Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isbjørnangrepet  i 1995

Nina Jeanette Olaussen ble drept av isbjørn på Platåfjellet i 1995 mens hun var på tur med venninnen Hilde Haakenstad. FOTO: Hilde Røsvik

Isbjørnangrepet i 1995

« Vi var litt eldre og veldig heldige».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.09.2016 kl 09:11

Tøft for deg Hilde, selv etter alle disse åra. Jeg har noen sesonger i Longyearbyen som gruvemekaniker i gruve 7. Sommeren 1974 og 1977. Og isbjørnfaren var ikke så stor da i LYB, heller ikke da kona og jeg sommeren 1994 feira vårt sølvbryllup der oppe.Vi bodde i Nybyen. Og vi hadde en fin tur over Platåfjellet uten våpen, opp ved kirken og rundt og ned til Nybyen uten noen frykt for isbjørn. Og så skjedde dette triste med deg og Nina, våren 1995.

Men sommeren 1996 fikk jeg også en sommerjobb på Mekken for Store Norske. Og da var dette med isbjørnfaren noe helt annet. Dette ble en helt spesiell sommer for meg. Presten der oppe spurte meg om jeg ville bli med på å sette opp en varde over Nina som ble drept av isbjørn på Platåfjellet. Pluss at om jeg ville lage en markering med kors på, og det ville jeg gjerne.Dette gjorde et veldig inntrykk på meg. Knapt en måned etter dette, skjedde den tragiske flyulykka i Operafjellet.

Så Kjære Hilde, dere var unge og uerfarne og det gikk galt. Vi var litt eldre og veldig heldige. Isbjørnfaren var heller ikke samtaleemne for oss i 1994. Godt å lese at du har greid deg bra etter alle disse åra og har hatt god støtte av familie og venner.

Jan Anton Stålerød

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

 
Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Reisemålsutvikling i et grønt perspektiv

Visit Svalbard og medlemsbedriftene tar «grønn omstilling» på alvor, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i dette innlegget.

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!