Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingeniør Holtes vei

Ingeniør Holtes vei

Tekst:

Publisert:

Det var nå engang slik her på øya at gjorde du et kukstøkke, ja, da fikk du fort et klengenavn. Og i noen tilfeller behøvde du ikke gjøre noe som helst, men bare være deg sjøl. Og det er faktisk mange som blir husket for akkurat det, at de ikke gjorde noe som helst. Året rundt.

Av de som fikk klengenavn var for eksempel Louis Nielsen så forbanna fordi han ikke opparbeidet seg et klengenavn mens han jobba i gruva, at han fant på sitt eget, «Hiawatha». Og det ble respektert. Og ikke minst brukt. Selv den dag i dag. «Kommer-og-går» fikk navnet fordi han gjorde akkurat det. Veldig ofte. En annen var «Porno», som fikk sitt navn på grunn av sine legendariske filmfremvisninger av dårlige voksenfilmer, som i dag antagelig hadde blitt stoppet av Mattilsynet. Filmene ble vist med 8 mm filmfremviser i mørketiden på naboens husvegg.

Men så var det Holte da. Holte er jo ei trivelig dame med et klokt hode og ellers skrudd sammen helt riktig, og jobber som ingeniør i Bydrift med ansvar for vei, vann og avløp. Og det er det med vei som setter meg litt ut. For utenfor mitt kontorvindu, rett foran hovedinngangen til min arbeidsplass hos JM Hansen, har det til min store forskrekkelse kommet en nesten én meter høy vei. En vei som stenger JM Hansen inne og umuliggjør på mange måter det å være en produksjons­bedrift med kabelvogner, lift, biler og tilhengere. Min ellers greie hverdag ble jo ikke bedre da min øverste sjef og eier var på besøk fra hovedkontoret i Tromsø og fikk live-oppdatering av veiens fremdrift. Hun, for det er en meget bestemt hun, lurte på hvor i Herrens navn jeg hadde vært, eller ikke vært, som ikke hadde protestert på veien. Hadde jeg flytta inn i kjemikalierommet?

Men jeg hadde jo protestert skriftlig til Bydrift for lenge siden. Men da i mot at den eksisterende veien etter ønske fra Leonhard Nilsen & Sønner skulle stenges med en bom borte ved dem. Ingen i denne verden hadde sagt, trodd eller spådd at veien skulle løftes nesten én meter opp i været.

Ifølge tidligere vedtak og planer skulle veien opprinnelig svinge ned ved Svalbard Auto. Men da Svalbard Auto bygget ut, forsvant muligheten til dette. Og bare sånn plutselig kommer da altså det jeg for alltid vil kalle Ingeniør Holtes vei. I godt selskap med Hilmar Rekstens vei. For det skal de ha både Reksten og Holte: De gjorde da noe, men den sitter langt inne. Og da er det ennå ikke blitt vinter. Med snø og brøyting.

Torfinn Hjalmar Johansen
Longyearbyen

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!