Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Om kull og miljø

Noen ganger lurer jeg på om vi i Norge har et lukususproblem.

Tekst:

Publisert:

På sidene 22 og 23 i Svalbardposten 3. juli, sto det to innlegg.

Det ble idealisme og realisme side om side. Slutte med kullldrift på Svalbard er en ting. Stenge kraftverket og redusere flyvninger er en annen. Det synes forskjellig, men for et grønt Svalbard i fremtiden, blir det to sider i samme sak. «Alle» er vel enige om at kulldrift står på uønsketlisten, så når «bypartiet» MDG (Miljøpartiet de grønne, red. anm.) har funnet det som et konkret mål å stoppe den, slår de inn åpne dører.

Å etablere seg på Svalbard for å sage av greina de sitter på, er litt spesielt.

Vi har mange miljøverngrupper og partier med miljøprofil i Norge. De har en ting til felles: Det handler om utslipp til luft. Vi får klimameldinger og alle er enige. Og de har myndighetene med på laget, for temaet har ingen aktuell praktisk betydning.

På fastlandet er situasjonen spesiell. Der blir miljøforurensing satt opp mot arbeidsplasser, og taper. Det er myndighetens vilje. Og mijøvernorganisasjonene glimrer med sitt fravær. Også MDG.

I mens får vi fem millioner nordmenn kjøre el-bil, rense konvolutter for plastvinduer og stenge kulldriften på Svalbard.

Det gir kansje trøst til miljøvernorganisasjoner, men gir det utslag på den globale utslippsstatistikken?

Noen ganger lurer jeg på om vi i Norge har et lukususproblem.

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!