Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Om isbjørn og rein

"Dette fenomenet snakket fangstfolk mye om."

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.04.2015 kl 17:54

I Svalbardposten nr. 15 17. april 2015, leser jeg Tommy Sandals artikkel om isbjørn og rein. Det jeg har å fortelle kan kanskje interessere. Da jeg lå på fangst på Edgeøya vinteren 1964 – 1965, hadde vi en 30 km lang «trapline» med revefeller innover langs Tjuvfjordens østre bredd. I alt ca 30 feller. Vi brukte tre typer åte: selspekk (snadd), hoder av rype, reinslever og talg. Svært ofte oppdaget vi at en bjørn hadde satt nesa ned i våre spor og fulgt dette. Fra felle til felle. Hver gang bjørnen kom til en felle, slo den fella ned og undersøkte åtet. Hvis åtet besto av selspekk eller rype, beit han åtepinnen over og spiste åtet. Var det reinsåte, lot bjørnen det ligge. Dette fenomenet snakket fangstfolk mye om. Var det en slags «våpenstillstand» mellom rein og bjørn? Vi så jo også rein og bjørn beite gammelgras og tang i fjæra. De gikk side om side som kyr på beite og vi så aldri tegn til aggresjon. Jeg betviler ikke Sandals observasjoner, men synes det er på sin plass å fortelle om hva vi observerte da vi lå på fangst for snart 50 år siden.

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Diskusjon, ikke taushet

Debatt: I en tid hvor Longyearbyen skal igjennom en krevende omstilling, bør debatten om grunnforvaltningen løftes opp på lokalpolitisk nivå, i stedet for å legges lokk på.

Tilbakevendende kamp  eller samfunnsutvikling?

Debatt: Eiendoms- og forvaltningssjef i Store Norske misforstår lokaldemokratiets rolle i det han ber om ro rundt spørsmålet om grunnforvaltningen i Longyearbyen.

Arrangementsturisme i Longyearbyen

Debatt: Innovasjon Norge har arrangementsturisme som ett av sine satsingsområder, og i den siste Svalbard-meldingen vises det til potensialet som ligger i koblingen mellom kultur og reiseliv også lokalt. I Longyearbyen er vi nå i gang med festivalsesongen, og vi ser beviselig den effekten et levende...

Store Norske må forstå sin rolle

Debatt: Eiendoms- og forvaltningssjef i Store Norske, Sveinung Lystrup Thesen, har misforstått Store Norskes forvaltningsrolle i det han ber om politikernes taushet.

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!