Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Oppladbare batterier og brann

FOTO: Trond Olsen/Sysselmannen

Oppladbare batterier og brann

Svalbardposten (18.03.2016 s.3) refererer at brannen i Stormessa sannsynligvis skyldtes et elektrisk apparat som sto til ladning.

Tekst:

Publisert:

Hendelsen er egnet til å minne om risikoen knyttet til oppladbare litium- eller litium-ion-batterier. Slike batterier finnes i nært alle bærbare elektroniske apparat. Deres svære antall gjør at summen av uønskete hendelser heller ikke er rent lite, skjønt sannsynligheten deres er meget liten. Lærdommen kunne bli at slike batterier ikke burde lades uten tilsyn, i alle fall ikke nattes tid.

Litium-batterier, det finnes mange varianter, har fordelen av stor spesifikk densitet av energi og liten selvutladning over tid. De konvensjonelle («gammeldagse») batterier yter bare 30 til 80 Wh per kilo vekt, ikke oppladbare litium-batterier inntil 600 Wh/kg, oppladbare ion-batterier noe mindre. Anta en feil slik at hele den i batteriet lagrete energien opptrer som varme øyeblikkelig. I så fall blir en lokal temperatur på 1000 til 2000 grad ikke utenkelig og tenner på batteriets brennbare væske og utviklete gasser.

Undertegnete har erfart eksplosjonen av et ikke oppladbart batteri til fjells. Årsak har trolig vært kortslutning. Temperaturen hadde steget ved en selvforsterkende kjedereaksjon. – Interesserte vises til for eksempel rapport 2010/00215 av Forsvarets forskningsinstitutt.

Reinhard Mook
Longyearbyen

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

 
Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Reisemålsutvikling i et grønt perspektiv

Visit Svalbard og medlemsbedriftene tar «grønn omstilling» på alvor, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i dette innlegget.

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!