Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

La domstolen avgjøre

La domstolen avgjøre

Tekst:

Publisert:

I en artikkel i Svalbardposten 17/13 fremgår det at avgjørelsen om å henlegge straffesakene etter den tragiske bre­ulykken i Ymerbukta sist sommer, vil bli etterprøvd. På lederplass i samme avis skriver Svalbardpostens redaktør:
«Alt tyder på at guiden om bord i gummi­båten, i tillegg til guiden i den andre gummibåten, som også befant seg uforsvarlig nær breen i Ymerbukta, manglet erfaring.»

Dette er ikke bare en tendensiøs uttalelse, den er også svært upassende. De to involverte guidene i denne ulykken har begge mer enn 15 års erfaring som guider og gummibåtførere på Svalbard. Selskapet de er tilknyttet, har hatt aktivitet på Svalbard siden 1985.

I Sysselmannens forslag til henleggelse av straffesakene er det ingenting som peker i retning av uerfarenhet, manglende seriøsitet eller manglende rutiner. Det ble under etterforskningen entydig stadfestet at selskapet hadde forsvarlige rutiner. Det ble også stadfestet at avstanden kunne ha vært over 200 meter mellom gummibåt og brefront da ulykken inntraff, men avstanden har ikke vært mulig å fastsette nøyaktig.

I ettertid er det ikke vanskelig å være enig i at dersom gummibåten hadde vært lengre fra brefronten ville man unngått å bli truffet av is. Dette er imidlertid ikke det samme som å konkludere med at det er utvist uaktsomhet, eller at noen har opptrådt uforsvarlig. At ulykker kan skje uansett hvor stor erfaring man har, og hvor stor forsiktighet man utøver, er noe de fleste erfarer i løpet av livet. Man skal være svært forsiktig med å dømme i slike saker, og spesielt forsiktig med å opptre som offentlig dommer.

I denne saken har statsadvokaten henlagt straffesaken fordi ingen har gjort noe galt. Når familien ønsker å etterprøve denne avgjørelsen er den opp til domstolene å avgjøre. Verken familien eller de frikjente har behov for redaktørens eller andre lekfolks innblanding.

Frigg Jørgensen
Association of Arctic Expedition Cruise Operators

Siste nytt i Leserinnlegg

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!