Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Miljø for alle pengene?

Jeg kunne ikke annet enn å smile – og samtidig riste litt på hodet – da jeg leste i Svalbardposten at Miljøvernfondet ønsker søknader fra reiselivsnæringen velkommen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.11.2013 kl 10:56

Jeg kunne ikke annet enn å smile – og samtidig riste litt på hodet – da jeg leste i Svalbardposten at Miljøvernfondet ønsker søknader fra reiselivsnæringen velkommen.

Begrunnelsen for søknadene skulle være at man behøver flere tiltak som kan stimulere til økt turisme – spesielt i lavsesong.

Ikke sånn å forstå at jeg ikke ønsker økt satsing og flere turister. Tvert imot. Jeg ønsker alt som kan bidra til å styrke «byen min» hjertelig velkommen. Når jeg rister på hodet og smiler så har det ene og alene med det enkle faktum å gjøre at Miljøvern­fondets opprinnelse handler om flytrafikkens skadevirkning på miljøet. Av miljøhensyn ble det innført et gebyr på «turistbillettene» og tanken var muligens: Når pengene til Miljøvernfondet strømmer, turistene fra Svalbard rømmer.

At jeg aldri har forstått hvordan et gebyr på en flybillett kan «redde kloden» får jeg skrive på min egen manglende forstand. Jeg ser at fondet har bidratt til mange gode tiltak her nord. Hvordan mange av de tiltakene har positiv betydning for det miljøet som angivelig trues av flytrafikken (og turismen), det er jeg derimot ikke i stand til å se.

I mine øyne er gebyret ren og skjær avlat, og tanken på at det kan bli brukt for å generere økt turisttrafikk til øya bør muligens få noen til å gråte, men jeg smiler altså, mens jeg gleder meg til økt aktivitet og trivsel. God mørketid folkens.

Anne Lise K. Sandvik
Longyearbyen

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!