Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Om havnens regnskap

Om havnens regnskap

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.09.2012 kl 11:19

Jeg har i det siste fått mange spørsmål og innspill til havnens økonomi. Jeg ser det ikke er alle som er klar over hvordan havneregnskapet fungerer.

Staten har bestemt at alle offentlige havner i Norge og på Svalbard skal følge havne- og farvannsloven. Det betyr at havnekassen er et lukket regnskap. Ingen kommune kan kanalisere et overskudd fra havnen inn i kommunens økonomi.

Overskudd i havnekassen skal altså forbli i havnens regnskap. Dette for å sikre at kaianlegg, sikkerhet og et minimum av servicetilbud til passasjerer blir vedlikeholdt. Det er til og med spesifisert hvor stor andel av inntektene som skal brukes til hva, og hvilke tjenester havnen må ha.

Kommunen kan ta betalt for eventuelle tjenester de yter havnen, som eksempelvis økonomi- og konsulenttjenester. Det gjøres i Longyearbyen. Havnen her mottar ikke penger fra Longyearbyen lokalstyre og fellesskapet, og eventuelle låneopptak havnen gjør, må de betjene selv.

I tillegg kjøper havnen vann, avløp, strøm, renovasjon og så videre til de samme priser som gjelder for all annen næring i byen og de har rett til de samme tjenester. På den måte fungerer altså havnen som enhver annen selvstendig og kommersiell nærings­drivende, selv om budsjett, investeringer og alle utviklingsplaner må godkjennes av havnestyret og lokalstyret.

Så skal det sies at havnestyret er politisk valgt, og dermed skal også havna virke til beste for lokalsamfunnet.

Jeg håper dette kan være oppklarende for alle.

God høst!

Lene Villumsen

Tverrpolitisk fellesliste/medlem i Miljø- og næringsutvalget

Siste nytt i Leserinnlegg

Isbjørnangrepet  i 1995

« Vi var litt eldre og veldig heldige».

Et spark nedover

«Når man leser arbeidsgivers egen versjon inne i avisa fikk jeg ikke den til å stemme overens med forsiden».

Kritisk journalistikk?

«Jeg prøvde etter beste evne å forklare journalisten at dette ikke stemte helt med virkeligheten, men da avisen kom ut, var denne historien slått stort opp på forsiden».

Er det virkelig skadelig å ikke være fysisk aktiv?

Delplan for idrett og fysisk aktivitet, 2013 – 2023 (Planforslag 2013, Longyearbyen lokalstyre). Dokumentet inneholder en hel del fornuftige planer. Men blir disse planene omsatt til handling? Eller er det velmente ambisjoner uten praktiske tiltak?

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

De første flyvningene til Longyearbyen

Passasjerfly til Svalbard på 1960-tallet: Flymeteorologiske forutsetninger.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!