Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

MDG på Svalbard: Hvem er vi?

Kull fra Svea Nord lagrespå Kapp Amsterdam, hvor utskipningen skjer. FOTO: Birger Amundsen

MDG på Svalbard: Hvem er vi?

"Vi vil hjelpe dem og samfunnet til å forstå at driften i Svea ikke er kritisk for Longyearbyen."

Tekst:

Publisert:

Nei, vi vil ikke forby skutere, vi har ikke solgt våre egne en gang. Nei, vil vil ikke legge ned kulldriften i morgen – vi vil tvert i mot programfeste at Gruve 7 må bestå til nye kraftkilder er på plass. Derimot mener vi: Verden må bli grønnere. Økologi må få fortrinnsrett foran økonomi, ikke omvendt. Verdens ressurser må fordeles mer rettferdig. Dette får konsekvenser for hvordan vi mener at fremtidens Longyearby skal se ut.

Hvem er vi?

Vi er småbarnfamiliens parti. Vi vil jobbe for opprydning av byen, organisering av scooterparken og trygg ferdsel for barn og voksne i byen vår. Vi vil ha billigere melk og dyrere alkohol (jada, vi drikker begge deler).

Vi er forskernes parti. Forskning koster penger, og Unis har signalisert at de er klare til å opp-bemanne for å ta en større del av ansvaret for sysselsettingen i Longyearbyen. Vi mener dette vil være en fornuftig investering av statlige midler. Mye av forskningen bør dreies mot å gjøre Longyearbyen til det første nullutslippsamfunnet i verden.

Vi er turistnæringens parti. Vi vil jobbe for bærekraftig kvalitetsturisme som setter minst mulig klimaavtrykk. Samtidig vil vi advare mot konsekvensene av ustoppelig vekst – det er ikke bare skadelig for klimaet, det vil rasere Svalbard som reisemål.

Vi er Store Norskes parti. Vi vil hjelpe Store Norske over kneiken slik at de kan bestå som hjørnesteinsbedrift som kan drive med forskning, logistikk og historieformidling. Vi vil hjelpe dem og samfunnet til å forstå at driften i Svea ikke er kritisk for Longyearbyen. 70% av de ansatte i Svea pendler «ned» i følge SSB. Vi mener en naturlig framtid for Store Norske er utstrakt samarbeid med UNIS.»

Vi har en klar ambisjon om å få valgt representanter inn i Lokalstyret. Vi lar oss inspirere av Christin Kristoffersens lobbyvirksomhet langt inn i maktens sentrale korridorer, og takker henne for den store innsatsen hun har gjort for Svalbard. Vi vil imidlertid formidle andre sannheter og ønsker for Svalbard enn det hun har gjort. Vi syns det er bekymringsfullt å lese i forrige nummer av SP at hun jubler over at isen trekker seg tilbake siden dette legger til rette for storstilt olje- og gassvirksomhet i Arktis. Christin Kristoffersen representerer den klimamessige handlingslammelsen som Ap, Høyre og Frp står i spissen for.

Redaktøren i denne avis påpeker at vi være en frisk stemme i et konsensuspreget Lokalstyre. Det er en rolle vi er mer enn klare og villige til å ta. Vi gleder oss også til å prøve å sanke flere stemmer enn redaktøren tror vi klarer.

Tenk nytt – stem grønt!

Siste nytt i Leserinnlegg

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!