Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Møte i Arktisk forening

Fløytemusikeren Øystein Hansen sto for det kulturelle innslaget under markeringen av Store Norske kullkompanis 100-årsjubileum. FOTO: Roald Westerbotn

Møte i Arktisk forening

Leserbrev: Søndag 16. oktober inviterte Arktisk forening til ei markering i forbindelse med at Store Norske er 100 år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.11.2016 kl 13:50

Foredragsholdere var Halvar Holm og Robert Hermansen. Holm er pensjonert rektor og historiker med 28 års bosetning på Svalbard, og ga oss et godt innblikk i gruvearbeidernes forhold fra den spede begynnelse til det som gjaldt bo- og arbeidsforhold.

Tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen holdt seg stort sett til gruvedrifta og hva som hadde skjedd i den rivende utvikling i framstillingen av kull. Hermansen er en glimrende taler, og han lot oss ikke miste tråden i det han fortalte om. Som den store optimisten han er, utelukket han ikke en oppstart i Svea med det første. Men da tror jeg han har glemt både Trine Skei Grande og Audun Lysbakken.

Alt i alt ble det en trivelig kveld på Gargam Kulturtun for de mange pensjonerte gruvearbeiderne fra Balsfjord som hadde møtt fram. Vi skal huske at en stor del av gruvearbeiderne på Svalbard opp gjennom årene kom fra nettopp Balsfjord.
Til slutt en stor takk til fløytekunstneren Øystein Hansen som hadde lagt det så fint til rette i sin kunstnersmie.


Roald Westerbotn

Se bildet større

Halvar Holm og Robert Hermansen holdt foredrag på Gargam Kulturtun i Balsfjord, søndag 16. oktober. FOTO: Roald Westerbotn

Se bildet større

FOTO: Roald Westerbotn

Siste nytt i Leserinnlegg

Snøskred farligere enn isbjørn

Vi tror kanskje at isbjørnangrep er den største faren på Svalbard. Men snøskred tar flere liv enn isbjørn gjør. Snøskredforskere og teknologer jobber med å finne løsninger på problemet.

Stiller spørsmål ved manglende måleinstrumenter.

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

 
Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!