Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Peder Åsmund Pedersen til minne

Peder Åsmund Pedersen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Peder Åsmund Pedersen til minne

«Peder hadde et åpent, vennlig og klokt sinn. Hans minner og kunnskaper om nord skaffet han nye venner og bekjentskaper helt til hans død».

Tekst:

Publisert:

Peder Åsmund Pedersen døde på Slemmestad 20.september etter kort tids sykdom. Peder ble født 18. juli 1930 i huset Camp Mansfield i London på Blomstrandhalvøya i Kongsfjorden på Svalbard. Han var sønn av Hansine og Peder Pedersen Ullsfjording og ble født mens hans foreldre overvintret og faren drev fangst.

Han var det andre barnet vi kjenner til som kom til verden under norsk overvintringsfangst på Svalbard. Hans mor Hansine skrev i dagbok på fangststasjonen at de fikk «en deilig en stor søn. Alt vel» samme dag som Peder ble født. Og selv fortalte han at han ble oppfostret på fuglesuppe og spekk fra storkobbeunger i tillegg til morsmelk.

Da han var ett år flyttet familien til fastlandet, han var da velfødd som en treåring. De bosatte seg på Vågnes ved Tromsø. Bare fire år gammel opplevde han at faren døde.

Som unggutt var han på fiske og i 1948 fikk han hyre på skuta «Aktiv» som dro på fangst langs vestkysten av Svalbard. Etter denne turen fikk han tuberkulose og ga opp fangstkarrieren. Han utdannet seg først til radioreparatør og fikk deretter stipend som gjorde han i stand til å utdanne seg som ingeniør ved Stockholm

Tekniska Institutt. I Sverige møtte han Iris som ble hans kone og seinere mor til sønnen Ulf. De bosatte seg først i Kongsberg der Peder fikk jobb på våpenfabrikken. Han tok overgang til off- shore bransjen og flyttet til Slemmestad der han døde.

Peder hadde et åpent, vennlig og klokt sinn. Hans minner og kunnskaper om nord skaffet han nye venner og bekjentskaper helt til hans død. Vi var så heldig å bli kjent med han på hans første reise tilbake til fødestedet Blomstrand i 2002 på hurtigruten Nordstjernen og på hans besøk ved Svalbard Museum. På denne turen besøkte han Camp Mansfield for første gang. Han og hans søster Liv var svært viktige bidragsytere til den delen av Svalbard Museum som handler om overvintringsfangst. De har gitt gjenstander og dokumenter som bidrar til å styrke vår innsikt i denne del av polarhistoria.

Peder har helt til det siste holdt kontakt, holdt seg orientert og oppdatert på museets og polarhistorias utvikling. Og i fjor ga han Svalbard museum en viktig fangtshistorisk gjenstand , sin far Peder «Ullsfjording's» langkikkert.

Vi er takknemlige for å ha lært Peder Åsmund Pedersen å kjenne og fått anledning til å dele rike stunder med han.

Marit Anne Hauan

Direktør Tromsø Museum

Universitetsmuseet

Per Kyrre Reymert

Direktør Svalbard Museum

Siste nytt i Leserinnlegg

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

 
Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Reisemålsutvikling i et grønt perspektiv

Visit Svalbard og medlemsbedriftene tar «grønn omstilling» på alvor, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i dette innlegget.

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!