Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nordenskiöldtoppen

Uenig: Tollef Svenkerud er uenig i at Nordenskiöldtoppen bør bli skuterfri. FOTO: Faksimile: Svalbardposten

Nordenskiöldtoppen

Nordenskiöldtoppen

Tekst:

Publisert:

Scooterkjørere, svalbardfolk og politikere. Nå er vi i gang igjen!

I Svalbardposten 26. april kunne man lese at Sysselmannen foreslår overfor Miljøverndepartementet å gjøre Nordenskiöldtoppen til skuterfritt område. Sysselmannen bruker som argument at kan hende blir turopplevelsen til de som bruker toppen bedre dersom de ikke ser eller hører en scooter, og at flere dermed vil benytte seg av turtilbudet. Er det foretatt undersøkelser som underbygger argumentet, eller er dette kun noe Syssel­mannen antar?

Nordenskiöldtoppen er blitt brukt av både scooterkjørere og skikjørere i mange år. Jeg kan ikke huske at dette har resultert i nevneverdige konflikter. Mitt inntrykk er at skikjørere er fornøyde med at det er mulig å bli transportert med scooter til toppen, og at de som går for egen maskin har et hardt spor å gå i på vei opp. For scooterkjørere er det svært positivt å ha topper i nærområdet som det er forsvarlig å kjøre til.

Sysselmannen uttaler at det mangler engasjement i saken. Det er synd, men det underbygger vel samtidig at det ikke er et stort behov for et forbud. Jeg leser at Svalbard Reiselivsråd har fått muligheten til å uttale seg, men at de ikke hadde sterke meninger om saken. Men hva med dere folkevalgte politikere? Skal ikke dere ta stilling til dette? Har vi ikke et demokrati i Longyearbyen? Skal Sysselmannens forslag bli behandlet av Miljøverndepartementet uten at politikerne har tatt et standpunkt?

Politikere, dere må på banen i denne saken. Scooterkjørere, dere må mobilisere. Vi kan ikke sitte stille og miste litt frihet hvert år.

Tollef Svenkerud
Oslo

Siste nytt i Leserinnlegg

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!