Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Næringsministeren bremser utviklingen i Longyearbyen

Heldige og uheldige: Longyearbyen har et A- og et B-lag i boligmarkedet, skriver lederen i Svalbard Arbeiderparti. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Leserinnlegg:

Næringsministeren bremser utviklingen i Longyearbyen

Longyearbyen har et todelt boligmarked. De «heldige» er de som har en subsidiert bolig eller får bostøtte fra arbeidsgiver.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.03.2016 kl 15:01

De «uheldige» er de som må sørge for seg selv på det åpne boligmarkedet.

Store Norske Boliger (SNB) er det dominerende eiendomsselskapet i Longyearbyen, og tar seg svært godt betalt for sine boliger. Det koster like mye å leie en nøktern familiebolig fra SNB som det koster å leie en representativ leilighet på Oslos beste vestkant.

SNB påstår at deres utleiepriser er «midt på treet». Men dette rettferdiggjør på ingen måte SNBs høye priser. Som den overlegent største utleieaktøren har SNB en prisfastsettende posisjon i markedet. Da er det bare naturlig at andre kommersielle utleiere legger sine priser litt over eller under det prisleiet SNB i praksis har fastsatt.

De høye boligprisene er et alvorlig hinder for Stortingets intensjon om «et robust familiesamfunn», for det er få familier som har råd til å betale den prisen SNB krever for en ikke-subsidiert bolig.

De høye boligprisene er også en stor belastning for det private næringsliv. De medfører høye lønns- og personalkostnader, og gjør det vanskelig både å tiltrekke seg og holde på kompetent arbeidskraft.

Det er Nærings- og fiskeridepartementet (NDF) som eier Store Norske Boliger. Eierskapsavdelingen i NFD kan glede seg over at SNB leverer solide resultater.
Nærings- og fiskeridepartementet har det overordnede ansvaret for næringsutvikling, også i Longyearbyen. Da er det fullstendig uholdbart at NDF prioriterer inntjeningen til et av sine egne selskaper, på bekostning av alt annet næringsliv.

Svalbard Arbeiderparti krever at Monica Mæland, som ansvarlig minister og general-forsamlingen i Store Norske Boliger, rydder opp i disse forholdene og sørger for at SNB begynner å føre en pris- og utleiepolitikk som kommer hele Longyearbyen til gode. En pris- og utleiepolitikk som må understøtte, og ikke være til hinder for en god og fornuftig utvikling av Longyearbyen.

Øyvind Snibsøer
Leder, Svalbard Arbeiderparti

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!