Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Minner om  steiningsprosess

Bysten av Robert Hermansen skaper fortsatt debatt. FOTO: Christopher Engås

Minner om steiningsprosess

«Ut fra «steinkastingen» som nå foregår mot Robert Hermansen kan det synes som det er en del personer i Longyearbyen som i egne øyne anser seg ufeilbarlige», skriver Jan G. Lie-Karlsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.01.2014 kl 13:49

Jeg har vært bortreist på ferie og var skikkelig på etterskudd med lesing av Svalbardposten. Stor ble min undring og forskrekkelse da jeg begynte gjennomlesingen og ser oppstyret det er blitt rundt bysten av Robert Hermansen. I denne sammenhengen kan jeg ikke la være å undre meg over hvor historieløse det går an å være. Robert Hermansen er og blir en stor del av Store Norskes og Svalbards historie i moderne tid, som den industrilederen han var! Det gikk kanskje litt fort i svingene en og annen gang, men han var den direktøren som gjorde Store Norske til et overskuddsforetak, noe ingen hadde klart før ham – og som det fra mitt ståsted ser ut til at det få som klarer etter ham – uvisst av hvilken grunn.

Robert Hermansen huskes ikke av folk flest for feilen han gjorde – som han forøvrig har gjort opp for, og i samfunnets øyne er ferdig med – men som det mennesket han er og den innsatsen han gjorde for Svalbardsamfunnet i mange, mange år.

Etter min ringe mening minner hele ståheien om en viss steiningsprosess man har hørt om fra skriften, hvor en mannsperson (viss navn i denne sammenhengen skal forbli unevnt) antydet noe sånt som: ”La den som er uten synd kaste den første steinen!” Ut fra «steinkastingen» som nå foregår kan det synes som det er en del personer i Longyearbyen som i egne øyne anser seg ufeilbarlige (les; uten synd), og dermed kan kaste ”steiner” av hjertens lyst.
Nei, jeg sier meg helt enig med Anne Lise og Øivind i Svalbardposten 4/14, og tillater meg å føye til: Skjerp dere! Det er ikke bysten som sender feil signal. Det er dere!

Jan G. Lie-Karlsen
Egersund

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

 
Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Reisemålsutvikling i et grønt perspektiv

Visit Svalbard og medlemsbedriftene tar «grønn omstilling» på alvor, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i dette innlegget.

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!