Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny-Ålesund og Kings Bay:

Hvorfor endre det som er vellykket?

For en som ung forsker og polarinstitutt-ansatt i Ny-Ålesund på 1970-tallet tapte sitt hjerte til Svalbard er nye Svalbardmeldinger interessant lesing.

Tekst:

Publisert:

For en som ung forsker og polarinstitutt-ansatt i Ny-Ålesund på 1970-tallet tapte sitt hjerte til Svalbard er nye Svalbardmeldinger interessant lesing. Så også denne gang, i noe som kan se ut som en skjebnetime for Longyearbyen og videre norsk kontroll over Svalbard.

Jeg skal la Longyearbyen ligge, for det som virkelig ga hakeslepp var regjeringens planer for Ny-Ålesund. Etter at all gruvevirksomhet stoppet etter ulykken og påfølgende regjeringskrise på 1960-tallet, har det vært vanskelig å opprettholde et livskraftig samfunn med vilje og mulighet til å holde dette flotte og verneverdige stedet ved like.

Det har derfor vært hyggelig å registrere den positive utvikling som har vært der de siste 20 årene. Stedet har blitt et internasjonalt forskningssenter med stor aktivitet og evne til å engasjere både forskere og politikere fra hele verden. Ved siden av hovedoppgaven har det vært overskudd til både å bygge nytt og vedlikeholde gamle kulturverdier.

Dette som må sies å være litt av en suksesshistorie vil altså regjeringen nå endre. Jeg blir nærmest stum av undring: hvorfor bruke tid og krefter på å endre det som går så godt og har vist seg å ha livets rett, når man har så mange og tunge uløste problemer andre steder på Svalbard som roper på aktivitet?

Da det på 1990-tallet etter hvert ble klart at man skulle satse på Ny-Ålesund som senter for arktisk forskning, var det også tydelig at Norsk Polarinstitutt ikke hadde kapasitet og ressurser til å stå for dette. Organiseringen av Kings Bay som et aksjeselskap under Næringsdepartementet ble løsningen, med et profesjonelt og bredt sammensatt bedriftsstyre. De fikk et klart oppdrag om å legge til rette den nødvendige infrastruktur for dem som ville drive forskning, enten det var polarinstituttet, eller andre norske eller utenlandske forskningsinstitusjoner.

Selv med den flotte utvikling og det gode samarbeid som har vært i Ny-Ålesund siden 2000, ønsker regjeringen nå å styrke norsk vertskaps-rolle og koordinering av virksomheten. Det høres fint ut og en strategisk plan utviklet under ledelse av Forskningsrådet kan være en god grunnbjelke for arbeidet fremover.

Vanskeligere er det å forstå at Polarinstituttet skal ha hovedoppgaven med å implementere den i Ny- Ålesund. Det betyr at Kings Bay blir fratatt oppgaver de i dag har, og at drifts- og samfunnsansvaret igjen blir delt.

De dårlige erfaringer med slik deling fra 1970- og 80-årene synes glemt. Bedre blir det ikke når Klima- og miljødepartementet skal overta fra Næringsdepartementet, mens sistnevnte fortsatt er grunneier som ellers for statens eiendommer på Svalbard.

Norsk Polarinstitutt har utrolig mange roller og gjør på mange felt en fin jobb, men rolleblandingen burde interessere politikere som ønsker ryddighet og klarhet. Erfaring og kompetanse til drift av en liten by har de definitivt ikke. Heller ikke Klima- og miljødepartementet besitter slik kompetanse. Derfor blir jeg sittende igjen med et påtrengende spørsmål: Hvorfor endre noe som går godt og flytte ansvar fra de med kompetanse til organ som ikke er bygget for å drive praktiske samfunnsoppgaver?

Bjørn Wold

Pensjonert glasiolog og statsbyråkrat

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Er det virkelig skadelig å ikke være fysisk aktiv?

Delplan for idrett og fysisk aktivitet, 2013 – 2023 (Planforslag 2013, Longyearbyen lokalstyre). Dokumentet inneholder en hel del fornuftige planer. Men blir disse planene omsatt til handling? Eller er det velmente ambisjoner uten praktiske tiltak?

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

De første flyvningene til Longyearbyen

Passasjerfly til Svalbard på 1960-tallet: Flymeteorologiske forutsetninger.

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske jubilerer i år. Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear.

«Uklarheter om hvem som eventuelt skulle ha sikret Lia ved skredforebygginger eller ha organisert overvåking og varsling av skredfare kan tyde på at ingen instans så langt har vært rettslig garantist med derav følgende plikter».

En reise mot Ultima Thule

Som et Ultima Thule ligger de der med sine hemmeligheter og myter.Vi snakker om brefrontene – bortenfor grensen av den kjente verden.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!