Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Om kull og miljø

Noen ganger lurer jeg på om vi i Norge har et lukususproblem.

Tekst:

Publisert:

På sidene 22 og 23 i Svalbardposten 3. juli, sto det to innlegg.

Det ble idealisme og realisme side om side. Slutte med kullldrift på Svalbard er en ting. Stenge kraftverket og redusere flyvninger er en annen. Det synes forskjellig, men for et grønt Svalbard i fremtiden, blir det to sider i samme sak. «Alle» er vel enige om at kulldrift står på uønsketlisten, så når «bypartiet» MDG (Miljøpartiet de grønne, red. anm.) har funnet det som et konkret mål å stoppe den, slår de inn åpne dører.

Å etablere seg på Svalbard for å sage av greina de sitter på, er litt spesielt.

Vi har mange miljøverngrupper og partier med miljøprofil i Norge. De har en ting til felles: Det handler om utslipp til luft. Vi får klimameldinger og alle er enige. Og de har myndighetene med på laget, for temaet har ingen aktuell praktisk betydning.

På fastlandet er situasjonen spesiell. Der blir miljøforurensing satt opp mot arbeidsplasser, og taper. Det er myndighetens vilje. Og mijøvernorganisasjonene glimrer med sitt fravær. Også MDG.

I mens får vi fem millioner nordmenn kjøre el-bil, rense konvolutter for plastvinduer og stenge kulldriften på Svalbard.

Det gir kansje trøst til miljøvernorganisasjoner, men gir det utslag på den globale utslippsstatistikken?

Noen ganger lurer jeg på om vi i Norge har et lukususproblem.

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!