Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Longyearbyen i verden

FOTO: Anders Fjellestad/illustrasjon

Longyearbyen i verden

Det kan tenkes en fremtid som ikke har råd til Longyearbyen, skriver Reinhard Mook.

Folkemengde, kull og boligpriser har vært tema i de senere tids SP. De 47 færre innbyggere ved slutten av 2013 enn 2012 utgjør 2,2 prosent av det hele. De er i utgangspunktet ikke flere enn tilfeldighetens spill tilsier. Skjønt flytting styres neppe av terningkast. Det ligger i Arktis’ natur at dagligvarer og reiser kan falle for dyrt eller ikke byr på arbeid for par. Også friluftslivet har sin pris. Uansett kunne spørres: Hvor stor skal Longyearbyen bli? Det har betydning for behov for areal og hus, forsyning med vann, mat og varme, også skole, i sum miljø og energi. Er en bosetting med jevnt økende folkemengde ønskelig eller nødvendig?

Utslipp av karbondioksid er et globalt klimaproblem. Det løses ikke ved å fase ut relativt rent svalbardkull for å erstattes av mer belastende sorter. Det kunne også sees som paradoks å ønske turisme som økonomisk bein for Longyearbyen, en trafikk som etterlater seg ikke få tonn veksthusgass i atmosfæren. Intet i mot å gjøre Svalbard på miljø til et veivisende eksempel. Men det må realistisk kunne etterfølges av verdenen.

Stedets beliggenhet gjør det dyrt å bygge og å drifte hus. Om prisen betales av egen lomme eller subsidieres, den må betales. Bosettingen må lønne seg, om ikke nødvendigvis i rede penger. Det gjelder for den enkelte som velger å bo og for fellesskapet som bistår å bære byrden. Et globalt perspektiv setter Longyearbyen inn i virkelighetens sammenheng: Snart 9 milliarder mennesker (år 2050) har rimelige materielle forventninger. Ressursene er skjevt fordelt, tilgangen begrenses av at bruken forringer naturgrunnlaget for menneskeheten. Ennå er Norge en øy på solsiden. Det kan tenkes en fremtid som ikke har råd til Longyearbyen.

Reinhard Mook
Longyearbyen

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!