Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Oppladbare batterier og brann

FOTO: Trond Olsen/Sysselmannen

Oppladbare batterier og brann

Svalbardposten (18.03.2016 s.3) refererer at brannen i Stormessa sannsynligvis skyldtes et elektrisk apparat som sto til ladning.

Tekst:

Publisert:

Hendelsen er egnet til å minne om risikoen knyttet til oppladbare litium- eller litium-ion-batterier. Slike batterier finnes i nært alle bærbare elektroniske apparat. Deres svære antall gjør at summen av uønskete hendelser heller ikke er rent lite, skjønt sannsynligheten deres er meget liten. Lærdommen kunne bli at slike batterier ikke burde lades uten tilsyn, i alle fall ikke nattes tid.

Litium-batterier, det finnes mange varianter, har fordelen av stor spesifikk densitet av energi og liten selvutladning over tid. De konvensjonelle («gammeldagse») batterier yter bare 30 til 80 Wh per kilo vekt, ikke oppladbare litium-batterier inntil 600 Wh/kg, oppladbare ion-batterier noe mindre. Anta en feil slik at hele den i batteriet lagrete energien opptrer som varme øyeblikkelig. I så fall blir en lokal temperatur på 1000 til 2000 grad ikke utenkelig og tenner på batteriets brennbare væske og utviklete gasser.

Undertegnete har erfart eksplosjonen av et ikke oppladbart batteri til fjells. Årsak har trolig vært kortslutning. Temperaturen hadde steget ved en selvforsterkende kjedereaksjon. – Interesserte vises til for eksempel rapport 2010/00215 av Forsvarets forskningsinstitutt.

Reinhard Mook
Longyearbyen

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

UNIKT, TRYGT OG  SKAPENDE - FOR ANDRE ENN LOKALSTYRE SELV ?

Leserinnlegg: Lokalstyres avslag av søknad om bygging av flytebrygge på Hotellneset, hemmer næringsutviklingen.

Else Christie  Kielland – Kunstner i mellomkrigstidens Svalbard

Leserinnlegg: Else Christie Kielland hadde flere kunstneropphold i Longyearbyen på 30-tallet. Hun ønsket seg stadig tilbake til øya hvor hun hentet inspirasjon til sin kunst.

Longyearbyen  – et historieløst samfunn

Leserinnlegg: Hallvard Holm oppfordrer turistnæringen til grundigere opplæring av guidene på øya.

Retten til å dø på Svalbard

Leserinnlegg: Leif Magne Helgesen knuser noen av mytene som eksisterer om livet på Svalbard.

Møte i Arktisk forening

Leserbrev: Søndag 16. oktober inviterte Arktisk forening til ei markering i forbindelse med at Store Norske er 100 år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!