Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Longyearbyen i verden

FOTO: Anders Fjellestad/illustrasjon

Longyearbyen i verden

Det kan tenkes en fremtid som ikke har råd til Longyearbyen, skriver Reinhard Mook.

Tekst:

Publisert:

Folkemengde, kull og boligpriser har vært tema i de senere tids SP. De 47 færre innbyggere ved slutten av 2013 enn 2012 utgjør 2,2 prosent av det hele. De er i utgangspunktet ikke flere enn tilfeldighetens spill tilsier. Skjønt flytting styres neppe av terningkast. Det ligger i Arktis’ natur at dagligvarer og reiser kan falle for dyrt eller ikke byr på arbeid for par. Også friluftslivet har sin pris. Uansett kunne spørres: Hvor stor skal Longyearbyen bli? Det har betydning for behov for areal og hus, forsyning med vann, mat og varme, også skole, i sum miljø og energi. Er en bosetting med jevnt økende folkemengde ønskelig eller nødvendig?

Utslipp av karbondioksid er et globalt klimaproblem. Det løses ikke ved å fase ut relativt rent svalbardkull for å erstattes av mer belastende sorter. Det kunne også sees som paradoks å ønske turisme som økonomisk bein for Longyearbyen, en trafikk som etterlater seg ikke få tonn veksthusgass i atmosfæren. Intet i mot å gjøre Svalbard på miljø til et veivisende eksempel. Men det må realistisk kunne etterfølges av verdenen.

Stedets beliggenhet gjør det dyrt å bygge og å drifte hus. Om prisen betales av egen lomme eller subsidieres, den må betales. Bosettingen må lønne seg, om ikke nødvendigvis i rede penger. Det gjelder for den enkelte som velger å bo og for fellesskapet som bistår å bære byrden. Et globalt perspektiv setter Longyearbyen inn i virkelighetens sammenheng: Snart 9 milliarder mennesker (år 2050) har rimelige materielle forventninger. Ressursene er skjevt fordelt, tilgangen begrenses av at bruken forringer naturgrunnlaget for menneskeheten. Ennå er Norge en øy på solsiden. Det kan tenkes en fremtid som ikke har råd til Longyearbyen.

Reinhard Mook
Longyearbyen

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

UNIKT, TRYGT OG  SKAPENDE - FOR ANDRE ENN LOKALSTYRE SELV ?

Leserinnlegg: Lokalstyres avslag av søknad om bygging av flytebrygge på Hotellneset, hemmer næringsutviklingen.

Else Christie  Kielland – Kunstner i mellomkrigstidens Svalbard

Leserinnlegg: Else Christie Kielland hadde flere kunstneropphold i Longyearbyen på 30-tallet. Hun ønsket seg stadig tilbake til øya hvor hun hentet inspirasjon til sin kunst.

Longyearbyen  – et historieløst samfunn

Leserinnlegg: Hallvard Holm oppfordrer turistnæringen til grundigere opplæring av guidene på øya.

Retten til å dø på Svalbard

Leserinnlegg: Leif Magne Helgesen knuser noen av mytene som eksisterer om livet på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!