Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Oppladbare batterier og brann

FOTO: Trond Olsen/Sysselmannen

Oppladbare batterier og brann

Svalbardposten (18.03.2016 s.3) refererer at brannen i Stormessa sannsynligvis skyldtes et elektrisk apparat som sto til ladning.

Tekst:

Publisert:

Hendelsen er egnet til å minne om risikoen knyttet til oppladbare litium- eller litium-ion-batterier. Slike batterier finnes i nært alle bærbare elektroniske apparat. Deres svære antall gjør at summen av uønskete hendelser heller ikke er rent lite, skjønt sannsynligheten deres er meget liten. Lærdommen kunne bli at slike batterier ikke burde lades uten tilsyn, i alle fall ikke nattes tid.

Litium-batterier, det finnes mange varianter, har fordelen av stor spesifikk densitet av energi og liten selvutladning over tid. De konvensjonelle («gammeldagse») batterier yter bare 30 til 80 Wh per kilo vekt, ikke oppladbare litium-batterier inntil 600 Wh/kg, oppladbare ion-batterier noe mindre. Anta en feil slik at hele den i batteriet lagrete energien opptrer som varme øyeblikkelig. I så fall blir en lokal temperatur på 1000 til 2000 grad ikke utenkelig og tenner på batteriets brennbare væske og utviklete gasser.

Undertegnete har erfart eksplosjonen av et ikke oppladbart batteri til fjells. Årsak har trolig vært kortslutning. Temperaturen hadde steget ved en selvforsterkende kjedereaksjon. – Interesserte vises til for eksempel rapport 2010/00215 av Forsvarets forskningsinstitutt.

Reinhard Mook
Longyearbyen

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!