Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Longyearbyen i verden

FOTO: Anders Fjellestad/illustrasjon

Longyearbyen i verden

Det kan tenkes en fremtid som ikke har råd til Longyearbyen, skriver Reinhard Mook.

Tekst:

Publisert:

Folkemengde, kull og boligpriser har vært tema i de senere tids SP. De 47 færre innbyggere ved slutten av 2013 enn 2012 utgjør 2,2 prosent av det hele. De er i utgangspunktet ikke flere enn tilfeldighetens spill tilsier. Skjønt flytting styres neppe av terningkast. Det ligger i Arktis’ natur at dagligvarer og reiser kan falle for dyrt eller ikke byr på arbeid for par. Også friluftslivet har sin pris. Uansett kunne spørres: Hvor stor skal Longyearbyen bli? Det har betydning for behov for areal og hus, forsyning med vann, mat og varme, også skole, i sum miljø og energi. Er en bosetting med jevnt økende folkemengde ønskelig eller nødvendig?

Utslipp av karbondioksid er et globalt klimaproblem. Det løses ikke ved å fase ut relativt rent svalbardkull for å erstattes av mer belastende sorter. Det kunne også sees som paradoks å ønske turisme som økonomisk bein for Longyearbyen, en trafikk som etterlater seg ikke få tonn veksthusgass i atmosfæren. Intet i mot å gjøre Svalbard på miljø til et veivisende eksempel. Men det må realistisk kunne etterfølges av verdenen.

Stedets beliggenhet gjør det dyrt å bygge og å drifte hus. Om prisen betales av egen lomme eller subsidieres, den må betales. Bosettingen må lønne seg, om ikke nødvendigvis i rede penger. Det gjelder for den enkelte som velger å bo og for fellesskapet som bistår å bære byrden. Et globalt perspektiv setter Longyearbyen inn i virkelighetens sammenheng: Snart 9 milliarder mennesker (år 2050) har rimelige materielle forventninger. Ressursene er skjevt fordelt, tilgangen begrenses av at bruken forringer naturgrunnlaget for menneskeheten. Ennå er Norge en øy på solsiden. Det kan tenkes en fremtid som ikke har råd til Longyearbyen.

Reinhard Mook
Longyearbyen

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

 
Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Reisemålsutvikling i et grønt perspektiv

Visit Svalbard og medlemsbedriftene tar «grønn omstilling» på alvor, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i dette innlegget.

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!