Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Longyearbyen i verden

FOTO: Anders Fjellestad/illustrasjon

Longyearbyen i verden

Det kan tenkes en fremtid som ikke har råd til Longyearbyen, skriver Reinhard Mook.

Folkemengde, kull og boligpriser har vært tema i de senere tids SP. De 47 færre innbyggere ved slutten av 2013 enn 2012 utgjør 2,2 prosent av det hele. De er i utgangspunktet ikke flere enn tilfeldighetens spill tilsier. Skjønt flytting styres neppe av terningkast. Det ligger i Arktis’ natur at dagligvarer og reiser kan falle for dyrt eller ikke byr på arbeid for par. Også friluftslivet har sin pris. Uansett kunne spørres: Hvor stor skal Longyearbyen bli? Det har betydning for behov for areal og hus, forsyning med vann, mat og varme, også skole, i sum miljø og energi. Er en bosetting med jevnt økende folkemengde ønskelig eller nødvendig?

Utslipp av karbondioksid er et globalt klimaproblem. Det løses ikke ved å fase ut relativt rent svalbardkull for å erstattes av mer belastende sorter. Det kunne også sees som paradoks å ønske turisme som økonomisk bein for Longyearbyen, en trafikk som etterlater seg ikke få tonn veksthusgass i atmosfæren. Intet i mot å gjøre Svalbard på miljø til et veivisende eksempel. Men det må realistisk kunne etterfølges av verdenen.

Stedets beliggenhet gjør det dyrt å bygge og å drifte hus. Om prisen betales av egen lomme eller subsidieres, den må betales. Bosettingen må lønne seg, om ikke nødvendigvis i rede penger. Det gjelder for den enkelte som velger å bo og for fellesskapet som bistår å bære byrden. Et globalt perspektiv setter Longyearbyen inn i virkelighetens sammenheng: Snart 9 milliarder mennesker (år 2050) har rimelige materielle forventninger. Ressursene er skjevt fordelt, tilgangen begrenses av at bruken forringer naturgrunnlaget for menneskeheten. Ennå er Norge en øy på solsiden. Det kan tenkes en fremtid som ikke har råd til Longyearbyen.

Reinhard Mook
Longyearbyen

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Er det virkelig skadelig å ikke være fysisk aktiv?

Delplan for idrett og fysisk aktivitet, 2013 – 2023 (Planforslag 2013, Longyearbyen lokalstyre). Dokumentet inneholder en hel del fornuftige planer. Men blir disse planene omsatt til handling? Eller er det velmente ambisjoner uten praktiske tiltak?

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

De første flyvningene til Longyearbyen

Passasjerfly til Svalbard på 1960-tallet: Flymeteorologiske forutsetninger.

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske jubilerer i år. Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear.

«Uklarheter om hvem som eventuelt skulle ha sikret Lia ved skredforebygginger eller ha organisert overvåking og varsling av skredfare kan tyde på at ingen instans så langt har vært rettslig garantist med derav følgende plikter».

En reise mot Ultima Thule

Som et Ultima Thule ligger de der med sine hemmeligheter og myter.Vi snakker om brefrontene – bortenfor grensen av den kjente verden.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!