Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Oppladbare batterier og brann

FOTO: Trond Olsen/Sysselmannen

Oppladbare batterier og brann

Svalbardposten (18.03.2016 s.3) refererer at brannen i Stormessa sannsynligvis skyldtes et elektrisk apparat som sto til ladning.

Tekst:

Publisert:

Hendelsen er egnet til å minne om risikoen knyttet til oppladbare litium- eller litium-ion-batterier. Slike batterier finnes i nært alle bærbare elektroniske apparat. Deres svære antall gjør at summen av uønskete hendelser heller ikke er rent lite, skjønt sannsynligheten deres er meget liten. Lærdommen kunne bli at slike batterier ikke burde lades uten tilsyn, i alle fall ikke nattes tid.

Litium-batterier, det finnes mange varianter, har fordelen av stor spesifikk densitet av energi og liten selvutladning over tid. De konvensjonelle («gammeldagse») batterier yter bare 30 til 80 Wh per kilo vekt, ikke oppladbare litium-batterier inntil 600 Wh/kg, oppladbare ion-batterier noe mindre. Anta en feil slik at hele den i batteriet lagrete energien opptrer som varme øyeblikkelig. I så fall blir en lokal temperatur på 1000 til 2000 grad ikke utenkelig og tenner på batteriets brennbare væske og utviklete gasser.

Undertegnete har erfart eksplosjonen av et ikke oppladbart batteri til fjells. Årsak har trolig vært kortslutning. Temperaturen hadde steget ved en selvforsterkende kjedereaksjon. – Interesserte vises til for eksempel rapport 2010/00215 av Forsvarets forskningsinstitutt.

Reinhard Mook
Longyearbyen

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!