Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Om havnens regnskap

Om havnens regnskap

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.09.2012 kl 11:19

Jeg har i det siste fått mange spørsmål og innspill til havnens økonomi. Jeg ser det ikke er alle som er klar over hvordan havneregnskapet fungerer.

Staten har bestemt at alle offentlige havner i Norge og på Svalbard skal følge havne- og farvannsloven. Det betyr at havnekassen er et lukket regnskap. Ingen kommune kan kanalisere et overskudd fra havnen inn i kommunens økonomi.

Overskudd i havnekassen skal altså forbli i havnens regnskap. Dette for å sikre at kaianlegg, sikkerhet og et minimum av servicetilbud til passasjerer blir vedlikeholdt. Det er til og med spesifisert hvor stor andel av inntektene som skal brukes til hva, og hvilke tjenester havnen må ha.

Kommunen kan ta betalt for eventuelle tjenester de yter havnen, som eksempelvis økonomi- og konsulenttjenester. Det gjøres i Longyearbyen. Havnen her mottar ikke penger fra Longyearbyen lokalstyre og fellesskapet, og eventuelle låneopptak havnen gjør, må de betjene selv.

I tillegg kjøper havnen vann, avløp, strøm, renovasjon og så videre til de samme priser som gjelder for all annen næring i byen og de har rett til de samme tjenester. På den måte fungerer altså havnen som enhver annen selvstendig og kommersiell nærings­drivende, selv om budsjett, investeringer og alle utviklingsplaner må godkjennes av havnestyret og lokalstyret.

Så skal det sies at havnestyret er politisk valgt, og dermed skal også havna virke til beste for lokalsamfunnet.

Jeg håper dette kan være oppklarende for alle.

God høst!

Lene Villumsen

Tverrpolitisk fellesliste/medlem i Miljø- og næringsutvalget

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!