Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Minner om  steiningsprosess

Bysten av Robert Hermansen skaper fortsatt debatt. FOTO: Christopher Engås

Minner om steiningsprosess

«Ut fra «steinkastingen» som nå foregår mot Robert Hermansen kan det synes som det er en del personer i Longyearbyen som i egne øyne anser seg ufeilbarlige», skriver Jan G. Lie-Karlsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.01.2014 kl 13:49

Jeg har vært bortreist på ferie og var skikkelig på etterskudd med lesing av Svalbardposten. Stor ble min undring og forskrekkelse da jeg begynte gjennomlesingen og ser oppstyret det er blitt rundt bysten av Robert Hermansen. I denne sammenhengen kan jeg ikke la være å undre meg over hvor historieløse det går an å være. Robert Hermansen er og blir en stor del av Store Norskes og Svalbards historie i moderne tid, som den industrilederen han var! Det gikk kanskje litt fort i svingene en og annen gang, men han var den direktøren som gjorde Store Norske til et overskuddsforetak, noe ingen hadde klart før ham – og som det fra mitt ståsted ser ut til at det få som klarer etter ham – uvisst av hvilken grunn.

Robert Hermansen huskes ikke av folk flest for feilen han gjorde – som han forøvrig har gjort opp for, og i samfunnets øyne er ferdig med – men som det mennesket han er og den innsatsen han gjorde for Svalbardsamfunnet i mange, mange år.

Etter min ringe mening minner hele ståheien om en viss steiningsprosess man har hørt om fra skriften, hvor en mannsperson (viss navn i denne sammenhengen skal forbli unevnt) antydet noe sånt som: ”La den som er uten synd kaste den første steinen!” Ut fra «steinkastingen» som nå foregår kan det synes som det er en del personer i Longyearbyen som i egne øyne anser seg ufeilbarlige (les; uten synd), og dermed kan kaste ”steiner” av hjertens lyst.
Nei, jeg sier meg helt enig med Anne Lise og Øivind i Svalbardposten 4/14, og tillater meg å føye til: Skjerp dere! Det er ikke bysten som sender feil signal. Det er dere!

Jan G. Lie-Karlsen
Egersund

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Diskusjon, ikke taushet

Debatt: I en tid hvor Longyearbyen skal igjennom en krevende omstilling, bør debatten om grunnforvaltningen løftes opp på lokalpolitisk nivå, i stedet for å legges lokk på.

Tilbakevendende kamp  eller samfunnsutvikling?

Debatt: Eiendoms- og forvaltningssjef i Store Norske misforstår lokaldemokratiets rolle i det han ber om ro rundt spørsmålet om grunnforvaltningen i Longyearbyen.

Arrangementsturisme i Longyearbyen

Debatt: Innovasjon Norge har arrangementsturisme som ett av sine satsingsområder, og i den siste Svalbard-meldingen vises det til potensialet som ligger i koblingen mellom kultur og reiseliv også lokalt. I Longyearbyen er vi nå i gang med festivalsesongen, og vi ser beviselig den effekten et levende...

Store Norske må forstå sin rolle

Debatt: Eiendoms- og forvaltningssjef i Store Norske, Sveinung Lystrup Thesen, har misforstått Store Norskes forvaltningsrolle i det han ber om politikernes taushet.

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!