Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Posten og Svalbardtillegg

Posten og Svalbardtillegg

Tekst:

Publisert:

Etter at jeg i lengre tid har irritert meg grønn over Postens «Svalbardtillegg», gikk fargen over i rødt da jeg så at tillegget fra 2013 er på 196 kroner. Ettersom dagen allerede var ødelagt, var det like greit å kaste seg over Stortingsmelding nr. 18 (2011-2012) som omhandler virksomheten og konsesjonsvilkårene til Posten Norge AS. Men der står det ingenting om Svalbardtillegg på postpakker til og fra Svalbard. Så dette er noe Posten har funnet på selv. Derimot står det i vilkårene for konsesjonen, at det skal være geografisk enhetsporto i hele virkeområdet. Altså lik porto i hele Norge. Det har vi ikke.
Det er også beskrevet i stortingsmeldingen hvordan Posten får dekket ulønnsomme tjenester av staten. Der er det et eget punkt i regnestykket som heter: «Posttjenester på Svalbard til samme pris som på fastlandet.» Altså får Posten dekket merutgiftene for at vi her oppe skal ha geografisk enhetsporto. Også på postpakker. Så da er dette snik­gebyret som Posten har funnet på, i strid med intensjonene i konsesjonsvilkårene.

Dette må da være politikermat for våre lokalpolitikere? Og ettersom mitt parti, Arbeiderpartiet, synes å være mest opptatt av unge jenter, er det vel naturlig å rope på varaordfører Geir Hekne og Høyre. For gebyrer er noe Erna & Co misliker. Og hadde det nå vært slik at dette gebyret gikk tilbake til lokalsamfunnet her oppe på lik linje med korkpengene, da hadde det vært greit. Men jeg har aldri sett at Posten støtter noe som helst av vårt rike kulturliv.

Så varaordfører Hekne, hopp i dressen (om den passer) og begynn å tjene folket. Dette kan det bli stemmer av, for det er sikkert ikke bare jeg som irriteres over dette.

Torfinn Hjalmar Johansen
Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!