Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Leserinnlegg:

Longyearbyens barnehager og den videregående opplæringen

Det skal fremdeles være 100 prosent barnehagedekning, statens makspris og to barnehageopptak i året.

Tekst:

Publisert:

Et nytt skole- og barnehageår står for døren. Barnehagene i Longyearbyen har 100 prosent barnehagedekning og innbyggerundersøkelsen viste at de fleste i Longyearbyen er meget godt fornøyde med barnehagetilbudet. Åpning og stenging av barnehager har vært en tilbakevendende sak for lokalstyret og lokalbefolkningen ettersom variasjon i barnetall får store utslag for belegg og drift i barnehagene. I skole- og barnehageåret 2015/2016 er vi igjen tilbake til og kun har to barnehager i full drift i Longyearbyen (vi ser da bort i fra underavdelingen «Rypa»). Svalbard Ap har forståelse for at mange synes det er uheldig at hele barnehager stenges/åpnes fra år til år. Vi ser derfor frem til å ta del i den planlagte gjennomgangen av barnehagetilbudet; dets nivå, kvalitet, struktur og organisering. Målet vårt vil være å sikre forutsigbarheten for ansatte og foreldre med barn i Longyearbyen lokalstyres barnehager, samt sørge for at vi har et godt helårstilbud i barnehagene våre. Det skal fremdeles være 100 prosent barnehagedekning, statens makspris og to barnehageopptak i året.

I Longyearbyen tilbyr vi i dag et sammenhengende barnehage- og utdanningsløp via grunnskole og videregående opplæring. I Longyearbyen har det vært tilbudt videregående opplæring i omlag 40 år og det er et uttalt politisk mål at «Longyearbyen lokalstyre vil søke å gi et videregående opplæringstilbud som fanger opp flest mulig fastboende unge i alderen 16-19 år». Å ha et videregående tilbud i Longyearbyen er ikke en lovpålagt oppgave for Lokalstyret, men i tråd med visjonen om å bevare et robust familiesamfunn. Ved Longyearbyen skole har man valgt å ha et videregående tilbud med ulike studieretninger og programfag, basert på forventet antall elever og elevenes ønsker. Slik systemet har vært til nå har det ikke vært stabilitet og forutsigbarhet når det gjelder hvilke programfag og yrkesfag som tilbys hvert år.

Svalbard Arbeiderparti vil kjempe for å beholde det videregående tilbudet ved Longyearbyen skole, selv om dette ikke er en lovpålagt oppgave. Videre vil vi sikre forutsigbarhet for familier og ungdommer gjennom å ha et fastlagt videregående tilbud som inkluderer studiespesialisering og et yrkesfag. Yrkesfaget som tilbys skal sees i sammenheng med det lokale næringslivets behov og potensielle lærlingplasser.

Det er et uttalt mål at vi i Longyearbyen skal «…gi et sammenhengende barnehage- og utdanningsløp, som oppleves å ha høy kvalitet, og der barn/unge og foreldre/foresatte blir møtt med respekt». Svalbard Ap skal sørge for å legge til rette for at denne målsettingen fremdeles lever videre, slik den gjør i dag.

Vi ønsker alle små og store en god start på det nye skole- og barnehageåret!

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!