Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Leserinnlegg:

Industriell kompetanse og troverdig suverenitet

Overskudd gir bedrifter livets rett.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.09.2015 kl 09:49

SNSK går med stort overskudd, om enn med røde kronebeløp. Den overordnete gevinsten ligger i unik kompetanse ervervet og holdt vedlike ved arktisk industriell virksomhet. Den igjen gir norsk suverenitet over Svalbard nødvendig tyngde. Det er en illusjon å mene at tyngden kunne genereres ved ikke-industriell virksomhet, turisme og forskning, alene. Om det produseres kull, diabas eller gull er her av mindre betydning. De aktuelle underskudd i SNSK er prisen for det overordnete «produkt», Norges nærvær i Arktis. Hvor meget er den arktiske kompetansen og en troverdig norsk suverenitet over Svalbard verdt? Framtiden er alltid åpen, men sannsynligheten for økende global interesse for Arktis er påtagelig.

Reinhard Mook
Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!