Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Minner om  steiningsprosess

Bysten av Robert Hermansen skaper fortsatt debatt. FOTO: Christopher Engås

Minner om steiningsprosess

«Ut fra «steinkastingen» som nå foregår mot Robert Hermansen kan det synes som det er en del personer i Longyearbyen som i egne øyne anser seg ufeilbarlige», skriver Jan G. Lie-Karlsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.01.2014 kl 13:49

Jeg har vært bortreist på ferie og var skikkelig på etterskudd med lesing av Svalbardposten. Stor ble min undring og forskrekkelse da jeg begynte gjennomlesingen og ser oppstyret det er blitt rundt bysten av Robert Hermansen. I denne sammenhengen kan jeg ikke la være å undre meg over hvor historieløse det går an å være. Robert Hermansen er og blir en stor del av Store Norskes og Svalbards historie i moderne tid, som den industrilederen han var! Det gikk kanskje litt fort i svingene en og annen gang, men han var den direktøren som gjorde Store Norske til et overskuddsforetak, noe ingen hadde klart før ham – og som det fra mitt ståsted ser ut til at det få som klarer etter ham – uvisst av hvilken grunn.

Robert Hermansen huskes ikke av folk flest for feilen han gjorde – som han forøvrig har gjort opp for, og i samfunnets øyne er ferdig med – men som det mennesket han er og den innsatsen han gjorde for Svalbardsamfunnet i mange, mange år.

Etter min ringe mening minner hele ståheien om en viss steiningsprosess man har hørt om fra skriften, hvor en mannsperson (viss navn i denne sammenhengen skal forbli unevnt) antydet noe sånt som: ”La den som er uten synd kaste den første steinen!” Ut fra «steinkastingen» som nå foregår kan det synes som det er en del personer i Longyearbyen som i egne øyne anser seg ufeilbarlige (les; uten synd), og dermed kan kaste ”steiner” av hjertens lyst.
Nei, jeg sier meg helt enig med Anne Lise og Øivind i Svalbardposten 4/14, og tillater meg å føye til: Skjerp dere! Det er ikke bysten som sender feil signal. Det er dere!

Jan G. Lie-Karlsen
Egersund

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!