?

Tidligere i høst tok et filmteam fra San Fransisco kontakt med meg. De ville filme i Longyearbyen, stedet hvor det ikke er lov til å dø. Jeg fortalte dem sannheten og understreket: Det èr lov å dø på Svalbard! Det førte til at de skrev om manuset.

I serien som har gått på BBC Earth, har det også blitt sagt mye rart. Blant annet er det sagt: ”This is a place where it is not allowed to die.” Til det utsagnet vil jeg bare si: That´s a lie!

Jeg undres også når det selges t-skjorter på noen av våre hoteller med påskriften: ”Do not come here to die”. Hvorfor gjøres det? Er det humor? Er det tøft å spille på døden?
Hvert år dør det mennesker på Svalbard, turister og/eller fastboende. Alle som bor og besøker Svalbard skal vite at Sysselmann, sykehus og kirke står i konstant beredskap hvis noe skjer. Sammen med Røde kors, Lokalstyre og de ulike bedrifter og etater vil vi gjøre alt for å redde liv. Hvis vi ikke lykkes, skal alle vite at også den døde vil bli behandlet med respekt og verdighet.

Det sies også at det ikke er lov til å føde barn på Svalbard. Hvor står det skrevet? Hvilken paragraf i loven sier noe om det? Hva er straffen for å føde et barn på Svalbard?

Det èr lov til å føde barn på Svalbard, men av sikkerhetsmessige grunner legges fødselen til et sykehus med bedre utstyr. En komplisert fødsel kan bli vanskelig å håndtere her oppe. Fra tid til annen skjer det likevel at noen fødes for tidlig i Longyearbyen. Selvsagt stiller sykehuset opp med alle sine ressurser hvis det skjer. Det skjedde i 2007, i 2006 og tilbake i 1991. Verken barn eller foreldre fikk noen bot for fødselen. I stedet ble flagget heist til topps for å ønske den nyfødte velkommen.

Fra fødsel til død, fra vugge til grav. Fra første pust til siste åndedrag. Hvert menneske skal vi behandle med respekt og verdighet.
Midt i vårt tettsted har vi en kirkegård. Det er kjærlighetens sted. Der hviler noen av våre. De første gravene er fra 1917. Den foreløpig siste grav er fra 2015. De neste årene vil det antagelig bli nye graver på Longyearbyen kirkegård.

Det er en begrensing. Det er bare lov til å sette ned urner. Det vil si at kistegrav ikke er mulig. Det er kun en praktisk anordning på grunn av permafrosten.

Jeg gleder meg til fortsatt å høre godt krydrede historier om livet i Longyearbyen, men jeg håper å unngå å høre det som er direkte feil. Sannheten er at vi er ikke tøffere og barskere i Longyearbyen enn andre steder. Når vi mister noen, treffer det oss hardt. Det gjør vondt. Permafrosten har ikke satt seg i hjertene våre. Vi er ikke kalde følelsesløse mennesker. Og godt er det!


Leif Magne Helgesen
Sokneprest
(utdrag fra preken allehelgenssøndag i Svalbard kirke)

Siste nytt i Leserinnlegg

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

UNIKT, TRYGT OG  SKAPENDE - FOR ANDRE ENN LOKALSTYRE SELV ?

Leserinnlegg: Lokalstyres avslag av søknad om bygging av flytebrygge på Hotellneset, hemmer næringsutviklingen.

Else Christie  Kielland – Kunstner i mellomkrigstidens Svalbard

Leserinnlegg: Else Christie Kielland hadde flere kunstneropphold i Longyearbyen på 30-tallet. Hun ønsket seg stadig tilbake til øya hvor hun hentet inspirasjon til sin kunst.

Longyearbyen  – et historieløst samfunn

Leserinnlegg: Hallvard Holm oppfordrer turistnæringen til grundigere opplæring av guidene på øya.

Møte i Arktisk forening

Leserbrev: Søndag 16. oktober inviterte Arktisk forening til ei markering i forbindelse med at Store Norske er 100 år.

Verdien av en dom

Leserbrev: En domfellelse etter skredulykken i fjor, vil kunne skape presedens og dermed klargjøre hvem som skal holdes ansvarlig for at ingen tiltak ble iverksatt i forkant av ulykken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!