Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Oppladbare batterier og brann

FOTO: Trond Olsen/Sysselmannen

Oppladbare batterier og brann

Svalbardposten (18.03.2016 s.3) refererer at brannen i Stormessa sannsynligvis skyldtes et elektrisk apparat som sto til ladning.

Tekst:

Publisert:

Hendelsen er egnet til å minne om risikoen knyttet til oppladbare litium- eller litium-ion-batterier. Slike batterier finnes i nært alle bærbare elektroniske apparat. Deres svære antall gjør at summen av uønskete hendelser heller ikke er rent lite, skjønt sannsynligheten deres er meget liten. Lærdommen kunne bli at slike batterier ikke burde lades uten tilsyn, i alle fall ikke nattes tid.

Litium-batterier, det finnes mange varianter, har fordelen av stor spesifikk densitet av energi og liten selvutladning over tid. De konvensjonelle («gammeldagse») batterier yter bare 30 til 80 Wh per kilo vekt, ikke oppladbare litium-batterier inntil 600 Wh/kg, oppladbare ion-batterier noe mindre. Anta en feil slik at hele den i batteriet lagrete energien opptrer som varme øyeblikkelig. I så fall blir en lokal temperatur på 1000 til 2000 grad ikke utenkelig og tenner på batteriets brennbare væske og utviklete gasser.

Undertegnete har erfart eksplosjonen av et ikke oppladbart batteri til fjells. Årsak har trolig vært kortslutning. Temperaturen hadde steget ved en selvforsterkende kjedereaksjon. – Interesserte vises til for eksempel rapport 2010/00215 av Forsvarets forskningsinstitutt.

Reinhard Mook
Longyearbyen

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Er det virkelig skadelig å ikke være fysisk aktiv?

Delplan for idrett og fysisk aktivitet, 2013 – 2023 (Planforslag 2013, Longyearbyen lokalstyre). Dokumentet inneholder en hel del fornuftige planer. Men blir disse planene omsatt til handling? Eller er det velmente ambisjoner uten praktiske tiltak?

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

De første flyvningene til Longyearbyen

Passasjerfly til Svalbard på 1960-tallet: Flymeteorologiske forutsetninger.

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske jubilerer i år. Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear.

«Uklarheter om hvem som eventuelt skulle ha sikret Lia ved skredforebygginger eller ha organisert overvåking og varsling av skredfare kan tyde på at ingen instans så langt har vært rettslig garantist med derav følgende plikter».

En reise mot Ultima Thule

Som et Ultima Thule ligger de der med sine hemmeligheter og myter.Vi snakker om brefrontene – bortenfor grensen av den kjente verden.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!