Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kritisk journalistikk?

Wiggo Lund og kona Rung-Arund Sianglam føler seg urettferdig framstilt i Svalbardpostens utgave nummer 37, 2016. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Kritisk journalistikk?

«Jeg prøvde etter beste evne å forklare journalisten at dette ikke stemte helt med virkeligheten, men da avisen kom ut, var denne historien slått stort opp på forsiden».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.09.2016 kl 09:49

I forrige uke fikk jeg en SMS fra Svalbardposten, der jeg, som styreleder i Taste of Thai, ble bedt om å ta kontakt. Oi, kanskje de endelig har tenkt å skrive litt om hvordan det er å drive thai-kafé i arktiske strøk, tenkte jeg.

Jeg skulle snart komme ned på jorda. Dette dreide seg ikke om noe hyggelig. De hadde hatt besøk av to ansatte som hadde en oppsiktsvekkende historie å fortelle. De hadde visstnok blitt satt til å arbeide altfor mye til ei svært dårlig lønn for så å bli oppsagt etter kort tid. Jeg prøvde etter beste evne å forklare journalisten at dette ikke stemte helt med virkeligheten, men da avisen kom ut, var denne historien slått stort opp på forsiden.

Jeg forstår at Svalbardposten ser det som sin oppgave å avdekke uheldige forhold i vårt lille lokalsamfunn, men bør man ikke foreta en kritisk vurdering av de aktuelle sakene før man velger å slå dem stort opp? Det første spørsmålet man burde stilt seg var: Er det sannsynlig at en arbeidsgiver bruker masse tid og ressurser på å finne og hente hit folk helt fra Thailand, for så å utnytte dem grovt noen uker og deretter sende dem hjem? Hva i all verden skulle man vinne på det? Burde man ikke, etter å ha stilt dette spørsmålet, drevet litt mer «gravende» journalistikk for å prøve å avdekke realitetene i saken? Kanskje historien ville ha sett litt annerledes ut da?

Man kunne ha fortalt historien om hun som bruker stort sett all sin våkne tid til å få kafeen til å gå rundt, slik at omgangen med sin lille datter sort sett begrenser seg til en klem på kvelden rett før hun sovner.

Man kunne ha fortalt historien om hun som i lang tid har forsøkt å finne kokker som kunne overta litt av ansvaret på kjøkkenet, slik at hun kunne få en litt normalisert arbeidstid - og noe som ligner et normalt liv.

Man kunne ha fortalt historien om gleden ved å finne to kokker som hadde drevet egen restaurant og var vant til å løpe rundt å utføre alle tenkelige oppgaver i en liten kafé, akkurat det vi trengte - og skuffelsen over å oppdage at forhåpningene ikke ble innfridd i det hele tatt.

Man kunne ha… men i stedet valgte man å sette oss i offentlig gapestokk. Joda, vi fikk anledning til å forsvare oss, men forsiden og hovedoppslaget forteller en historie som er svært ødeleggende for oss. Vi kjenner sannheten og har ingenting å skjule, men det gjør ikke våre kunder.

Jeg vet ikke om Vær Varsom-plakaten henger oppe i Svalbardspostens redaksjon, men vil oppfordre til å ha den i bakhodet når man formidler slike saker. Vi er mennesker vi som prøver å drive næringsliv i Longyearbyen, også. Jeg er glad i lokalavisen vår og kommer til å fortsette å lese og støtte opp om den, men denne gangen syns jeg vi ble urettferdig behandlet.

Wiggo Lund, styreleder i Taste of Thai

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

UNIKT, TRYGT OG  SKAPENDE - FOR ANDRE ENN LOKALSTYRE SELV ?

Leserinnlegg: Lokalstyres avslag av søknad om bygging av flytebrygge på Hotellneset, hemmer næringsutviklingen.

Else Christie  Kielland – Kunstner i mellomkrigstidens Svalbard

Leserinnlegg: Else Christie Kielland hadde flere kunstneropphold i Longyearbyen på 30-tallet. Hun ønsket seg stadig tilbake til øya hvor hun hentet inspirasjon til sin kunst.

Longyearbyen  – et historieløst samfunn

Leserinnlegg: Hallvard Holm oppfordrer turistnæringen til grundigere opplæring av guidene på øya.

Retten til å dø på Svalbard

Leserinnlegg: Leif Magne Helgesen knuser noen av mytene som eksisterer om livet på Svalbard.

Møte i Arktisk forening

Leserbrev: Søndag 16. oktober inviterte Arktisk forening til ei markering i forbindelse med at Store Norske er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!