Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Leserinnlegg:

Industriell kompetanse og troverdig suverenitet

Overskudd gir bedrifter livets rett.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.09.2015 kl 09:49

SNSK går med stort overskudd, om enn med røde kronebeløp. Den overordnete gevinsten ligger i unik kompetanse ervervet og holdt vedlike ved arktisk industriell virksomhet. Den igjen gir norsk suverenitet over Svalbard nødvendig tyngde. Det er en illusjon å mene at tyngden kunne genereres ved ikke-industriell virksomhet, turisme og forskning, alene. Om det produseres kull, diabas eller gull er her av mindre betydning. De aktuelle underskudd i SNSK er prisen for det overordnete «produkt», Norges nærvær i Arktis. Hvor meget er den arktiske kompetansen og en troverdig norsk suverenitet over Svalbard verdt? Framtiden er alltid åpen, men sannsynligheten for økende global interesse for Arktis er påtagelig.

Reinhard Mook
Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

Er det virkelig skadelig å ikke være fysisk aktiv?

Delplan for idrett og fysisk aktivitet, 2013 – 2023 (Planforslag 2013, Longyearbyen lokalstyre). Dokumentet inneholder en hel del fornuftige planer. Men blir disse planene omsatt til handling? Eller er det velmente ambisjoner uten praktiske tiltak?

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

De første flyvningene til Longyearbyen

Passasjerfly til Svalbard på 1960-tallet: Flymeteorologiske forutsetninger.

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske jubilerer i år. Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear.

«Uklarheter om hvem som eventuelt skulle ha sikret Lia ved skredforebygginger eller ha organisert overvåking og varsling av skredfare kan tyde på at ingen instans så langt har vært rettslig garantist med derav følgende plikter».

En reise mot Ultima Thule

Som et Ultima Thule ligger de der med sine hemmeligheter og myter.Vi snakker om brefrontene – bortenfor grensen av den kjente verden.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!