Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Om havnens regnskap

Om havnens regnskap

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.09.2012 kl 11:19

Jeg har i det siste fått mange spørsmål og innspill til havnens økonomi. Jeg ser det ikke er alle som er klar over hvordan havneregnskapet fungerer.

Staten har bestemt at alle offentlige havner i Norge og på Svalbard skal følge havne- og farvannsloven. Det betyr at havnekassen er et lukket regnskap. Ingen kommune kan kanalisere et overskudd fra havnen inn i kommunens økonomi.

Overskudd i havnekassen skal altså forbli i havnens regnskap. Dette for å sikre at kaianlegg, sikkerhet og et minimum av servicetilbud til passasjerer blir vedlikeholdt. Det er til og med spesifisert hvor stor andel av inntektene som skal brukes til hva, og hvilke tjenester havnen må ha.

Kommunen kan ta betalt for eventuelle tjenester de yter havnen, som eksempelvis økonomi- og konsulenttjenester. Det gjøres i Longyearbyen. Havnen her mottar ikke penger fra Longyearbyen lokalstyre og fellesskapet, og eventuelle låneopptak havnen gjør, må de betjene selv.

I tillegg kjøper havnen vann, avløp, strøm, renovasjon og så videre til de samme priser som gjelder for all annen næring i byen og de har rett til de samme tjenester. På den måte fungerer altså havnen som enhver annen selvstendig og kommersiell nærings­drivende, selv om budsjett, investeringer og alle utviklingsplaner må godkjennes av havnestyret og lokalstyret.

Så skal det sies at havnestyret er politisk valgt, og dermed skal også havna virke til beste for lokalsamfunnet.

Jeg håper dette kan være oppklarende for alle.

God høst!

Lene Villumsen

Tverrpolitisk fellesliste/medlem i Miljø- og næringsutvalget

Siste nytt i Leserinnlegg

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

 
Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Reisemålsutvikling i et grønt perspektiv

Visit Svalbard og medlemsbedriftene tar «grønn omstilling» på alvor, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i dette innlegget.

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!