Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nok et miljøsvin…

Oppredningsverket i Svea: For Svalbard Høyre er fortsatt gruvedrift på Svalbard en sak vi kommer til å jobbe for, skriver Torgeir Prytz, førstekandidat for Svalbard Høyre. FOTO: Birger Amundsen

Nok et miljøsvin…

Det mest miljøvennlig vi kan gjøre er sikkert å pakke kofferten, flytte til Oslo og kjøre kollektivt alle sammen, men det er ikke løsningen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.07.2015 kl 09:33

Først en stor takk til Linda Bakken, Brit Ohm og Kim Senger for engasjerende og gode leserinnlegg i Svalbardposten.

For Svalbard Høyre er fortsatt gruvedrift på Svalbard en sak vi kommer til å jobbe for, fordi det for oss er viktig å sikre arbeidsplasser og god energiforsyning i Longyearbyen, samtidig må vi alle være realistiske med tanke på den økonomiske situasjonen SNSK står ovenfor. Fortsatt gruvedrift er ikke de samme som å vende seg mot en «grønn» fremtid. Utfordringer med klimatiske endringer kjenner ingen landegrenser, og en avvikling av kulldriften på Svalbard vil ikke skape et mindre behov for energi produsert av kull. Tvert imot vil det mest sannsynlig medføre at kull vil bli transportert over enda lengre distanser, og dermed kan bidra til en aldri så liten økning av klimagasser globalt sett.

Det blir etterlyst noen tall ang klimautslipp fra turisme kontra gruvedrift, noe som har blitt godt besvart av Kim Senger. Det er imidlertid interessant at MDGs tilnærming til å svare på spørsmålet er «la oss anta att», etterfulgt av en sterkt overdreven antagelse om flytrafikk, før det avsluttes med påstanden at kull fra Svalbard utgjør 10% av Norges totale utslipp. Påstanden er i og for seg riktig, men med en stor feil; hvis vi skal sammenligne eksport av kull opp mot tilsvarende tall i Norge, er vi også nødt til å ta med Norges eksport av olje og gass. Vi snakker tross alt om ressurser som er produsert i Norge, men forbrukes utenfor våre landegrenser. Ser vi på det regnestykket blir bidraget fra kullproduksjonen på Svalbard forsvinnende liten og ikke fult så dramatisk.

Statistikk er lett å leke med, og for de som har en agenda er det lett og «glemme» hele bildet. Men verken gruvedrift, flytrafikk eller cruiseturisme på Svalbard utgjør en gripende miljøtrussel i den globale sammenhengen. Vi skal fortsatt ha varme i radiatoren, og lys i lampen når vi trenger det. Vi skal fly til og fra fastlandet med god samvittighet, og vi skal ønske våre gjester som kommer sjøveien velkommen med åpne armer.

Vi skal selvfølgelig være oss vårt ansvar og miljøutfordringen bevist, og vi skal både handle lokalt og bidra globalt der vi kan, men løsningen ligger ikke i å legge ned samfunnet vårt. Siden en stor del av verdens befolking uansett vil være avhengig av kullenergi i uoverskuelig fremtid, mener vi den beste og mest ansvarlige miljøpolitikken, vil være å bidra til å utvikle og gjøre tilgjengelig teknologi for rensing av kullenergi. Derfor har vi for kommende periode programfestet følgende:

«Vår visjon er at Svalbardsamfunnet i fremtiden skal ha en klimanøytral energiforsyning, finansiert og driftet av staten, basert på en kombinasjon av fornybar energi og en videreutvikling av kullenergi med fullskala rensing. Ett nytt energiverk må ha tilstrekkelig kapasitet til å møte morgendagens energibehov, og bidra til en videreutvikling av miljøvennlig teknologi.»

Det mest miljøvennlig vi kan gjøre er sikkert å pakke kofferten, flytte til Oslo og kjøre kollektivt alle sammen, men det er ikke det som er løsningen. Vi må i stedet bygge på det vi har, og legge til rette for et bærekraftig familiesamfunn, med forutsigbarhet for næringslivet og gode oppvekstsvilkår. For å kunne lykkes, må lokalstyre de neste fire årene legge til rette for næringsutvikling ved å fokusere på energibehov, utbygging av infrastruktur, vedlikehold av eksisterende infrastruktur, videreføring av havneplanen, og gjøre det lettere og mer forutsigbart for bedrifter å etablere seg i Longyearbyen. Vi må også legge til rette for boligbygging, og videreutvikle det gode tilbudet vi har til barn og unge i dag slik at Longyearbyen fremstår som et attraktivt sted å etablere seg.

En riktig god sommer til alle.

Torgeir Prytz
«Miljøsvin» og førstekandidat Svalbard Høyre.

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!