Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Minner om  steiningsprosess

Bysten av Robert Hermansen skaper fortsatt debatt. FOTO: Christopher Engås

Minner om steiningsprosess

«Ut fra «steinkastingen» som nå foregår mot Robert Hermansen kan det synes som det er en del personer i Longyearbyen som i egne øyne anser seg ufeilbarlige», skriver Jan G. Lie-Karlsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.01.2014 kl 13:49

Jeg har vært bortreist på ferie og var skikkelig på etterskudd med lesing av Svalbardposten. Stor ble min undring og forskrekkelse da jeg begynte gjennomlesingen og ser oppstyret det er blitt rundt bysten av Robert Hermansen. I denne sammenhengen kan jeg ikke la være å undre meg over hvor historieløse det går an å være. Robert Hermansen er og blir en stor del av Store Norskes og Svalbards historie i moderne tid, som den industrilederen han var! Det gikk kanskje litt fort i svingene en og annen gang, men han var den direktøren som gjorde Store Norske til et overskuddsforetak, noe ingen hadde klart før ham – og som det fra mitt ståsted ser ut til at det få som klarer etter ham – uvisst av hvilken grunn.

Robert Hermansen huskes ikke av folk flest for feilen han gjorde – som han forøvrig har gjort opp for, og i samfunnets øyne er ferdig med – men som det mennesket han er og den innsatsen han gjorde for Svalbardsamfunnet i mange, mange år.

Etter min ringe mening minner hele ståheien om en viss steiningsprosess man har hørt om fra skriften, hvor en mannsperson (viss navn i denne sammenhengen skal forbli unevnt) antydet noe sånt som: ”La den som er uten synd kaste den første steinen!” Ut fra «steinkastingen» som nå foregår kan det synes som det er en del personer i Longyearbyen som i egne øyne anser seg ufeilbarlige (les; uten synd), og dermed kan kaste ”steiner” av hjertens lyst.
Nei, jeg sier meg helt enig med Anne Lise og Øivind i Svalbardposten 4/14, og tillater meg å føye til: Skjerp dere! Det er ikke bysten som sender feil signal. Det er dere!

Jan G. Lie-Karlsen
Egersund

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

UNIKT, TRYGT OG  SKAPENDE - FOR ANDRE ENN LOKALSTYRE SELV ?

Leserinnlegg: Lokalstyres avslag av søknad om bygging av flytebrygge på Hotellneset, hemmer næringsutviklingen.

Else Christie  Kielland – Kunstner i mellomkrigstidens Svalbard

Leserinnlegg: Else Christie Kielland hadde flere kunstneropphold i Longyearbyen på 30-tallet. Hun ønsket seg stadig tilbake til øya hvor hun hentet inspirasjon til sin kunst.

Longyearbyen  – et historieløst samfunn

Leserinnlegg: Hallvard Holm oppfordrer turistnæringen til grundigere opplæring av guidene på øya.

Retten til å dø på Svalbard

Leserinnlegg: Leif Magne Helgesen knuser noen av mytene som eksisterer om livet på Svalbard.

Møte i Arktisk forening

Leserbrev: Søndag 16. oktober inviterte Arktisk forening til ei markering i forbindelse med at Store Norske er 100 år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!