Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

MDG på Svalbard: Hvem er vi?

Kull fra Svea Nord lagrespå Kapp Amsterdam, hvor utskipningen skjer. FOTO: Birger Amundsen

MDG på Svalbard: Hvem er vi?

"Vi vil hjelpe dem og samfunnet til å forstå at driften i Svea ikke er kritisk for Longyearbyen."

Tekst:

Publisert:

Nei, vi vil ikke forby skutere, vi har ikke solgt våre egne en gang. Nei, vil vil ikke legge ned kulldriften i morgen – vi vil tvert i mot programfeste at Gruve 7 må bestå til nye kraftkilder er på plass. Derimot mener vi: Verden må bli grønnere. Økologi må få fortrinnsrett foran økonomi, ikke omvendt. Verdens ressurser må fordeles mer rettferdig. Dette får konsekvenser for hvordan vi mener at fremtidens Longyearby skal se ut.

Hvem er vi?

Vi er småbarnfamiliens parti. Vi vil jobbe for opprydning av byen, organisering av scooterparken og trygg ferdsel for barn og voksne i byen vår. Vi vil ha billigere melk og dyrere alkohol (jada, vi drikker begge deler).

Vi er forskernes parti. Forskning koster penger, og Unis har signalisert at de er klare til å opp-bemanne for å ta en større del av ansvaret for sysselsettingen i Longyearbyen. Vi mener dette vil være en fornuftig investering av statlige midler. Mye av forskningen bør dreies mot å gjøre Longyearbyen til det første nullutslippsamfunnet i verden.

Vi er turistnæringens parti. Vi vil jobbe for bærekraftig kvalitetsturisme som setter minst mulig klimaavtrykk. Samtidig vil vi advare mot konsekvensene av ustoppelig vekst – det er ikke bare skadelig for klimaet, det vil rasere Svalbard som reisemål.

Vi er Store Norskes parti. Vi vil hjelpe Store Norske over kneiken slik at de kan bestå som hjørnesteinsbedrift som kan drive med forskning, logistikk og historieformidling. Vi vil hjelpe dem og samfunnet til å forstå at driften i Svea ikke er kritisk for Longyearbyen. 70% av de ansatte i Svea pendler «ned» i følge SSB. Vi mener en naturlig framtid for Store Norske er utstrakt samarbeid med UNIS.»

Vi har en klar ambisjon om å få valgt representanter inn i Lokalstyret. Vi lar oss inspirere av Christin Kristoffersens lobbyvirksomhet langt inn i maktens sentrale korridorer, og takker henne for den store innsatsen hun har gjort for Svalbard. Vi vil imidlertid formidle andre sannheter og ønsker for Svalbard enn det hun har gjort. Vi syns det er bekymringsfullt å lese i forrige nummer av SP at hun jubler over at isen trekker seg tilbake siden dette legger til rette for storstilt olje- og gassvirksomhet i Arktis. Christin Kristoffersen representerer den klimamessige handlingslammelsen som Ap, Høyre og Frp står i spissen for.

Redaktøren i denne avis påpeker at vi være en frisk stemme i et konsensuspreget Lokalstyre. Det er en rolle vi er mer enn klare og villige til å ta. Vi gleder oss også til å prøve å sanke flere stemmer enn redaktøren tror vi klarer.

Tenk nytt – stem grønt!

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!