Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Om isbjørn og rein

"Dette fenomenet snakket fangstfolk mye om."

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.04.2015 kl 17:54

I Svalbardposten nr. 15 17. april 2015, leser jeg Tommy Sandals artikkel om isbjørn og rein. Det jeg har å fortelle kan kanskje interessere. Da jeg lå på fangst på Edgeøya vinteren 1964 – 1965, hadde vi en 30 km lang «trapline» med revefeller innover langs Tjuvfjordens østre bredd. I alt ca 30 feller. Vi brukte tre typer åte: selspekk (snadd), hoder av rype, reinslever og talg. Svært ofte oppdaget vi at en bjørn hadde satt nesa ned i våre spor og fulgt dette. Fra felle til felle. Hver gang bjørnen kom til en felle, slo den fella ned og undersøkte åtet. Hvis åtet besto av selspekk eller rype, beit han åtepinnen over og spiste åtet. Var det reinsåte, lot bjørnen det ligge. Dette fenomenet snakket fangstfolk mye om. Var det en slags «våpenstillstand» mellom rein og bjørn? Vi så jo også rein og bjørn beite gammelgras og tang i fjæra. De gikk side om side som kyr på beite og vi så aldri tegn til aggresjon. Jeg betviler ikke Sandals observasjoner, men synes det er på sin plass å fortelle om hva vi observerte da vi lå på fangst for snart 50 år siden.

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!