Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nav og Svalbard

FOTO: Nav

Leserinnlegg:

Nav og Svalbard

Hvor er det rasjonelle i avgjørelser som tas?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.03.2016 kl 07:29

Nav forvalter Norges rikdom. Folketrygden. Det er helt legitimt at folk og samfunn også på Svalbard har noen forventninger Nav må leve opp til. Vi skal ikke lokalt på Svalbard avvise noen. De som har krav på noe skal få det de har krav på.

Svalbard er fremdeles annerledes fra øvrige deler av Norge. Ikke bare er vi geografisk langt unna resten av verden, men vi har mange spesielle særegenheter. Lovverk som ikke gjelder, bare delvis gjelder, eller bare gjelder her. Aktører på Svalbard trenger kjennskap til samfunnet her for å lykkes.

Min erfaring, etter seks år som ansvarlig for driften av Nav-avdelingen på Svalbard, er at man hele tiden lærer noe nytt om svalbardregler.

I Nav, der mye av forvaltningen foregår på fastlandet, er svalbardavdelingen ofte et kompetansekontor som veileder fastlandskontorer. 19.000 Nav-ansatte fordelt på 600 enheter vil aldri lære seg Svalbard. Det er svalbardkontoret og den ansatte her som må opprettholde garantien om at Nav kan svalbardregler.

Gode relasjoner med Longyearbyen sykehus, skattekontoret, lokalstyre og arbeidgiverne generelt er avgjørende. Nav har behov for tillit fra mange aktører. Regelmessig, daglig, er det kontakt mellom Nav og dyktige personalfolk hos arbeidsgivere. Store Norske, Unis og Spitra, Svalbardbutikken, LNSS, ISS med flere. Alle vet hvor de kan ringe. I lag løser vi ting lokalt, med å bruke lokalkunnskap. Kontinuiteten tjener samfunnet i denne anledning.

Noen ganger har det ført til at folk og deres familie slipper å flytte fra øya, de får det tilbudet og oppfølgingen de har krav på her.

Det er med stor ydmykhet og en god porsjon stolthet jeg noterer på sosiale medier og «på gata» at folk føler de får hjelp når de oppsøker sitt lokale Nav-kontor på Svalbard. Det har vært mange gode tilbakemeldinger den senere tiden. Kontoret oppnådde også en veldig god score i Nav-sammenheng under sist befolkningsundersøkelse: 4,9 av 6.

Se bildet større

SP nr 7, 19 februar 2016. FOTO: Faksimile

Derfor noterte jeg til min store glede at lokale politikerne bidro til at Nav lokalt på Svalbard ble værende. Jeg tror de fleste har forståelse for at selv om jeg er lojal mot Nav, så argumenterte jeg internt og eksternt mot ledernes planer om å legge ned kontoret. Det sto rett og slett ikke i stil med behovet samfunnet på Svalbard har og utfordringene man står overfor.

Nå har jeg fått beskjed om at de ikke husker muntlige avtaler og at kontrakten som ikke eksisterer ikke forlenges utover sommeren 2016. Hvor er rasjonaliteten i dette?

Nå er mitt håp at lokale politikere og lokalstyres administrative ledelse undersøker signalene fra samfunnet på Svalbard og tør stille spørsmål til Nav sentralt og polar-avdelingen i Justisdepartementet om måten dette håndteres på. Hvor er det rasjonelle i avgjørelser som tas?

Jeg setter min lit til fornuften og at lokale politikere er enig i at enkelte avgjørelser bør tas lokalt. Korrekte avgjørelser bør trumfe personlig prestisje.

Og hvis ikke, så forlater jeg og min familie Svalbard med gode minner og et hevet hode.


Arnt Vegar Jensen
Longyearbyen

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

 
Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Reisemålsutvikling i et grønt perspektiv

Visit Svalbard og medlemsbedriftene tar «grønn omstilling» på alvor, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i dette innlegget.

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!