Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Om balsfjordinger

Det er denne baksida fra desember 2011 som fikk avsenderen til å skrive leserbrevet. (Svalbardposten 48/2011) FOTO: Faksimile

Om balsfjordinger

Fra pensjonert biolog Sigmund Sivertsen har vi fått disse betraktningene skrevet på et postkort.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.07.2013 kl 13:13

Jeg har lenge tenkt å sende en liten sleivekommentar til baksiden i Svalbardposten nummer 48/2011.

Den omhandler en kar fra Balsfjord som hadde fartet mye rundt – tilmed til Svalbard. Men det var ikke nevnt noe om årsaken. Og den er en gammel sannhet og et munnhell jeg vokste opp med i Lyngen: Balsfjordinger flyter!

Dette munnhellet står nok noe svakere nå enn da, fordi andre kaffetyper enn grovmalt kjelekaffe har overtatt. Men det er fremdeles slik at når kjelen har kokt opp, må den stå og trekke. Man løfter litt på lokket for å se om det fremdeles er balsfjordinger der (det vil si flytende grut), i så fall må den trekke litt til.

Det kan vel være at munnhellet om flytende balsfjordinger er mest levende i den noe eldre sektoren av befolkningen i distriktet. Selv er jeg 84. Opphavet til dette seiglivede munnhellet i deler av Troms hadde – ble det sagt – sitt opphav i Balsfjord, der en fiskeskipper var den første til å skaffe seg skøyte med motor. Og ikke nok med det: Han var en foregangsmann i å presse mannskapene sine til å lære seg å svømme, en ikke særlig utbredt ferdighet da. Og blant annet førte det til kritikk fra religiøst hold: Dersom det nå var Guds vilje at den og den skulle drukne på sjøen, var det jo ren gudsbespottelse å skulle motsette seg dette!

Men uansett: Der fantes flytende balsfjordinger, og de fant også veien opp i kaffekjelene. Om jeg noen gang har hørt navnet på foregangsskipperen, så har jeg glemt det. Munn­hellet var jo allerede gammelt da jeg vokste opp med gamle 4-takts Alfaer bankende rundt overalt.

Jeg skulle gjerne vært en tur på Svalbard, har ikke vært der siden først på 1990-tallet, og der er mange ting å oppdage i mykologien der enda.

Så noen minneord i Svalbardposten over Ivar Ytreland, som jeg tilfeldigvis fikk hilst på på gata i Longyearbyen i følge med min botanikerkollega O.J. Rønning.

Beste hilsen med ønske om en god svalbard­sommer!

Siste nytt i Leserinnlegg

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!