Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Maleriene i Amundsenvillaen - en siste presisering

Motiver i det røde rommet i Amundsenvillaen. FOTO: Birger Amundsen

Maleriene i Amundsenvillaen - en siste presisering

Indiana Jones var nok ikke i våre tanker, men det var ikke langt fra at “Eureka!” ble tenkt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.07.2014 kl 10:46

Til Fredrik Drevon og andre interesserte

Jeg viser til min egen artikkel i Svalbardposten nr 28 om hvem det var som sto for maleriene i Amundsenvillaen i Ny-Ålesund, samt til din korrigering i etterfølgende utgave.

Takk for rettelsen med hensyn til navnet på din farfar, som jeg kom i skade for å titulere med din oldefars fornavn. Helt utilgivelig, men det er dessverre mulig å blingse på navn, og begge navnene var nevnt i kildene. De andre opplysningene i min artikkel om Drevons (Roberts) opphold i Ny-Ålesund 1937-38 stemmer.

Vi – den gruppen som arbeidet i forbindelse med restaureringen med å avdekke Villaens historie og de endringene som hadde skjedd der – følte aldri at vi kunne slå helt fast at én person hadde malt alle maleriene og akkurat når det skjedde. Du henviser til sluttrapporten fra restaureringen som finnes på Sysselmannens websider og mener at det der er slått fast at det var Robert Drevon. Faktisk står det på de to siste sidene at vi hadde tre teorier og ikke kunne slå helt fast hvilken som var den endelige og riktige konklusjonen. Som jeg skrev i artikkelen etterlyste vi informasjon gjennom Svalbardposten og fikk ingen svar. På andre måter fikk imidlertid en av oss kontakt med Robert Drevons sønn, Christian A. Drevon, og han kunne si at han var sikker på at noen av tegningene var gjort av hans far - særlig noen av tegningene av fangst- og hverdagslivet, men han var ikke sikker på alle - særlig ekspedisjonstegningene. Han nevnte som eksempel bildene av Gjøa, Andrées ballong og Fokkerflyet. I og med at det allerede eksisterte en teori om at Finn Malmgren hadde malt ekspedisjonsbildene i 1926/28 - noe vi egentlig ikke helt trodde på - måtte vi avslutte arbeidet og rapporten med den usikkerheten at Robert Drevon sannsynligvis hadde malt en del av bildene i 1938, men kanskje ikke alle. Noen kunne ha blitt malt av en annen noen år før.

Amundsenvillaen er en helt spesiell bygning i Ny-Ålesund, ikke minst takket være maleriene. Besøkende i huset er alltid interessert i å høre hvordan de ble til og svaret har vært som det står i sluttrapporten - noe usikkert. Derfor var det virkelig gledelig å finne det endelige beviset i disse gamle avisutklippene som jeg refererte til. Ja, det var Robert Drevon som tegnet bildene i 1938, men overraskende for oss var at det var en annen som hadde stått for de flotte fargene - malermester Petter Gran fra Oslo. Et navn vi ikke hadde hørt før. Indiana Jones var nok ikke i våre tanker, men det var ikke langt fra at “Eureka!” ble tenkt.

Med din betimelige presisering av Robert Drevons fornavn, samt denne nylig funne informasjonen fra avisutklippene, kunne den siste side i rapporten skrives om til å fortelle at det nå er helt sikkert hvem de to kunstnerne er som sto for de spennende maleriene i Amundsenvillaen.

Til slutt i din kommentar etterlyser du «et par fete anekdoter» fra North Pole Bar. Som det ble nevnt i slutten av min artikkel så kommer det mer om hotelldriften i Ny-Ålesund i Norsk Polarklubbs «Polarboken 2013-14» mot slutten av året.
Su

Siste nytt i Leserinnlegg

Er det virkelig skadelig å ikke være fysisk aktiv?

Delplan for idrett og fysisk aktivitet, 2013 – 2023 (Planforslag 2013, Longyearbyen lokalstyre). Dokumentet inneholder en hel del fornuftige planer. Men blir disse planene omsatt til handling? Eller er det velmente ambisjoner uten praktiske tiltak?

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

De første flyvningene til Longyearbyen

Passasjerfly til Svalbard på 1960-tallet: Flymeteorologiske forutsetninger.

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske jubilerer i år. Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear.

«Uklarheter om hvem som eventuelt skulle ha sikret Lia ved skredforebygginger eller ha organisert overvåking og varsling av skredfare kan tyde på at ingen instans så langt har vært rettslig garantist med derav følgende plikter».

En reise mot Ultima Thule

Som et Ultima Thule ligger de der med sine hemmeligheter og myter.Vi snakker om brefrontene – bortenfor grensen av den kjente verden.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!